Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Service artikelen    Werkkleding & -schoenen    Hoe kies je het juiste model werkhandschoenen?

Hoe kies je het juiste model werkhandschoenen?

Werkhandschoenen kiezen
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 07-11-2019


Verschillende werkzaamheden vragen om een andere mate of manier van bescherming van de handen (bijvoorbeeld tegen ruwe materialen of chemicaliën) en daarmee om verschillende typen werkhandschoenen. Anderzijds kan het ook zijn dat handschoenen gebruikt worden om het gewas te beschermen en om bacterieverspreiding via de handen te voorkomen.


Model werkhandschoenen kiezen

Maar hoe bepaal je welke werkhandschoenen je nodig hebt in welke situatie? Dat ligt helemaal aan het doel van de handschoenen: waar moeten ze bescherming tegen bieden en tijdens het uitvoeren van welke werkzaamheden draag je ze? In onderstaande tabel zie je voor verschillende activiteiten onze top drie werkhandschoenen. Zo kies je eenvoudig welke handschoen het meest geschikt is. Klik op de handschoenen voor meer informatie.


M-safe officier BR10 Rozen handschoen leder Rozen handschoen nappa
Oogsten rozen


Ansell Sol-Vex 37-675 M-safe nitril Grippaz 300B Handschoen Marigold

Klaarmaken gewasbescherming*

M-Safe 4160 latex M-Safe vinyl M-Safe nitril Grippaz 246BK

Gastenbezoek groenteteelt en opkweek


M-Lite Geel OXXA X-Nitrile-Lite M-Safe Nitril Microfoam

Planten/bollen poten in de grond

Oxxa X-Touch-PU-W wit M-Safe Nitrile Microfoam
Oogstverwerking Oxxa X-Touch-PU-W wit

M-safe X-NITRILE-FOAM


Oxxa Pro-Flex Air Nerflederen handschoen Handschoen Prevent

Bescherming bij zware werkzaamheden binnen

Oxxa Pro-Flex Air Mapa Jersette 301 Handschoen Prevent

Bescherming bij zware werkzaamheden buiten

M-safe nitril Grippaz 308B PU Flex M-Safe nitril Grippaz 246BK
Bladplukken

Oxxa Pro-Flex Air Handschoen Prevent OXXA X-Nitrile-Lite
Laten zakken van haken

Oxxa Pro-Flex Air M-Safe Nitrile Microfoam PU Flex
Montage


 * Let op: er bestaan geen werkhandschoenen die bescherming bieden tegen alle soorten chemicaliën. Essentiële aandachtspunten bij dit type handschoen zijn onder andere de permeatietijd, penetratietijd en vingergevoeligheid. Lees voor gebruik dus altijd de gebruiksaanwijzing van de handschoenen. Op het veiligheidsblad van een gewasbeschermingsmiddel staat ook aangegeven welk type handschoenen je dient te gebruiken. 


Materiaal

Naast het juiste model, is het ook belangrijk om werkhandschoenen van het juiste materiaal te kiezen. Ieder materiaal heeft namelijk andere eigenschappen:
  • Leder:dit is een natuurproduct. Handschoenen kunnen van verschillende leersoorten gemaakt worden, zoals varkensleer, rundleer en schaapsleer. De vingergevoeligheid van leder is niet optimaal, wat onder andere komt door de dikte van het leer en de stiknaden. Het geeft wel comfort, omdat het flexibel is en ademt. Leer is glad en daardoor heeft het geen goede grip, de mechanische bescherming is laag en het is niet waterdicht. Leer geeft geen chemische bescherming en het is niet snijbestendig, maar het is in beperkte mate wel hittebestendig. Vandaar dat lashandschoenen van leer zijn gemaakt.
  • Katoen: ook katoen is een natuurproduct. Handschoenen die van katoen gemaakt zijn, zijn goed ademend. Ze hebben daarentegen geen goede grip en geven geen mechanische bescherming. Verder zijn katoenen handschoenen niet waterdicht, hittewerend en snijbestendig en geven ze ook geen chemische bescherming. 
  • PVC: doordat PVC handschoenen waterdicht zijn, zijn ze niet ademend. Ze hebben een beperkte chemische bestendigheid en zijn vaak glad, wat ervoor zorgt dat de grip niet goed is. De mechanische bescherming van PVC-handschoenen is laag en daardoor zijn ze ook niet snijbestendig. PVC-handschoenen hebben een matige flexibiliteit en het comfort is laag. Verder is PVC niet hittebestendig.
  • Hydrorepellent technology: hydropellent coatings worden gebruikt om handschoenen te voorzien van een waterafstotende finish. Hierdoor parelen de waterdruppels van een handschoen af. Na verloop van tijd, wanneer de handschoenen gaan slijten, zal de kwaliteit van hydrorepellent achteruit gaan.
  • Rubber: rubber kan een natuurproduct zijn, maar er bestaan ook synthetische rubbers die veel worden gebruikt voor chemicaliënbestendige handschoenen. Over het algemeen zijn handschoenen van natuurrubber waterdicht, maar niet ademend. De grip is redelijk tot goed te noemen, met name als de vingertoppen voorzien zijn van een gripprofiel. Rubberen handschoenen hebben matige vingergevoeligheid, maar zijn wel flexibel en hebben vrijwel geen chemische bescherming. Daarnaast zijn ze niet snij- en hittebestendig.
  • Nylon en Lycra: deze soorten garen worden gebruikt om een drager(liner) van een handschoenen te maken. De garens kunnen afzonderlijk worden gebruikt, maar ook in combinatie. Nylon is een sterke kunststof vezel, maar stugger dan lycra. Lycra is daarentegen elastischer en komt ook na veelvuldig gebruik in zijn oude vorm terug. Daardoor behoudt de handschoen zijn pasvorm. Deze garens zijn niet hittewerend en snijbestendig.
  • NBR-coating: dit is een waterdichte coating die wordt aangebracht op een drager van bijvoorbeeld polyester of jersey. NBR is sterk en heeft een goede grip. De flexibiliteit hangt af van de dikte van de coating. Het is niet ademend en is maar in beperkte mate chemisch bestendig (mits het gekeurd is voor deze toepassing). Ook deze handschoen heeft een lage snijbestendigheid en is niet hitte werend.
  • PU-coating: PU (PolyUrethaan) is een dunne coating met een hoge vingergevoeligheid en goede grip op droge oppervlakken. De mechanische bescherming van PU-coating is redelijk. PU is alleen snijbestendig in combinatie met een snijbestendige drager waarop de coating is aangebracht. Een PU-coating is flexibel, waterafstotend, vrijwel niet ademend en is niet chemisch bestendig en hittewerend.
  • Thermisch acryl: dit wordt gebruikt als liner (voering) in een (winter)handschoen. Het is een kunstvezel die als eigenschap heeft dat warmte wordt vastgehouden. Deze vezel is niet hittewerend. 
  • Latex, vinyl en nitril: disposable handschoenen die worden gebruikt in de tuinbouw, worden gemaakt van latex, vinyl of nitril. Deze materialen verschillen in sterkte en bestendigheid. Lees hier alles over de verschillen tussen latex, vinyl en nitril.


Maattabel

Handschoen metenWerkhandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Wanneer je handschoenen draagt in de juiste maat, werk je het makkelijkst en het prettigst (zo heb je bijvoorbeeld geen/minder last van afzakken). Met behulp van een meetlint kan je eenvoudig de benodigde maat berekenen door de omtrek van je hand te meten. Bepaal vervolgens via onderstaande tabel welke maat je nodig hebt.

XS / 6S / 7M / 8L / 9XL / 10XXL / 11
14 - 17 cm17 - 20 cm20 - 23 cm23 - 25cm25 - 27 cm27 - 30 cm





Categorieën

Werkhandschoenen zijn op basis van de mate van bescherming onder te verdelen in drie categorieën:
  • Categorie 1: bescherming tegen minimaal risico
  • Categorie 2: bescherming tegen middelzwaar risico (zoals snijbestendigheid)
  • Categorie 3: bescherming tegen onomkeerbaar of dodelijk risico (zoals chemische bestendigheid, elektrische bestendigheid en hittebestendigheid)


Wettelijke eisen

In de ARBO-wetgeving zijn een aantal wettelijke eisen opgesteld voor werkhandschoenen:
  • Ze moeten voldoende bescherming bieden voor de werkzaamheden waarvoor ze bedoeld zijn.
  • Ze moeten zijn voorzien van een CE-markering. Wanneer een werkhandschoen is voorzien van een CE-markering, betekent dit dat er een aantal procedures is doorlopen voordat de handschoen op de markt is gebracht, oftewel dat de handschoen voldoet aan de wettelijk veiligheidsnormen.
  • Ze moeten een Nederlandse gebruiksaanwijzing hebben.
  • Ze moeten ergonomisch verantwoord zijn en een werkgever moet meerdere maten aanbieden, zodat iedereen de juiste maat kan dragen. 
  • Een werkgever is verplicht om zijn werknemers op de hoogte te brengen van de risico's van werkzaamheden en om de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (o.a. werkhandschoenen) beschikbaar te stellen en hen de instructies voor correct gebruik te geven. 




Vragen over werkhandschoenen

Wil je meer informatie over de verschillende soorten werkhandschoenen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialist Martin Meuldijk. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.







Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'






Do not delete this link