Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Service artikelen    Wat is het verschil tussen latex, vinyl en nitril handschoenen?

Wat is het verschil tussen latex, vinyl en nitril handschoenen?

verschil latex vinyl nitryl
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 06-07-2019

 • In de tuinbouw worden disposable handschoenen, oftewel de bekende wegwerphandschoenen, gebruikt voor allerlei verschillende werkzaamheden, zoals bladplukken en sorteren, maar ook voor het klaarmaken van gewasbeschermingsmiddelen.

  Tevens voorkomen de handschoenen verspreiding van ziektes en plagen door handen en zijn daardoor een belangrijk onderdeel in je hygiëneprotocol. Wij bieden disposable handschoenen aan in verschillende kleuren en materialen: latex, vinyl en nitril. In dit artikel lees je meer over welk materiaal je het beste kan kiezen voor je werkzaamheden. Latex handschoenen

Latex handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber. Ze bieden goede bescherming tegen overdracht van bacteriën en virussen. Het voordeel van latex handschoenen is dat ze comfortabel aanvoelen en flexibel zijn. Deze handschoenen zijn echter niet geschikt voor personen met een latex allergie. Ook kunnen ze niet gebruikt worden in combinatie met olie en vet.
 • Nitril handschoenen

  Nitril handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber en worden vaak gebruikt als alternatief voor latex handschoenen wanneer iemand allergisch is voor latex. Ook zijn ze sterker dan latex handschoenen, waardoor ze geschikt zijn voor meermalig gebruik. Daarnaast zijn ze bestendig tegen olie, vet en spatten van bepaalde chemicaliën (let op: nitril handschoenen zijn niet bestendig tegen ketonen, oxiderende zuren en stikstof).

Vinyl handschoenen

Vinyl handschoenen zijn gemaakt van PVC. Van de drie verschillende materialen is vinyl het minst sterke materiaal en dit biedt dus de minste bescherming. Net als nitril is vinyl een goed alternatief voor latex handschoenen in het geval van een allergie. Daarnaast zijn vinyl handschoenen bestendig tegen olie, vet en zuren en basen (let op: vinyl handschoenen zijn niet bestendig tegen oplosmiddelen en ketonen).


Waarom verschillende materialen?

Tijdens verschillende werkzaamheden kunnen handschoenen verschillende functies hebben. Bij bladplukken en sorteren zijn de handschoenen bijvoorbeeld bedoeld om te voorkomen dat er bacteriën overgebracht worden via de handen en om te voorkomen dat de plant beschadigt, terwijl handschoenen bij het klaarmaken van gewasbeschermingsmiddelen juist bedoeld zijn om de handen beschermen tegen schadelijke stoffen. Er bestaat geen enkele handschoen die voor iedere situatie geschikt is. Daarom is het belangrijk dat je voor iedere situatie een handschoen van het geschikte materiaal kiest. CE-markering en NEN-normering van disposable handschoenen

Zoals hierboven al aangegeven is, is niet iedere handschoen geschikt voor iedere toepassing. Aan de hand van de CE-markering kan je nagaan in hoeverre een handschoen bescherming biedt.
 • Categorie 1: geschikt voor lichte werkzaamheden met beperkte risico's.
 • Categorie 2: geschikt voor werkzaamheden met middelmatige risico's.
 • Categorie 3: geschikt voor werkzaamheden met onomkeerbare en dodelijke risico's.

Voor gedetailleerde informatie kunt u de NEN-normering van de handschoen raadplegen. De NEN-normering geeft aan tegen welke specifieke gevaren de handschoen u beschermt. De meest voorkomende normeringen en bijbehorende gevaren zijn:
 • EN 420: algemene vereisten
 • EN 388: mechanische risico's
 • EN 374: chemicaliën en micro-organismen
 • EN 407: hitte en vuur
 • EN 511: bescherming tegen koude
 • EN 421: bescherming tegen ioniserende straling en radioactieve besmetting

De CE-markering en NEN-normering staan aangegeven op de verpakking van de disposable handschoenen. Hieronder zie je een voorbeeld. Deze handschoen is geschikt voor werkzaamheden met onomkeerbare en dodelijke risico's (CE-markering 3) en biedt bescherming tegen mechanische risico's (EN 388) en hitte en vuur (EN407).


CE-markering en NEN-normering

Gepoederd of poedervrije handschoenen

Latex, nitril en vinyl handschoenen zijn zowel gepoederd als poedervrij te verkrijgen. Het voordeel van gepoederde handschoenen is dat deze makkelijker aan te trekken zijn en dat vocht en zweet beter wordt opgenomen. Hierdoor dragen ze comfortabeler dan poedervrije handschoenen.

Gepoederde handschoenen zijn echter niet geschikt voor gebruikt in de voedselindustrie, omdat het poeder dan op of in het eindproduct terecht kan komen. Poedervrije handschoenen die geschikt zijn voor gebruik de voedselindustrie, hebben het keurmerk "Food grade". Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van de juiste handschoen.


Kleur

Latex, vinyl en nitril handschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wit en blauw worden het meest gebruikt. Blauwe handschoenen zijn vooral van belang in de voedingsindustrie vanwege de HACCP-richtlijnen. De blauwe kleur zorgt ervoor dat de handschoen beter te herkennen is tussen het eindproduct wanneer een medewerker deze is verloren.

Ook wordt er op sommige bedrijven gebruik gemaakt van verschillende kleuren handschoenen voor verschillende werkzaamheden om op deze manier besmetting te voorkomen. Dit is alleen van toepassing wanneer de handschoenen meerdere malen worden gebruikt.


Maat handschoenen

Tot slot dien je de juiste maat te kiezen. Dit is heel eenvoudig: meet de handpalm van links naar rechts. Het aantal centimeters geeft direct de maat aan. Meet je bijvoorbeeld 8 centimeter, dan heb je maat 8 nodig.

Maattabel disposable handschoenen
Vragen over disposable handschoenen

Heb je vragen over disposable handschoenen, of over het kiezen van het juiste materiaal? Neem dan contact op met productspecialist Service artikelen Martin Meuldijk, via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie- op werkdagen binnen 24 uur. 
Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link