Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Technische projecten   Zonnepanelen   Energie besparen met zonnepanelen in de tuinbouw

Energie besparen met zonnepanelen in de glastuinbouw

Zonnepanelen

Geschreven door Ben Peters | Laatste update: 24-09-2021


Door stijgende energiekosten is het aanschaffen van zonnepanelen voor steeds meer tuinbouwbedrijven een interessante investering. Hiermee kun je energiekosten besparen en tegelijk bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. De overheid moedigt bedrijven aan om te investeren in zonnepanelen. Zo zijn er verschillende financiële regelingen die de investering een stuk interessanter en gemakkelijker maakt. In dit artikel gaan we in op:

Hoe kun je besparen met zonnepanelen?

De agrarische sector is een grootgebruiker als het gaat om stroomgebruik. Met een hoog aantal kWh’s (kilowattuur) en stijgende energiebelasting is stroom een grote kostenpost. Gelukkig beschikken veel tuinbouwbedrijven ook over grote daken die ideaal zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen vergunningsvrij geplaatst worden en hiermee kan direct bespaard worden op de energiekosten. 

De elektriciteit die je met de zonnepanelen opwekt, is direct in en om het bedrijf beschikbaar. Ook in de vorm van krachtstroom (3-fases). Dat maakt zonne-energie zeer rendabel. Na een initiële investering in een zonnepaneelinstallatie zakken de maandelijkse kosten voor stroom aanzienlijk. Na een aantal jaar is de investering terugverdiend en is het al het opgewekte vermogen pure winst. 

Naast besparing brengt een zonnepaneelinstallatie een stuk onafhankelijkheid. Als eigenaar wordt je een stroomproducent, waardoor je minder afhankelijk bent van energielevering, prijsstijgingen of verhogingen van de energiebelasting.


Waar plaats je de zonnepanelen?

Om te bepalen waar je de zonnepanelen plaatst, is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in:
 • Hoeveel energie je momenteel verbruikt
 • Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om dat energieverbruik terug te verdienen.
Weet je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kijk dan kritisch naar de beschikbare oppervlakten die je beschikbaar hebt en houd bij het maken van je keuze rekening met de volgende factoren:
 • Waar heb je voldoende ruimte om de hoeveelheid zonnepanelen kwijt te kunnen? Dat kan het dak zijn, maar ook op de gevel, bassin of veld zijn. 
 • Biedt het dak voldoende plek voor zonnepanelen? Ga dan na of de belastbaarheid van het dak voldoende is. Zo niet, dan moet je uitwijken naar een andere locatie voor je zonnepanelen. Aangezien je het meeste uit je zonnepanelen haalt bij voldoende zon, is het belangrijk om te kijken hoeveel zon er aanwezig is op de beschikbare plekken. 
 • Heb je zowel een dak als een bassin? Kijk dan welke plek de meeste zonuren heeft gedurende de dag. Die plek is dan waarschijnlijk de interessantste optie voor zonnepanelen.

 

___

Whitepaper 'Duurzaam telen met solar'

Duurzaam telen

De agrarische sector is een grootgebruiker als het gaat om stroomverbruik. Het aanschaffen van zonnepanelen is daardoor een interessante investering. Hiermee kun je energiekosten besparen en bijdragen aan klimaatdoelstellingen. In dit whitepaper ontdek je de mogelijkheden en lees je ervaringen van andere telers. 


DownloadDrijvende zonnepanelen voor in het bassin

Zonnepanelen op een vaste ondergrond zijn bij ieder welbekend, maar voor de bedrijven die onvoldoende ruimte ter beschikking hebben op het dak of op de grond, is er een ander alternatief: drijvende zonnepanelen. Drijvende zonnepanelen zijn gemonteerd op een stalen constructie en bevatten drijvers. Doordat de drijvende zonnepanelen worden verankerd aan de bodem, zullen deze bij wind en golven niet verschuiven.   

Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen?

Wil je verduurzamen met behulp van zonnepanelen dan wordt dit vanuit de overheid gestimuleerd met subsidies. In de toekomst moet namelijk 16% van de energie duurzaam worden opgewekt. Daarom kun je – als je investeert in zonnepanelen – in aanmerking komen voor verschillende subsidies, waaronder: Energie-investeringsaftrek (EIA) en Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+).

Energie-investeringsaftrek (EIA) 

De Energie-investeringsaftrek is een regeling voor specifieke (maatwerk)investeringen die zorgen voor een aanzienlijke energiebesparing, waaronder zonnepanelen. Met de EIA kun je een groot percentage fiscaal aftrekken. Om in aanmerking te komen voor EIA moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.
De investering staat duidelijk omschreven in de Energielijst onder een specifieke code. Kom je in aanmerking voor deze subsidie, dan kan je 45% van de geïnvesteerde kosten aftrekken van de fiscale winst. 
Wil je meer weten over de Energie-investeringsaftrek? Bekijk dan de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland of neem contact op met een financieel adviseur.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

De subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie is speciaal bedoeld om bedrijven te ondersteunen bij verduurzaming. Het opwekken van duurzame energie is een stuk kostbaarder dan het opwekken van gewone energie. Daarom is de vergoeding die je krijgt bij SDE+ het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie.


De hoogte van de subsidie hangt af van drie factoren:
 • De energieprijs (dit verschilt per jaar)
 • Het moment van de aanvraag van de subsidie
 • Hoogte bedrag van de aangevraagde subsidie;

Belangrijk is dat je voldoet aan de voorwaarden
 • Het project dient goed te zijn onderbouwd
 • De haalbaarheidsstudie moet sterk zijn
 • Het digitale formulier moet volledig zijn ingevuld met daarbij alle nodige vergunningen en bijlagen
Raadpleeg de website van de RVO voor meer informatie rondom de SDE+ subsidie.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is bedoeld voor kleinere bedrijven die in het boekjaar investeren in -de hiervoor in aanmerking komende -bedrijfsmiddelen. Deze regeling zorgt ervoor dat ook kleine ondernemingen de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld te investeren in zonnepanelen. Door middel van deze regeling kun je tot 28% van de investering in zonnepanelen extra aftrekken van je winst. Je komt pas in aanmerking voor deze regeling als je in het boekingsjaar een minimale investering doet van €2.401. Als je in zonnepanelen investeert, kom je hier al snel aan. Om te berekenen welk bedrag je mag aftrekken van de winst, neem je het totale investeringsbedrag in een jaar. Bekijk de tabel hieronder voor het overzicht. 

Investering Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) 
Minder dan € 2.400  0%
€2.401 t/m €59.170
 28% van het investeringsbedrag
€59.171 t/m €109.574 
 €16.568 
€109.575 t/m €328.721

 €16.568 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag
 boven de €109.574

Meer dan €328.721
 0%
Bron: Belastingdienst

Op de website van de Belastingdienst vind je alle voorwaarden en de investeringsaftrek per jaar.

Gerelateerde producten

Asbest eraf, zonnepanelen erop + stappenplan

Veel (oude) bedrijfspanden hebben een dak van asbest. Ook in de glastuinbouw is nog veel asbest te vinden op bedrijfsruimtes. Vanaf 31 december 2024 zijn asbestdaken definitief verboden. Een van de opties hierbij is asbestdakrenovatie waarbij het nieuwe dak wordt voorzien van zonnepanelen. 


Video: Risico’s en gevaren van asbest
Tot 1993 werd asbest gebruikt als dakbedekking. Van deze oudere daken laat het verwerende materiaal gemakkelijker zijn gevaarlijke vezels los. Ook bij calamiteiten als brand of storm is het risico verhoogd. Hier ligt niet alleen een verantwoordelijkheid voor de gebouweigenaren, maar ook voor provincie en overheden. Zij willen namelijk waken voor verspreiding van asbestdeeltjes in lucht en bodem. 


Dakrenovatie: het dak voorzien van zonnepanelen
Bij dakrenovatie kan je kiezen voor een standaard dak, maar je kan er ook voor kiezen om het dak te laten voorzien van zonnepanelen. Agrarische bedrijven ontvangen extra subsidie bij het vervangen van asbest in combinatie met het monteren van zonnepanelen (asbest eraf, zonnepanelen erop). Dit sluit namelijk aan bij de wens om Nederland minder afhankelijk te maken van energieleveranciers en bij het streven om de CO2 uitstoot met minstens 20 procent terug te brengen in 2020 (volgens het energieakkoord 2013). Zonnepanelen zijn dus een rendabele, maar ook een duurzame keuze.


Een duurzaam dakconcept: Energie A1 + Dak
In samenwerking met Barten Projecten leveren wij het Energie A1+ Dak. Dit is een duurzaam dakconcept waarbij je de dakrenovatie van een asbesthoudend dak bekostigt uit de energiebesparing die gerealiseerd wordt met de geïnstalleerde zonnepanelen. In deze samenwerking zorgt Barten Projecten voor de bedrijfsrenovatie en wij voor de installatie van de zonnepanelen. Ook bij het Energie A1+ dak kun je gebruik maken van verschillende subsidie- en stimuleringsregelingen. Hierdoor heeft het Energie A1+ dak een korte terugverdientijd van slechts vijf tot zeven jaar.

Door toepassing van hoogwaardige materialen is het mogelijk de isolatiewaarde van een verouderd bedrijfspand in één klap aan de huidige normen te laten voldoen en kunnen ze geheel of gedeeltelijk hun eigen stroom opwekken. De bedrijfsruimtes worden hierdoor behalve duurzaam ook comfortabeler en veel meer waard! 


Voordelen van een Energie A1+ Dak
 • Is milieuvriendelijk en draagt bij aan een groen imago;
 • Zakelijk interessant door meerdere subsidies en aftrekposten;

Energie A1+ Dak stappenplan
A1 dak stappenplanSubsidies ‘Energie A1+ Dak’
Het ‘Energie A1+ Dak’ sluit aan bij de wens om Nederland minder afhankelijk te maken van energieleveranciers en bij het streven om de CO2 uitstoot met minstens 20 procent terug te brengen in 2020 (volgens het energieakkoord 2013). Om dit te kunnen realiseren, heeft Staatssecretaris Atsma 20 miljoen euro subsidiegeld ter beschikking gesteld om zo veel mogelijk van de asbesthoudende dak- en gevelpanelen in Nederland te verwijderen. Agrarische bedrijven ontvangen extra subsidie bij het vervangen van asbest in combinatie met het monteren van zonnepanelen.

Video:

Welke oplossing is het beste?

Welke installatie het beste bij jou bedrijf past, hang dan ook af van diverse factoren. Elk bedrijf is immers anders. Een zonnepaneelinstallatie is een systeem dat de komende 15 tot 20 jaar deel uitmaakt van het bedrijf. Voor het optimale rendement is het belangrijk het gewenste resultaat af te stemmen op het meest efficiënte gebruik van materialen en mogelijkheden. Daarom is een goed advies, waarbij er gekeken wordt naar de wensen, behoeften, eisen en mogelijkheden, van groot belang.  Laat je hier dan ook goed over informeren en adviseren.Meer informatie over de subsidies voor zonnepanelen?

Overtuigt en interesse een installatie aan te schaffen? Wil je meer informatie over zonnepanelen? Inventariseren of het interessant is voor uw organisatie? Of advies op maat? Bij Royal Brinkman hebben we de kennis en ervaring om u te voorzien van alle gewenste informatie. Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier of 0174 44 61 00  en vraag naar de afdeling Solar. 
Ben PetersOver Ben Peters

Ben Peters, verkoper en productspecialist van technische projecten bij Royal Brinkman, heeft al 40 jaar aan ervaring. Hij is gespecialiseerd in elektro en computer installaties, maar weet ook veel af van watertechniek. “In deze functie blijven er altijd uitdagingen, techniek staat letterlijk nooit stil en er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen. Het leuke aan techniek is dat je samen met een team de projecten oppakt en dus nooit alleen werkt. Ook is samen met de klant tot de juiste installatie en resultaten komen de moeite waard.”

Do not delete this link