Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Onderhoud    Welk onderhoud heeft een UdiMatic filter nodig?

Welk onderhoud heeft een UdiMatic filter nodig?

Onderhoud Udimatic filter
Geschreven door Giel van der Hoeven | Laatste update: 01-04-2020

Een UdiMatic filter is een automatisch zelfreinigend filter dat wordt toegepast in de middelgrote proces-, koel-, recirculatie- en irrigatiesystemen. Door de automatische reiniging kan het filter continu water aanleveren van goede kwaliteit. Om dit te kunnen garanderen en om storingen te voorkomen, is het belangrijk dat je een UdiMatic filter goed onderhoudt. In dit artikel zet onze specialist tips voor onderhoud aan een UdiMatic filter op een rij.

Let op: maak het filterdeksel niet open en draai het niet aan terwijl het filter in gebruik is of onder druk staat!


Onderhoud

Elke beschadiging van de beschermende coating van het filter moet direct gerepareerd worden om roestvorming te voorkomen. Vóór het aanbrengen van de beschermende verf moet de beschadigde plek goed schoongemaakt worden met een staalborstel.

De bewegende delen van de hydraulische cilinder/klep moeten verder jaarlijks voorzien worden van een nieuw laagje vet om slijtage te voorkomen.


Reinigen

Naast onderhoud, is ook het reinigen van een UdiMatic filter van groot belang. Activeer regelmatig een spoelcyclus als routine inspectie door deze te activeren op de spoelcontroller. Reinig het filter één of twee keer per jaar aan het begin of einde van een seizoen of als de spoelfrequentie sterk toeneemt door onvoldoende reiniging. Dit gaat als volgt:

 1. Stop de toevoer naar het filter.
 2. Laat de druk in het filter ontsnappen door de bedieningsleiding van de spuiafsluiter los te maken.
 3. Open het deksel van de spoelkamer door de bouten gelijkmatig los te draaien.
 4. Controleer het inwendige van het filter en de lagerring van de spoelrotor.
 5. Neem eerst de spoelkamer en daarna de rotor weg. Trek het filterelement voorzichtig omhoog uit het filterhuis. Controleer het filterelement en reinig het grondig met schoon water en gebruik een borstel om deeltjes te verwijderen (gebruik geen staalborstel!).
 6. Wanneer organisch vuil op het filter is aangegroeid, dompel dan het element in een zure of alkalische oplossing. Laat de oplossing enkele minuten inwerken en reinig het element dan grondig.
 7. Controleer of het filterelement intact en onbeschadigd is, vervang het anders direct.
 8. Smeer niet-agressief vet op de rubber ringen van het filter, de geleiding van de spoelrotor en op de piston van de cilinder of klep.
 9. Plaats het filterelement in het filterhuis, druk de rotor op zijn plaats en plaats de spoel-kamer goed op het filterelement.
 10. Controleer de lagerring van de rotor.
 11. Plaats nu het deksel van de spoelkamer, centreer dit op de boutgaten en draai de bouten gelijkmatig aan. Start het UdiMatic filter vervolgens op zoals aangegeven staat in de gebruiksaanwijzing.

Gerelateerde producten
Meer informatie over onderhoud van een UdiMatic filter

Heb je vragen over het onderhoud van een UdiMatic filter, of wil je een professionele monteur inschakelen? Vul dan het onderstaand formulier in. Je ontvangt zo snel mogelijk reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Giel van der HoevenOver Giel van der Hoeven

“Giel van der Hoeven, onderhoudscoördinator, heeft al ruim 25 jaar ervaring in de sectoren tuinbouw en techniek. Sinds 2015 deelt hij zijn kennis met de klanten van Royal Brinkman. “Het oplossen van technische problemen en adviseren over onderhoud en inspecties blijft elke dag weer een uitdaging. Het leuke aan tuinbouwtechniek is dat dit steeds verschilt per klant. Dat houdt het werk interessant en afwisselend.”


Do not delete this link