Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
  • Bevloeiingsmatten worden gebruikt voor de irrigatie van potplanten. De matten zijn in staat om het water van onderaf gelijkmatig verdelen en bufferen over de planten. Het voordeel van het van onderaf bewateren, is dat er een goede wortelontwikkeling ontstaat in de pot. Voor het beste teeltresultaat is het belangrijk dat de bevloeiingsmatten op de juiste manier geplaatst en gebruikt worden. In dit artikel legt onze specialist uit hoe je dat het beste kunt doen.

    Bevloeiingsmatten plaatsen

    Bevloeiingsmatten worden geleverd op rollen. Wanneer u ze gaat plaatsen, zal u in de meeste gevallen meerdere banen naast elkaar nodig hebben om de hele oppervlakte te kunnen bedekken. Zorg er in dit geval voor dat de banen elkaar minimaal 5 en maximaal 10 centimeter overlappen. Op deze manier ontstaan er geen openingen tussen de verschillende banen en krijgt iedere plant voldoende water en voeding toegediend.

  • Geschreven door Sonja Buurman| Laatste update: 31-03-2018

Nat maken

Voordat u de bevloeiingsmatten in gebruik neemt, dient u ervoor te zorgen dat deze helemaal nat worden gemaakt met water met een lage oppervlaktespanning. Een lage oppervlaktespanning zorgt er namelijk voor dat het water goed wordt opgenomen. U kunt testen of de oppervlaktespanning laag genoeg is door een beker met beregeningwater over de mat heen te gieten. Als het water niet (snel genoeg) wordt opgenomen, is de oppervlaktespanning te hoog. U kunt dit verlagen door een uitvloeier of zeepproduct aan het water toe tevoegen. Nadat de matten nat gemaakt zijn, kunnen ze in gebruik genomen worden. Let op: nieuwe bevloeiingsmatten hebben enige tijd nodig om volledig te stabiliseren.Wees u er dus van bewust dat de werking in de beginperiode nog niet geheel constant en optimaal. 


Nat houden

Vervolgens kunt u de bevloeiingsmatten in gebruik nemen. Zorg ervoor dat de matten nooit helemaal opdrogen. Chemicaliën of andere stoffen kunnen zich dan namelijk gaan afzetten in de bevloeiingsmat, wat een negatieve invloed heeft op de werking en de levensduur van de mat. Zorg dus dat de bevloeiingsmatten altijd tijdig bevochtigd worden.

Let op: wanneer u de bevloeiingsmatten voor meerdere teelten gebruikt, is het ook aan te raden om de bevloeiingsmatten tijdens de teeltwisseling nat te houden. Dit maakt de opstart van de volgende teelt makkelijker, omdat de waterafgifte constant blijft.

Benodigdheden bevloeiingsmatten

Reinigen tijdens de teeltwisseling

Gebruikt u de bevloeiingsmatten meerdere teelten, zorg er dan voor dat u de matten tijdens de teeltwisseling reinigt. Zo voorkomt u dat er schadelijke organismen vanuit de oude teelt via de matten worden overgebracht op de nieuwe planten.

Het reinigen van bevloeiingsmatten doet u als volgt:

  1. Spoel de bevloeiingsmatten met schoon en zuiver water. Let op: doe dit nooit met een hogedrukreiniger, want dit beschadigt de matten. 
  2. Laat de matten stomen.
  3. Desinfecteer de matten met desinfectiemiddel Menno ter Forte.
  4. Spoel de matten nogmaals na met schoon en zuiver water.Opslag van bevloeiingsmatten

Heeft u bevloeiingsmatten gekocht, maar gaat u ze niet direct gebruiken? Zorg erdan voor dat u ze op een droge, koele en donkere plek opslaat.

Vragen over het gebruik van bevloeiingsmatten

Heb je vragen over het gebruiken van bevloeiingsmatten, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Sonja Buurman via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Sonja Buurman Over Sonja Buurman

Sonja Buurman is sinds 2012 werkzaam bij Royal Brinkman als intern product specialist Packaging & Design. Zij fungeert als schakel tussen de afdeling verkoop en de leveranciers binnen het thema. “Het leukste van mijn werk vind ik het adviseren van de accountmanagers over de verschillende produkten en mogelijkheden van de diverse leveranciers op het gebied van potten, trays, bevloeiingsmatten en bamboestokken.”


Do not delete this link