Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler


Shop    Kennisbank   Teeltwisselen    Bevloeiingsmatten    Hoe kies je de juiste bevloeiingsmat?


Bevloeiingsmat kopen | Waar moet je op letten?


Geschreven door Bonita van Ingen | Laatste update: 07-07-2022

Veel potplantenkwekerijen maken gebruik van bevloeiingsmatten voor het bewateren van het gewas. Er zijn verschillende soorten te verkrijgen. Welke bevloeiingsmat je het beste kan gebruiken voor een gewas, is afhankelijk van meerdere variabelen, zoals de wateropname, capillaire werking, ondergrond, manier van water geven en de gebruiksduur. 

  • Watercapaciteit

    De watercapaciteit is de hoeveelheid water die de bevloeiingsmat kan vasthouden per vierkante meter in liters. Hoe groter de watercapaciteit van de mat, hoe meer water deze kan bufferen. De watercapaciteit speelt een grote rol bij de keuze van de matten; je kiest immers voor de hoeveelheid water onder de planten. Maar je kiest ook voor de bufferwerking die uitkomst kan bieden bij een storing in het watergeefsysteem, bijvoorbeeld bij een defecte pomp.

    Er is een relatie tussen watercapaciteit en capillaire werking. Hoe meer water de bevloeiingsmat vasthoudt, hoe trager de capillaire werking is (er moet namelijk een grotere hoeveelheid water verwerkt worden). Dus matten met een lage watercapaciteit zullen het water sneller verdelen dan dezelfde soort matten met een hogere watercapaciteit.


De laatste jaren is er een trend naar lagere watercapaciteiten in combinatie met een hogere frequentie van de watergift. Dus vaker, minder water geven. De relatieve luchtvochtigheid kan daarbij omlaag gebracht worden, waardoor er minder kans is op ziektes en algengroei.


Capillaire werking
Ook belangrijk om naar te kijken is de capillaire werking. De capillaire werking is de mate waarin de bevloeiingsmat het water evenredig opzuigt, vasthoudt en verdeelt over het gehele oppervlak van de mat en de omloopsnelheid die hiervoor staat. Hoe groter de capillaire werking, hoe beter en sneller het water verdeeld kan worden door de mat.

Manier van water geven Het irrigatiesysteem is een zeer belangrijke factor in het kiezen van de juiste bevloeiingsmat. Zo is bij een teelt waar alleen van onderen water mag worden gegeven een goede capillaire werking van groot belang, terwijl dit bij teelten waarbij van bovenaf water wordt gegeven (bijvoorbeeld een gietwagen) een veel minder grote rol speelt.


Gebruiksduur van een bevloeiingsmat
Ook de gebruiksduur is van invloed op de keuze voor een mat. Wil je de bevloeiingsmatten voor meerdere teelten gebruiken, dan is kwaliteit van groter belang dan wanneer je de matten slechts tijdens één teelt wil gebruiken.

Gerelateerde producten

Ondergrond
Tot slot speelt de ondergrond een rol bij de keuze voor een bepaalde bevloeiingsmat. Hierbij gaat het niet alleen om het materiaal van de ondergrond (zoals metaal, zand of beton), maar ook om bijvoorbeeld de helling van de ondergrond (afschot).


Gronddoek en algenfolie
Ook kan je ervoor kiezen om bevloeiingsmatten tijdens de productie te laten uitrusten met gronddoek en/of anti-algenfolie. Hiermee voorkom je doorgroei van de wortels in de mat. Ook voorkom je dat de bevloeiingsmat vervuild raakt door de groei van onkruid, wortels en algen, wat de levensduur ten goede komt. Tot slot voorkom je hiermee onnodige verdamping en bescherm je de bevloeiingsmat tegen mechanische invloeden, zoals heftrucks en (schoon)veegmachines.


Soorten bevloeiingsmatten
Wij bieden drie verschillende soorten bevloeiingsmatten aan in ons assortiment. De BWM, Klavermat en Klavermat HC bevloeiingsmatten. De matten zijn ingedeeld op basis van watercapaciteit, kleur, materiaal en capillaire werking. Bekijk de onderstaande tabel om te kijken welke bevloeiingsmat het best bij je teelt past.


 BWM Klavermat Klavermat HC 
Watercapaciteit  3,0 - 6.0 ltr/m2 1,0 - 3,5 ltr/m2  0,5 - 1,20 ltr/m2
Capillaire werking Laag Hoog Uitmuntend
Kleur  Bont Zwart Wit 
Materiaal Gerecycled synthetische
 vezels
 Nieuwe synthetische
 vezels
 Nieuwe synthetische
 vezels
Opties - Anti-algen folie 
 - Gronddoek
 - Anti-algen folie 
 - Gronddoek
 Breedtes tot 480 cm


Bekijk hieronder de video van Henofa, de leverancier van bevloeiingsmatten en gronddoeken voor de tuinbouwsector. Advies op maat

Laat je bij het kiezen van een bevloeiingsmat altijd goed adviseren. Wil je een advies op maat? Vul dan onderstaand formulier in. Geef per punt aan wat voor je situatie van toepassing is. Onze specialist neemt vervolgens zo snel mogelijk contact met je op voor een advies op maat - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Meer informatie over bevloeiingsmatten

Heb je vragen over (het kiezen van) een bevloeiingsmat? Neem dan contact op met verpakkingsspecialist Bonita van Ingen via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie- op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Bonita
Over Bonita van Ingen

Bonita van Ingen is sinds 2017 werkzaam bij Royal Brinkman als intern product specialist Packaging & Design. Zij fungeert als schakel tussen de afdeling verkoop en de leveranciers. “Tuinbouw vind ik een mooie branche. Als tuindersdochter heb ik in de weekeinden en vakanties bij mijn ouders op het potplantenbedrijf gewerkt. Werken met verschillende producten, contact met leveranciers, de interactie met collega’s en de afwisseling in werkzaamheden: geen dag is hetzelfde. Als de klant tevreden is met de producten die hij heeft afgenomen ben ik dat ook.”

Do not delete this link