Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Teeltwisseling    Algemeen   Hoe verwijder je het oude gewas?

Hoe verwijder je het oude gewas tijdens de teeltwisseling?

Hoe verwijder je het oude gewas tijdens de teeltwisseling?
Geschreven door Martin Meuldijk | laatste update: 07-06-2022

De teeltwisseling is een flinke klus: het verwijderen van het gewas, het reinigen van de kas en het plaatsen van de nieuwe teeltmaterialen zijn arbeidsintensieve werkzaamheden. Met behulp van verschillende machines en installaties kan dit een stuk eenvoudiger, zoals de Bio Chopper en looftrekdoeken. In dit artikel vind je een handig stappenplan en tips van productspecialist Martin Meuldijk voor het uitruimen van het gewas tijdens de teeltwisseling. Goede voorbereiding

Zorg dat je voor de teeltwisseling de juiste voorbereidingen treft. Dit houdt in dat je alle benodigde producten op tijd bestelt en dat je waar nodig onderhoud uitvoert aan de machines en apparaten die je tijdens de teeltwisseling nodig hebt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 


Stoppen met water geven

Wanneer je gaat teeltwisselen, is het belangrijk dat je op tijd stopt met water geven. Over het algemeen stoppen telers zo’n 2 dagen voordat de teeltwisseling begint met water geven. Dit zorgt ervoor dat de plant zo veel mogelijk water uit de substraatmat opneemt, waardoor de matten minder zwaar zijn wanneer je ze gaat uitruimen.


Pas op voor ijzer

Pas bij het neerhalen van het gewas op voor ijzer. Voor het uitruimen en versnipperen van het gewas wordt vaak gebruik gemaakt van een of meerdere machines. Daarom is het belangrijk dat er geen ijzer tussen het gewas of op het looftrekdoek terechtkomt. Als dit ijzer namelijk in de machine komt, dan kan deze beschadigen of zelfs kapot gaan. 


 

___

Whitepaper: 'Teeltwisseling: schoon eindigen, schoon beginnen'

Teeltwisseling

Voorkom achtergebleven ziektes en plagen in je nieuwe gewas met een hygiënische teeltwisseling. Volg het stappenplan boordevol tips, zodat je precies weet wat je moet doen tijdens deze hectische periode. Zo hoef je achteraf niet onnodig bij te sturen met bestrijdingsmiddelen. 

Download


Gewas verwijderen

Om het gewas af te voeren, kan de Super twister gebruikt worden om tomatengewas te binden en te wikkelen. Er vormt zich dan een lange streng die eruit getrokken kan worden middels de Multiroller. Hierdoor wordt er al gauw veel arbeid bespaard tijdens de teeltwisseling. 


Gewas verwijderen met de Bio Chopper en looftrekdoeken

In de video hieronder is de Mega Bio Chopper te zien. Dit is een machine waarmee het gewas uit de paden wordt getrokken en vervolgens wordt versnipperd. De Bio Chopper is onder andere geschikt voor de tomaten-, paprika-, komkommer-, aubergine-, aarbeien-, anjer, en rozenteelt. Weet je niet zeker of je de Bio Chopper voor je teelt kan gebruiken? Neem dan contact op met je contactpersoon.

Looftrekdoeken worden tijdens de teeltwisseling in de paden tussen het gewas gelegd. Hier wordt al het oude gewas op gelegd en dit wordt vervolgens naar de Bio Chopper getrokken. Hierdoor wordt het gewas effectief versnipperd en afgevoerd. Looftrekdoeken zijn beschikbaar in twee kleuren: 
  • Wit: Witte looftrekdoeken leg je neer tijdens het begin van de teelt en kunnen de hele teelt blijven liggen. Tijdens de teelt profiteer je van lichtreflectie en aan het einde van de teelt kan je gemakkelijk het oude gewas weghalen. Echter zal je wel looftrekdoeken moeten kopen voor de gehele oppervlakte van de kas. 
  • Zwart: Zwarte looftrekdoeken worden in tegenstelling tot de witte looftrekdoeken tijdens de teeltwisseling in de kas gelegd. Hierdoor kan je de doeken voor meerdere banen gebruiken en hoef je minder doeken te kopen. Echter profiteer je niet van lichtreflectie zoals bij de witte looftrekdoeken.
Een andere optie om het gewas weg te halen is om een loonwerkersbedrijf in te huren. De loonwerkers nemen hun eigen doeken mee waardoor je niet je eigen doeken hoeft in te kopen. Wel loop je een groter risico op virussen van derde partijen. Daarom kiezen veel telers voor het kopen van eigen looftrekdoeken. Gewas verwijderen in een nieuwbouw kas 

In grotere en nieuwe kassen zijn de paden vaak langer dan 100 meter. Bij nieuwbouw kassen is de standaard 130 meter, met blokken van circa acht tot tien hectare. De langere paden zorgen ervoor dat het er meer plantmateriaal en dus meer gewicht op de doeken komt. Let er daarom op wanneer je doeken koopt voor een nieuwbouw kas dat de doeken zwaarder en sterker zijn dan voor een normale kas.

Versnipperen van het gewas

Gewassen zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine of aardbei moeten vanwege het grote volume vaak versnipperd worden om het af te kunnen voeren. Door het gewas te versnipperen met de Bio Chopper, kan het gewas eenvoudig versnipperd worden en blijft er een gewasvolume over van ongeveer 20%.

Let op: het versnipperen van een gewas gaat het beste wanneer de planten zo min mogelijk water bevatten, maar nog wel ‘vers’ zijn. Daarom is het advies om 3 dagen na de laatste waterbeurt te starten met het versnipperen. 


Uitdraaien van andere materialen

Het uitdraaien van steenwolmatten gaat gemakkelijk met de Biochopper XL. Deze machine rolt de transportmatten op, waardoor materialen naar het gangpad worden getrokken. Vervolgens kunnen deze materialen afgevoerd worden.


Atlasdraad, folie en schermdoek verwijderen

Niet alleen het gewas moet tijdens de teeltwisseling de kas uit, maar ook folie, atlasdraad of schermdoeken moeten verwijderd worden. Met een AC-E roller trek je makkelijk de oude folie uit de kas. Vervolgens kan ook het nieuwe folie weer in de kas gedraaid worden met de AC-E roller. 

Relevante producten

Afval

Tijdens de teeltwisseling ontstaat veel afval. Houd hier rekening mee en zorg dat je van tevoren genoeg vuilcontainers beschikbaar hebt.  Hoe snel je het gewas kan uitruimen, is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de afvallogistiek. Wachten op een lege container kost tijd en moet je dus vermijden. Hoeveel containers nodig hebt, bereken je als volgt:
  • Een pad van 100 meter tomaten zorgt voor +/- 2 m3 afval in 2 minuten;
  • Er moet minstens één hele rij in een container passen, dus met rijen van 100 meter tomaten heb je containers van minstens 2.000 liter nodig;

Hierbij is het handig om te kiezen voor vuilcontainers die geleegd kunnen worden met een vorkheftruck, shovel of heftruck. Dit werkt namelijk het snelst. Een buffercontainer verhoogt de snelheid nog verder en zorgt voor een soepel logistiek proces.


Reinigen van teeltgoten

Nadat het gewas en de materialen uit de kas zijn verwijderd, kan je starten met het reinigen en desinfecteren van teeltgoten, ramen en andere objecten. Teeltgoten kunnen eenvoudig met een hogedrukreiniger gereinigd worden. Met behulp van de Aquajet is dit nog makkelijker, doordat deze machine de paden in kan rijden.
Vragen over het oude gewas verwijderen

Heb je een vraag over het verwijderen van het oude gewas, of wil je een advies op maat? Stel dan je vraag aan productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'Do not delete this link