Shop
Kennisbank
Teeltwisseling
Algemeen
Teeltwisseling Checklist
Teeltwisseling | Checklist

Geschreven door: Tom de Haas | Laatste update: 07-06-2022
De teeltwisseling is voor veel telers een drukke periode waarin allerlei verschillende werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het prettig om planmatig te werk te gaan en de juiste voorbereidingen te treffen. Zo weet je zeker dat je tijdens de teeltwisseling niet voor verrassingen komt te staan.
Bestel tijdig de benodigde producten
Zorg dat je al je benodigde producten op tijd bestelt. Dit scheelt je in de aanloop naar en tijdens de teeltwisseling een hoop stress. Hieronder vind je een overzicht van de producten die je nodig hebt voor de teeltwisseling:- Hogedraadhaken en touw: in veel groentegewassen worden hogedraadhaken gebruikt om het gewas op de optimale werkhoogte te kunnen brengen en om jonge planten sneller te kunnen aanbinden. De hogedraadhaken kunnen geleverd worden in verschillende types en formaten en met verschillende soorten touw. Zorg dat je de haken op tijd bestelt, want hiervoor staat een productietijd van gemiddeld 6 tot 10 weken.
Hulp nodig? Gebruik onze haken configurator om snel en eenvoudig hogedraadhaken te bestellen.
- Substraatmatten: ook substraatmatten moeten op tijd besteld worden. Bij de keuze voor een substraatmat is de soort teelt de belangrijkste factor. Elke teelt heeft namelijk weer zijn eigen wensen en verwachtingen, waar een substraatmat op aansluit. Denk bijvoorbeeld aan een snelle doorworteling van de plant, of een volledig stuurbaar substraat. Verder is de keuze afhankelijk van het gewenste gebruik: de ene mat is bruikbaar voor eenjarig gebruik, terwijl andere matten ook meerdere jaren gebruikt kunnen worden. Ook substraatmatten hebben een productietijd van gemiddeld 8 weken.
- Gronddoek: gronddoek – ook wel anti-worteldoek genoemd – wordt in de tuinbouw voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals lichtweerkaatsing, onkruidwering, talludbescherming en voor het uitruimen van de kas. Dit gaat meerdere jaren mee, maar is na zo’n 5 tot 7 jaar aan vervanging toe. Het verschilt per toepassing welk type gronddoek je het beste kan gebruiken. Gronddoek heeft een productietijd van gemiddeld 10 weken.
- AC-folie: dit folie zorgt ervoor dat de ontstane condens uitvloeit over het oppervlak van de folie. Het vocht hecht zich aan het folie, waardoor er nauwelijks druppels ontstaan en er dus ook geen druppels op het gewas terecht kunnen komen. Ook zorgt het voor een warmer kasklimaat voor jonge planten. AC-folie kan gezien de duur van het productieproces het beste zo vroeg mogelijk besteld worden.
- Gotenfolie: dit is folie die je om de teeltgoten bevestigt. Het voorkomt residuvorming en ongewenste wortelgroei en het verlengt de levensduur van de teeltgoot. Het intrekken van gotenfolie kan handmatig, maar gaat vele malen sneller met behulp van een afwikkelbok. Gotenfolie kan eveneens het beste zo vroeg mogelijk besteld worden.
- Looftrekdoeken: deze doeken worden tijdens de teeltwisseling in de paden tussen het gewas gelegd. Vervolgens wordt het doek met het oude gewas naar voren richting de versnipperingsmachine getrokken. Op deze manier wordt het gewas versnipperd en afgevoerd.
- Overige folies: in sommige teelten worden ook andere folies gebruikt, zoals substraatfolie, verduisteringsfolie of afdekfolie. Heb je vragen over de overige folies, neem dan contact op met je vaste contactpersoon.
- Clips: in de tomatenteelt wordt bij de start van de nieuwe teelt vaak gebruik gemaakt van clips. Deze clips ondersteunen de kwetsbare jonge plant op bepaalde plekken, waardoor scheuren of breken voorkomen wordt. Clips hebben een productietijd van gemiddeld 4 weken.
- CO2-slangen: met behulp van deze slangen kan CO2 op een gelijkmatige manier verdeeld worden in het gewas. De keuze voor een bepaald type CO2 slang is afhankelijk van je teeltklimaat. Het teeltklimaat bepaalt namelijk de benodigde hoeveelheid CO2 in het gewas en daarmee dus de diameter en de prikafstand van de CO2 slang. Houd er bij het bestellen van CO2-slangen rekening mee dat je ze op de juiste manier opmeet. CO2-slangen kunnen gezien de duur van het productieproces het beste zo vroeg mogelijk besteld worden.
- Werkkleding: voor de teeltwisseling heb je bepaalde werkkleding nodig:
o Handschoenen die bescherming bieden bij zware werkzaamheden zoals het laten zakken van de haken.
o Stofkapjes en oogbescherming tegen het opwaaiende stof tijdens het leegruimen.
o Regenpakken en maskers voor tijdens het reinigen en desinfecteren van de kas.
- Messen en scharen: voor verschillende werkzaamheden bestaan verschillende messen en scharen om het werk zo makkelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld voor het bladsnijden of voor het lossnijden van de plant.
- Stekers en druppelslangen: deze gaan vaak meerdere jaren mee, maar zijn eens in de zoveel jaar toe aan vervanging.
- Reinigings- en desinfectiemiddelen: reiniging en desinfectie zijn van groot belang voor een hygiënische start van de nieuwe teelt. Alleen zo worden ziektes, bacteriën en plagen uit de oude teelt bestreden en wordt besmetting van het nieuwe gewas voorkomen. Neem voor meer informatie over toegelaten producten in jouw land contact op met je vaste contactpersoon.
- Overige producten: andere producten die je tijdens de teeltwisseling vaak nodig hebt, zijn bezems, stoffer en blik, kruiwagens, scheppen, harken, emmers en maatbekers.
Bestel tijdig machines
Een aantal handelingen bij de teeltwisselingswerkzaamheden, zoals het verwijderen van het gewas (Super Twister en Multiroller), het versnipperen van het gewas (Bio Chopper), het verwijderen van folie, atlasdraden en schermdoek (AC-E roller), het uitdraaien van andere materialen (Bio Hopper XL) en het reinigen van de kas (Aquajet), kan met behulp van machines. Deze machines maken het werk een stuk minder arbeidsintensief en ook zorgen ze voor tijdsbesparing. Wil je gebruik maken van (een van) deze machines, zorg dan dat je ze op tijd bestelt of huurt.
Video: Hoe start en rijd je een Bio Chopper?