Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Verpakking & ontwerp   Het belang van het hergebruiken van plastic


Het belang van het hergebruiken van plastic uit teelt- en consumentenafval

Plastic pottenGeschreven door Sonja Buurman | Laatste update: 01-06-2021


In de tuinbouw wordt veel gebruikgemaakt van plastic. Onder meer voor verpakkingen, trays, potten, folies en touw in de kassen. Het plastic komt van teeltafval en consumentenafval. Duurzaamheid staat tegenwoordig bij veel tuinders hoog in het vaandel en consumenten worden milieubewuster in hun aankoop van producten. Vandaar dat plastic steeds vaker gerecycled of hergebruikt wordt. Onze specialisten leggen uit hoe je plastic van consumentenafval kan hergebruiken.Consumentenafval versus teeltafval

In de sierteelt en groenteteelt is er sprake van consumentenafval en teeltafval. Consumentenafval is het afval dat naar de consument gaat en vervolgens wordt weggegooid na gebruik. Denk aan hoezen, groenteverpakkingen, teeltpotten en trays. De consument heeft steeds meer mogelijkheden gekregen om het verkregen plastic en afval te scheiden. Als deze materialen na gebruik in de juiste afvalstroom terechtkomen, kunnen ze optimaal worden verwerkt en gerecycled. 

Teeltafval is afval dat in principe op het bedrijf blijft. Een deel blijft achter op het land en is geen afval, maar een ander deel wordt gecomposteerd. Dit gedeelte is wel afval. Het type teeltafval verschilt in de sierteelt en in de groenteteelt. In de groenteteelt kun je denken aan bijvoorbeeld plantenresten van vruchtgroenten zoals tomaten, substraat en loopfolies. In de sierteelt gaat om teeltafval zoals bloemen, bladeren en plastic restafval. 


Plastic hergebruiken/recyclen

In het kader van duurzaam telen kun je ervoor kiezen om gebruikt plastic te recyclen door ze op een zo milieuvriendelijke manier te laten verwerken. Het plastic moet goed schoongemaakt worden, voordat het gerecycled kan worden. Schoon plastic is namelijk makkelijker circulair te maken. Het scheiden van afvalstromen is daarbij ook van belang. Hoe meer dezelfde type plasticsoorten je gebruikt, hoe eenvoudiger het circulair te maken is. 

Het verschilt per type product en materiaal hoe en of je het kunt recyclen of niet. Om duidelijker te maken wat voor soort product het is, gebruikt men herkenbare namen/logo’s:
  
Recyclebaar?   
 Hoe wordt het gerecycled? 
 PET Flessen en schaaltjes  JaFlessen worden ingezameld via het statiegeldsysteem. De PET-flessen worden door de granulatoren tot kleine stukjes gemalen. Hierna vindt er een scheiding plaats tussen PE van PET-plastic. De PET-flessen worden vervolgens gewassen en gedroogd. De flakes van PET worden vervolgens tot granulaat verwerkt. Hierna kunnen er andere producten van gemaakt worden. 

 HPDEKratten en emmers JaHet materiaal wordt verzameld en gescheiden van andere soorten plastic. Vervolgens worden de kunststoffen gesorteerd, gewassen en gemalen. Hier komt granulaat uit voor de kunststofindustrie.

 LPDETasjes en folies
 JaNadat de LDPE-folie is ingezameld, worden de verschillende folies gesorteerd. Hierna wordt het materiaal gewassen en gemalen. Het granulaat dat overblijft, gaat naar de kunststofindustrie en wordt gebruikt voor nieuwe producten. 

 PPBloempotten, verpakkingen en hoezen  JaPP is multi-inzetbaar en wordt voor verschillende industrieën gebruikt. Het product wordt ingezameld en de groenteschaaltjes, potjes en groenteschaaltjes worden vervolgens gewassen en gemalen. Hierna kunnen er andere producten van gemaakt worden.

 PSPlantentrays en beschermmateriaal  JaPS-polystyreen is uitstekend recyclebaar. Deze kunststof moet gescheiden ingezameld worden. Vervolgens wordt het product schoongemaakt en gemalen tot granulaat.

KIDV Recyclecheck Flexibele Kunststof Verpakkingen

Om te checken of een product of verpakking te recyclen is, heeft het KIDV (kennisinstituut voor duurzaam verpakken) een recyclecheck ontwikkeld. De gebruiker beantwoord een aantal vragen over het materiaal en over verpakkingsonderdelen die invloed kunnen hebben op de sortering en recycling. Wil je weten of jouw verpakking recyclebaar zijn? Doe dan de recyclecheck.

Producten

Waarom is het hergebruiken van plastic uit teelt- en consumentenafval zo belangrijk?

Steeds meer telers vinden het belangrijk om te verduurzamen. Vooral op het gebied van consumentenverpakkingen en consumentenafval. Het recyclen van consumentenafval is goed voor het milieu. Hoe meer plastic we gescheiden inleveren, hoe beter het gebruikt kan worden voor het maken van nieuwe producten. Zo hoeven we minder plastic te verbranden en er komt op deze manier minder plastic in de natuur terecht. 

De zoektocht naar duurzame alternatieven heeft een aantal redenen:
- Dit komt o.a. door geloofsovertuiging vanuit de teler;
- Strengere EU wetgeving (sustainability goals 2030);
- Veranderende eisen van zowel retail als consumenten;
- Toenemende kosten voor verbruik van plastic (plastic belasting);
- Maatschappelijke druk. Meer informatie over het recyclen van plastic uit teeltafval?

Wil je meer informatie over het hergebruiken of recyclen van plastic? Of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Sonja Buurman via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Sonja Buurman Over Sonja Buurman

Sonja Buurman is sinds 2012 werkzaam bij Royal Brinkman als intern product specialist Packaging & Design. Zij fungeert als schakel tussen de afdeling verkoop en de leveranciers binnen het thema. “Het leukste van mijn werk vind ik het adviseren van de accountmanagers over de verschillende produkten en mogelijkheden van de diverse leveranciers op het gebied van potten, trays, bevloeiingsmatten en bamboestokken.”

Do not delete this link