Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Verpakking & ontwerp   Het belang van het hergebruiken van plastic

Het belang van het hergebruiken van plastic uit teelt- en consumentenafval

Plastic pottenGeschreven door Bonita van Ingen | Laatste update: 29-12-2021


In de tuinbouw wordt veel gebruikgemaakt van plastic. Onder meer voor verpakkingen, trays, potten, folies en touw in de kassen. Het plastic komt van teeltafval en consumentenafval. Duurzaamheid staat tegenwoordig bij veel tuinders hoog in het vaandel en consumenten worden milieubewuster in hun aankoop van producten. Vandaar dat plastic steeds vaker gerecycled of hergebruikt wordt. Onze specialisten leggen uit hoe je plastic van consumentenafval kan hergebruiken.


Consumentenafval versus teeltafval

In de sierteelt en groenteteelt is er sprake van consumentenafval en teeltafval. Consumentenafval is het afval dat naar de consument gaat en vervolgens wordt weggegooid na gebruik. Denk aan hoezen, groenteverpakkingen, teeltpotten en trays. De consument heeft steeds meer mogelijkheden gekregen om het verkregen plastic en afval te scheiden. Als deze materialen na gebruik in de juiste afvalstroom terechtkomen, kunnen ze optimaal worden verwerkt en gerecycled. 

Teeltafval is afval dat in principe op het bedrijf blijft. Een deel blijft achter op het land en is geen afval, maar een ander deel wordt gecomposteerd. Dit gedeelte is wel afval. Het type teeltafval verschilt in de sierteelt en in de groenteteelt. In de groenteteelt kun je denken aan bijvoorbeeld plantenresten van vruchtgroenten zoals tomaten, substraat en loopfolies. In de sierteelt gaat om teeltafval zoals bloemen, bladeren en plastic restafval. 


Plastic hergebruiken/recyclen

In het kader van duurzaam telen kun je ervoor kiezen om gebruikt plastic te recyclen door ze op een zo milieuvriendelijke manier te laten verwerken. Het plastic moet goed schoongemaakt worden, voordat het gerecycled kan worden. Schoon plastic is namelijk makkelijker circulair te maken. Het scheiden van afvalstromen is daarbij ook van belang. Hoe meer dezelfde type plasticsoorten je gebruikt, hoe eenvoudiger het circulair te maken is. 

Het verschilt per type product en materiaal hoe en of je het kunt recyclen of niet. Om duidelijker te maken wat voor soort product het is, gebruikt men herkenbare namen/logo’s:
  
Recyclebaar?   
 Hoe wordt het gerecycled? 
 PET Flessen en schaaltjes  JaFlessen worden ingezameld via het statiegeldsysteem. De PET-flessen worden door de granulatoren tot kleine stukjes gemalen. Hierna vindt er een scheiding plaats tussen PE van PET-plastic. De PET-flessen worden vervolgens gewassen en gedroogd. De flakes van PET worden vervolgens tot granulaat verwerkt. Hierna kunnen er andere producten van gemaakt worden. 

 HPDEKratten en emmers JaHet materiaal wordt verzameld en gescheiden van andere soorten plastic. Vervolgens worden de kunststoffen gesorteerd, gewassen en gemalen. Hier komt granulaat uit voor de kunststofindustrie.

 LPDETasjes en folies
 JaNadat de LDPE-folie is ingezameld, worden de verschillende folies gesorteerd. Hierna wordt het materiaal gewassen en gemalen. Het granulaat dat overblijft, gaat naar de kunststofindustrie en wordt gebruikt voor nieuwe producten. 

 PPBloempotten, verpakkingen en hoezen  JaPP is multi-inzetbaar en wordt voor verschillende industrieën gebruikt. Het product wordt ingezameld en de groenteschaaltjes, potjes en groenteschaaltjes worden vervolgens gewassen en gemalen. Hierna kunnen er andere producten van gemaakt worden.

 PSPlantentrays en beschermmateriaal  JaPS-polystyreen is uitstekend recyclebaar. Deze kunststof moet gescheiden ingezameld worden. Vervolgens wordt het product schoongemaakt en gemalen tot granulaat.

KIDV Recyclecheck Flexibele Kunststof Verpakkingen

Om te checken of een product of verpakking te recyclen is, heeft het KIDV (kennisinstituut voor duurzaam verpakken) een recyclecheck ontwikkeld. De gebruiker beantwoord een aantal vragen over het materiaal en over verpakkingsonderdelen die invloed kunnen hebben op de sortering en recycling. Wil je weten of jouw verpakking recyclebaar zijn? Doe dan de recyclecheck.


 

___

Whitepaper 'Duurzaam telen met solar'

Duurzaam telen

De agrarische sector is een grootgebruiker als het gaat om stroomverbruik. Het aanschaffen van zonnepanelen is daardoor een interessante investering. Hiermee kun je energiekosten besparen en bijdragen aan klimaatdoelstellingen. In dit whitepaper ontdek je de mogelijkheden en lees je ervaringen van andere telers. 


DownloadProducten

Waarom is het hergebruiken van plastic uit teelt- en consumentenafval zo belangrijk?

Steeds meer telers vinden het belangrijk om te verduurzamen. Vooral op het gebied van consumentenverpakkingen en consumentenafval. Het recyclen van consumentenafval is goed voor het milieu. Hoe meer plastic we gescheiden inleveren, hoe beter het gebruikt kan worden voor het maken van nieuwe producten. Zo hoeven we minder plastic te verbranden en er komt op deze manier minder plastic in de natuur terecht. 

De zoektocht naar duurzame alternatieven heeft een aantal redenen:
  • Dit komt o.a. door geloofsovertuiging vanuit de teler;
  • Strengere EU wetgeving (sustainability goals 2030);
  • Veranderende eisen van zowel retail als consumenten;
  • Toenemende kosten voor verbruik van plastic (plastic belasting);
  • Maatschappelijke druk. 

Afvalverwerkingsproces van plastic

Het afvalverwerkingsproces begint bij het weggooien van het product in de juiste prullenbak of container. Na de inzameling hiervan komt het plastic bij een overslagstation bij de dichtstbijzijnde gemeente. Bij dit overslagstation wordt het materiaal gecontroleerd op kwaliteit en gewogen. Daarna wordt het materiaal zoveel mogelijk samengeperst, voordat het wordt vervoerd naar een sorteerinstallatie. Op de sorteerinstallatie schudden ze het plastic los en onderscheiden ze de vervuiling en andere materialen van het plastic. Op deze manier houden ze alleen het juiste materiaal over. Vervolgens sorteert men het plastic verder op het soort plastic. 

Een soort plastic wordt apart van de andere soorten in balen geperst en verder verwerkt. Het geselecteerde kunststof wordt versnipperd en samengesmolten. Van het nieuwe materiaal worden korrels gemaakt, zodat er gemakkelijk een ander product van gemaakt kan worden.  


Scheiden van plastic uit restafval

Tegenwoordig bestaan er nascheidingsinstallaties die het mogelijk maken om restafval en kunststof te scheiden. Hierdoor kan er veel meer kunstof gerecycled worden dan nu het geval is. De nascheiding van kunststofverpakkingen verloopt in een aantal stappen:
1. Het restafval wordt verzameld. 
2. Bij de afvalverwerker gaat het restafval door een scheidingsinstallatie die het via zeven scanners en lopende banden verdeelt in monostromen.  
3. De eerste scheiding vindt plaats door te zeven. 
4. Vervolgens worden de grotere verpakkingen met een vaste vorm gescheiden van de andere vormen. 
5. De grotere verpakkingen zijn detecteerbaar en worden door de infraroodstraling op soort gescheiden. 
6. De plastic soorten gaan per soort naar fabrieken waar ze worden verwerkt tot grondstof en vervolgens tot nieuw product of nieuwe verpakking.

Der Grüne Punkt is een systeem waarin de consument de verpakkingen scheidt in een gele zak en inlevert. Het systeem is onderdeel van de Duitse wet de Verpackungsverordnung. Hierbij is de producent verantwoordelijk voor de terugname van de verpakkingen waar hun producten inzitten. Deze producten zijn te herkennen aan het logo van der Grüne Punkt. 

De afvalverwerkingsbedrijven zorgen ervoor dat de verpakkingen worden ingezameld en gerecycled. Zij leveren ook het bewijs aan de overheid dat dit gebeurd is en de aangesloten bedrijven daarmee aan de wetgeving voldoen.

Hieronder zie je een video hoe het afvalverwerkingsproces in de praktijk werkt bij het scheiden van afval in Duitsland door de afvalverwerkingsbedrijven.Meer informatie over het recyclen van plastic uit teeltafval?

Wil je meer informatie over het hergebruiken of recyclen van plastic? Of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Bonita van Ingen via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Bonita
Over Bonita van Ingen

Bonita van Ingen is sinds 2017 werkzaam bij Royal Brinkman als intern product specialist Packaging & Design. Zij fungeert als schakel tussen de afdeling verkoop en de leveranciers. “Tuinbouw vind ik een mooie branche. Als tuindersdochter heb ik in de weekeinden en vakanties bij mijn ouders op het potplantenbedrijf gewerkt. Werken met verschillende producten, contact met leveranciers, de interactie met collega’s en de afwisseling in werkzaamheden: geen dag is hetzelfde. Als de klant tevreden is met de producten die hij heeft afgenomen ben ik dat ook.”

Do not delete this link