Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
 • Shop 
 • Ervaringen  
 • Luchtontvochtiging

 •  
 • Ervaring Jac. Oudijk
 • "Met DryGair units investeren we in kwaliteit" 


  - Wilco Westerman, hoofd technische dienst - 
  • “De DryGair units behandelen de kaslucht tijdens de teelt, zonder dat daarbij buitenlucht nodig is. Alle energie blijft in de kas; we verliezen geen warmte. Deze efficiënte manier van luchtontvochtiging zorgt voor een energiebesparing van 40% op ons gasverbruik.”

   Aan het woord is Wilco Westerman, hoofd technische dienst bij gerberakwekerij Jac. Oudijk in Moerkapelle. Bij Jac. Oudijk is vanaf oktober 2019 ervaring opgedaan met luchtontvochtiging met negen DryGair installaties op 27.000 vierkante meter. “De belangrijkste reden voor de investering in DryGair units is de verbetering van de kwaliteit van onze gerbera’s in combinatie met de energiebesparing. Wij staan bekend om onze goede kwaliteit en dat willen we graag zo houden. Met DryGair units voorkomen wij een hoge luchtvochtigheid in de kas die de veroorzaker is van de schimmelziekte Botrytis. Doordat de luchtvochtigheid altijd op peil blijft, is Botrytis geen probleem meer.” Per eind 2020 is het hele bedrijf van Jac. Oudijk voorzien van luchtontvochtigingsunits; er draaien dan totaal 19 DryGair units op zeven hectare gerbera.


   "De verbetering van het kasklimaat is groot"
   Wilco Westerman, hoofd technische dienst bij gerberakwekerij Jac. Oudijk


  Makkelijker telen
  Wilco vindt het een groot voordeel dat het telen met DryGair zoveel makkelijker gaat. “In het verleden waren we veel aan het ‘zoeken’ naar de juiste oplossing om de RV te verlagen. Daarbij moet je denken aan het scherm kieren, afluchten, buisverwarming omhoog en continu bijsturen. Het was altijd puzzelen en zoeken naar actie/reactie en dat is met DryGair verleden tijd. Het scherm blijft dicht, de luchtramen blijven dicht, de verwarming hoeft niet onnodig aan en we verliezen geen warmte/energie. De DryGair unit regelt het ontvochtigen met eigen kaslucht, de RV is altijd op niveau en dat geeft rust en regelmaat in de klimaatbeheersing in de kas.” De DryGair units zijn bij Jac. Oudijk op frames tussen het gewas geplaatst. De installatie is plug & play; na het installeren van de units, de montage van de waterafvoer en het koppelen aan de klimaatcomputer, is het een kwestie van simpel aanzetten en het draait. De units zijn bij Jac. Oudijk bovendien voorzien van een coating zodat het gebruik van zwavel geen nadelig effect heeft op de natte panelen.

  • Jac. Oudijk breidt uit naar 19 DryGair units op 7 ha.  • Gerberatelers Laurens (l) en Dirk-Jan Oudijk.  • De installatie van DryGair units is plug & play.


  Efficiency door energiebesparing

  DryGair units zijn een duurzame oplossing voor luchtontvochtiging vanwege de energiebesparing en het hergebruik van water. De energiebesparing was voor Jac. Oudijk een belangrijk argument om te kiezen voor de installatie van een 2e serie van tien DryGair units. Wilco: “We hebben 40% kunnen besparen op het gasverbruik op de afdeling waar de units draaien. Het past daarom ook goed in ons streven naar duurzaam telen van gerbera. Daarnaast wordt het water dat de DryGair uit de kaslucht haalt, weer hergebruikt in ons teeltsysteem.”

  Do not delete this link