Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
 • Shop 
 • Ervaringen 
 • Trips
 •  
 • Ervaring Kwekerijen Sensation en De Waal
  “Met de roofwants Orius en Power Food Plus pakken we volwassen trips
  in chrysant eindelijk goed aan”


  - Chrysantentelers Aalbert Ekelmans en Kim de Waal -

  “Al jaren zijn we in de chrysantenteelt zoekende naar de beste methode voor de bestrijding van trips. Met de komst van de roofmijt Montdorensis en de voermijt Power Food hebben we sinds een paar jaar een goede biologische aanpak van het eerste en tweede larvestadium van trips. Maar de aanpak was nog niet sluitend, omdat de volwassen tripsen niet werden bestreden. Dat lukt nu wel in combinatie met de nieuwe soort Orius en Power Food Plus. Hiermee is trips in chrysant in de toekomst opgelost!”

  Aan het woord is Aalbert Ekelmans, chrysantenteler in Tuil. We spreken hem in een dubbelinterview met collega-chrysantenteler Kim de Waal in Tuil. Beiden hebben de afgelopen maanden intensief getest met het nieuwe soort Orius in combinatie met de nieuwe Power Food Plus en beiden zijn zeer enthousiast. 


  • Ervaring kwekerij Sensation

   Bij kwekerij Sensation wordt al ruim vijf jaar intensief gewerkt met biologische bestrijding van trips met de roofmijt montdorensis. “Vanuit de chrysantenteelt keken wij al jaren met een schuin oog naar de goede resultaten van bestrijding van volwassen trips met de roofwants Orius in andere teelten. Maar in chrysant kregen wij Orius niet op gang. Het beestje heeft stuifmeel nodig om nakomelingen te maken. Bovendien hebben wij een korte teeltcyclus; in 9-12 weken is een jonge stek geplant en een volwassen bloem weer geoogst en dat is kort om een populatie roofwantsen op te bouwen.” Aalbert vertelt dat hij in 2019 al betrokken was bij de eerste praktijktesten van een nieuwe variant Orius op verzoek van Royal Brinkman en Agrobío. Deze variant Orius komt van oorsprong uit een gebied waar minder stuifmeel voorhanden is en deze kan zich voortplanten in teelten zonder stuifmeel. Conrad van Doorn, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman: “De leverancier AgroBío heeft veel energie gestoken in de selectie van deze variant Orius, samen met de Universidad Politecnica de Cartagena in Murcia, Spanje onder leiding van professor Pablo Bielza Lino. Vorig jaar zagen we bij kwekerij Sensation al dat deze Orius het goed deed en hebben we geëxperimenteerd met een Power Food aangevuld met Artemia eitjes. Agrobío heeft vervolgens hard gewerkt aan de formulering van het beste bijvoerdieet voor Orius; in de Power Food Plus worden nu vier ingrediënten gemixt. ” Aalbert: ”We zagen al direct drie tot vier keer meer nakomelingen en dat waren goede vooruitzichten. Dit jaar hebben we vanaf maart 2020 de nieuwe Orius uitgetest in combinatie met de nieuwe Power Food Plus. De resultaten zijn erg goed en trips is hier volledig onder controle. Er vindt hier zelfs geen reproductie van trips meer plaats.”

   "Bijvoeren Orius werkt net zo goed als bijvoeren Montdorensis"  • Aalbert Ekelmans, chrysantenkwekerij Sensation in Tuil

  Werkwijze

  Orius is bij chrysantenkwekerij Sensation en De Waal aan het begin van de teelt eenmalig los en handmatig uitgestrooid over het jonge chrysantengewas. De roofwantsen krijgen vervolgens wekelijks extra Power Food Plus. Dit bijvoerdieet wordt via het bioverdeelsysteem aan de spuitrobot uniform verstrooid over het gewas. Bijkomend voordeel is dat Orius ook luis, mineervlieg, rupsen eieren en -larven eet.
  • Kim de Waal, chrysantenkwekerij De Waal in Tuil

  • Ervaringen Kwekerij de Waal

   Bij kwekerij De Waal was de reden om te starten met proeven met Orius een geheel andere; een uit de hand gelopen tripsaantasting op de kwekerij. Kim de Waal: “Wij telen pluischrysanten en in deze teelt is het nog lastiger om trips goed te bestrijden. De bloemknop zit nog zeker vier weken op het gewas voordat we deze oogsten en trips kruipt hier graag diep in weg en veroorzaakt flinke schade. Met chemisch afspuiten red je het niet, want het lukt niet om de binnenkant van de bloem goed te raken. We zaten met een groot dilemma”, vertelt Kim de Waal. “Enerzijds wil je kiezen voor een biologische aanpak, maar de tripsdruk was erg groot. We vingen zeker 200 tot 300 volwassen tripsen op een signaalplaat. Anderzijds lukte chemische bestrijding ook niet meer vanwege resistentie voor de werkzame stof.” Na de goede ervaringen bij kwekerij Sensation adviseerde specialist Conrad van Doorn van Royal Brinkman om te starten met de nieuwe variant Orius met Power Food Plus. 

   Orius en Power Food Plus is hét antwoord op bestrijding volwassen trips


  Ommekeer

  Het was een grote stap om in juni 2020 de koers om te zetten naar 100% biologisch, terwijl de tripsdruk zo hoog was, in de moeilijkste tijd van het jaar. Kim: “Maar eigenlijk hadden we niet veel keus, we hebben onze tanden erin gezet en zijn ervoor gegaan. We hadden de goede resultaten bij kwekerij Sensation gezien en werden aangesloten op de eerste praktijkproeven met de nieuwe variant Orius en Power Food Plus.” Kim de Waal vertelt dat je de eerste weken na het introduceren van biologie echt het geduld op moet kunnen brengen om niet chemisch in te grijpen. “We zijn gestart met de roofmijt montdorensis, de roofwants Orius en de voermijt Power Food Plus. Na 4/5 weken zagen we de eerste resultaten en liepen de aantallen trips op de signaalplaten terug naar 80/100 per plaat. Nog steeds veel, maar het eerste resultaat was er. Inmiddels zijn we zeven maanden verder en zitten we halverwege de omslag met nog 10 tot 15 trips per vangplaat. We geloven helemaal in deze aanpak; inmiddels vinden we in elke bloem, die we uitkloppen, naast elke trips ook één Orius roofwants. Kijk, dan ben je op de goede weg en weet je zeker dat de trips het niet overleeft. Het duurt nog even voordat wij ook hier de reproductie van trips kunnen onderbreken, maar de aanhouder wint! Als je ziet waar wij vandaan komen en waar we in vier of vijf maanden nu staan, dan kan ik het iedereen adviseren.”


  Verbetering

  Kim de Waal en Aalbert Ekelmans beamen dat deze twee nieuwe producten een belangrijke aanvulling zijn in de verdere opkomst en verbetering van biologische gewasbescherming in chrysant. “Het is een gedegen en solide bestrijdingsmethode; het komt het imago van chrysant ten goede, en we zetten grote stappen voorwaarts.” 

  Momenteel wordt dit nieuwe succesvolle systeem in chrysant van Orius en Power Food Plus toegepast in meerdere sierteeltgewassen met grote tripsproblemen. Ook in bijvoorbeeld de paprikateelt is de combinatie met Power Food Plus voor de opbouw van Orius een grote verbetering.   “Nieuwe soort Orius roofwantsen heet ORIcontrol Plus”
  Do not delete this link