Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Energiezuinige luchtontvochtiging met DryGair units

Het kasklimaat is jaarrond allesbepalend voor de kwaliteit van het gewas. Een gelijkmatig klimaat zonder temperatuurschommelingen én zonder een te hoge luchtvochtigheid voorkomt Botrytis in gerbera.

Alles draait om de kwaliteit van de snijbloem. Zo ook bij gerbera. Een uitstekende gerbera heeft een sterke bladloze steel, een sierlijke bloem én een lange houdbaarheid. Er zijn de laatste jaren al flinke stappen gezet in de verbetering van de kwaliteit van gerbera; denk aan belichting en betere voorbehandeling. Daarbij is nu een extra stuur gekomen in de klimaatbeheersing tijdens de teelt: luchtontvochtiging en –circulatie van de kaslucht met DryGair units.

Een hoge luchtvochtigheid in de kas is in gerbera ongewenst. Telers proberen dit traditioneel op te lossen met een kier in het schermdoek, een open luchtraam en het opvoeren van de buisverwarming. Dit is geen duurzame oplossing en het gasverbruik gaat omhoog. DryGair units worden steeds meer toegepast op gerberakwekerijen.


Wil je meer informatie ontvangen? Of benieuwd wat de terugverdientijd is van de Drygair?

  
Optie tot lease
Het is nu ook mogelijk om DryGair units te leasen. Leasing is een toegankelijke financieringsvorm en niet duurder dan een banklening. Bij leasing is de financiering in veel gevallen gelijk aan de waarde van het object. Hierdoor hoeft de onderneming bijna geen eigen middelen in te zetten om de investering te kunnen doen. Het werkkapitaal blijft intact, en de kosten worden gelijkmatig verspreid over de afgesproken leaseperiode. Hierdoor is het mogelijk om op een verantwoordelijke manier een investering te doen en een betrouwbare kostenprognose te maken.  
» Lees meerdrygair dgx launchNieuw Introductie klein model DryGair luchtontvochtiger 
Royal Brinkman introduceert de DryGair DGX, het nieuwste model in de serie van DryGair luchtontvochtigers. Dit kleinere model is speciaal ontwikkeld voor indoor-teelten, kleine kasafdelingen o.a. bij zaadbedrijven, vertical farming en droogcellen. Met de introductie van de DGX zorgt DryGair in steeds meer teelten voor een stuurbaar kasklimaat en daarmee voor kwaliteitsverbetering van het gewas.

De unit onderscheidt zich door de kleinere afmeting van de installatie: 130 x 110 x 160 cm, weegt slechts 375 kg, heeft de grootste efficiency (l/uur/KWh) in een range van 13-35°C en kan zowel staand als hangend worden geïnstalleerd. De installatie kent een hoge efficiëntie in het verlagen van de relatieve luchtvochtigheid in twee werkgebieden te weten 80% RV bij 18°C en 60% RV bij 26°C. Aan beide zijden is de unit voorzien van panelen waarmee de kaslucht wordt gecondenseerd, tot totaal 16 liter per uur. Ook deze DryGair DGX is voorzien van het gepatenteerde luchtcirculatiesysteem, waardoor deze unit zeer geschikt is voor de teelt van bijvoorbeeld medicinale cannabis. De unit is voorzien van de nieuwste technieken inclusief een afstandsbesturing. Dit maakt het mogelijk om ook op afstand de teeltomstandigheden van uw gewas te kunnen optimaliseren. Wat zijn de nadelen van een hoge luchtvochtigheid?
  • Een hoge luchtvochtigheid geeft allerlei soorten negatieve effecten in gewassen. De ziektedruk van schimmels en daardoor minder presterende gewassen worden het meest genoemd. In gerbera is de eerst zichtbare aantasting van Botrytis het ontstaan van kleine bruine schimmelpuntjes in het hart van de bloem.

    De meest toegepaste oplossing voor het verlagen van de luchtvochtigheid in kassen is momenteel de DryGair unit. Naast de verlaging van de ziektedruk zijn ook het gelijkmatigere klimaat en de energiebesparing twee belangrijke voordelen. Door het gelijkmatigere klimaat in de kas ontstaat een vitaal gewas. Eef Zwinkels, technical accountmanager DryGair: “De clou is namelijk dat er niet alleen water wordt onttrokken uit de kaslucht, maar dat ook de lucht wordt gecirculeerd. Dat is belangrijk voor de gelijkmatigheid van het klimaat en de plantactiviteit.” Een bijkomend voordeel, maar zeker niet minder belangrijk, is de energiebesparing; alle DryGair unit gebruikers hebben dit ervaren. Met DryGair hoef je niet te luchten vanwege een te hoge luchtvochtigheid en kun je het schermdicht dichthouden. Ook overdag bij regenachtig en mistig weer kun je optimaal ontvochtigen, je bent niet meer afhankelijk van het buitenklimaat.


DryGair Units

Bekijk alle

DryGair onderdelen

Bekijk alle
Meer informatie

Energiezuinige luchtontvochtiging met DryGair

Do not delete this link