Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler


Controle over je kasklimaat

Een van de grote voordelen van glastuinbouw bedekte tuinbouw is het kunnen beheersen van het kasklimaat. Daardoor vergroot je de invloed op de groei van je gewas en verklein je de kans op ziekten en plagen.

Een belangrijk onderdeel van klimaatbeheersing is het creëren van een gelijkmatig klimaat in de kas. Dit houdt in dat er wordt gestreefd naar een situatie waarbij de temperatuur en de luchtvochtigheid op verschillende plekken in de kas zo min mogelijk verschillen. Klimaatgelijkheid is belangrijk, want dit zorgt voor een uniforme groei van het gewas. Maar hoe creëer je klimaatgelijkheid in de kas? 


Wilt u meer informatie ontvangen. Vraag dan hier een vrijblijvend adviesgesprek aan.

De oplossing voor luchtvochtigheid
De DryGair units zorgen ervoor dat de kaslucht wordt ontvochtigt; zowel de RV als het absoluut vocht dalen, terwijl het vocht deficit stijgt. In plaats van dat de energie die in waterdamp zit naar buiten wordt afgevoerd, wordt deze “geoogst”  op de koude panelen van de DryGair unit.  Hierdoor gaat geen energie verloren, maar zorgt dit juist voor energiebesparing welke kan oplopen tot 50%! Naast het onttrekken van water uit de lucht, wordt de kaslucht nog eens extra gecirculeerd, wat zorgt voor een uniform klimaat en een actief gewas. Het gelijkmatige klimaat wordt mede veroorzaakt doordat er geen kieren meer in het schermdoek nodig zijn, waardoor ook de CO2 langer binnen blijft.  Deze techniek sluit dan ook naadloos aan op de inzichten van Het Nieuwe Telen. Het water uit de unit wordt opgevangen en kan hergebruikt worden in het proceswater. Het actieve klimaat zorgt voor minder schimmelziektes, waardoor het middelengebruik afneemt.
De DryGair unit kan standalone worden aangestuurd, waarbij de unit op een zelf te bepalen setpoint schakelt of via de computer.  In deze stand zijn er meer mogelijkheden tot instellen in setpoints en start/stop vrijgave. 

De DryGair units in de praktijk
DryGair units worden bij vele telers in de praktijk toegepast, lees hieronder enkele ervaringen.


Wat zijn de nadelen van een hoge luchtvochtigheid?
  • Een hoge luchtvochtigheid geeft allerlei soorten negatieve effecten in gewassen. De ziektedruk van schimmels en daardoor minder presterende gewassen worden het meest genoemd. Bladrandjes, smetbloemen en glazigheid zijn zichtbare verschijnselen van schimmelaantastingen veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid. 

    De meest toegepaste oplossing voor het verlagen van de luchtvochtigheid in kassen is momenteel de DryGair unit. Naast de verlaging van de ziektedruk zijn het gelijkmatigere klimaat en de energiebesparing twee belangrijke voordelen. Door het gelijkmatigere klimaat in de kas ontstaat een vitaal gewas. Eef Zwinkels, technical accountmanager DryGair: “De clou is namelijk dat er niet alleen water wordt onttrokken uit de kaslucht, maar dat ook de lucht wordt gecirculeerd. Dat is belangrijk voor de gelijkmatigheid van het klimaat en de plantactiviteit.”
    Een bijkomend voordeel, maar zeker niet minder belangrijk, is de energiebesparing; alle DryGair unit gebruikers hebben dit ervaren. Met DryGair hoef je niet te luchten vanwege een te hoge luchtvochtigheid en kun je het schermdicht dichthouden. Ook overdag bij regenachtig en mistig weer kun je optimaal ontvochtigen, je bent niet meer afhankelijk van het buitenklimaat.Drygair Units

Bekijk alle

Drygair onderdelen

Bekijk alle
Meer informatie

Luchtontvochtiging

Do not delete this link