Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Wat is Het Nieuwe Telen?

kennisbank-gewasbescherming/voorkomen-bestrijden-algen-in-bassin

Wat is Het Nieuwe Telen?

Het Nieuwe Telen
Geschreven door Eef Zwinkels | Laatste update: 18-04-2019

Het Nieuwe Telen is een teeltmethode waarbij nieuwe inzichten op het gebied van kasklimaat en gedragsverandering van de teler leiden tot een optimaal teeltresultaat in een (semi) gesloten kas, met als neveneffect het besparen van energie. Door te sturen op temperatuur, vocht, CO2-dosering, licht en scherming ontstaan nieuwe teelstrategieën met energiebesparing en benutting van natuurlijk licht. 


Uitgangspunten van Het Nieuwe Telen

Het functioneren van de plant vormt bij Het Nieuwe Telen het uitgangspunt van de teeltstrategie. Hierbij spelen vier factoren een rol:
  • Klimaatgelijkheid: wanneer het klimaat in de kas zoveel mogelijk gelijk is, is er bij een hogere relatieve luchtvochtigheid (RV) minder risico op condensatie in het gewas en daarmee op teeltproblemen zoals het ontstaan van ziektes. Het creëren van klimaatgelijkheid kan met verschillende hulpmiddelen, waaronder ventilatoren en diffuus licht.
  • Luchtbeweging: luchtbeweging stimuleert de verdamping van het gewas, wat weer de opname van mineralen stimuleert.
  • Isolatie: warmteuitstraling van het gewas richting het koude kasdek zorgt ervoor dat de temperatuur in de bovenste gewasdelen daalt. Dit kan zorgen voor condensatie, maar ook voor onvoldoende verdamping van het gewas met gebreksverschijnselen als gevolg. Daarom is het belangrijk om op tijd de schermen te sluiten, om zo warmteuitstraling te beperken.
  • Ontvochtiging: een te vochtig klimaat leidt tot teeltproblemen. Daarom is het belangrijk om dit onder controle houden door te ontvochtigen. Dat kan door de aanvoer te verminderen en door de afvoer te verhogen.

Gerelateerde artikelen

Basisprincipes van Het Nieuwe Telen

De basisprincipes van Het Nieuwe Telen vind je in het handboek van LTO Glaskracht Nederland. Hierin valt onder andere te lezen wat de effecten van het nieuwe telen zijn op planten, welke processen er plaatsvinden in de kas en welke interactie er plaatsvindt tussen het gewas en de kas. Ook wordt er ingegaan op specifieke situaties en het toekomstperspectief en is er een stappenplan voor Het Nieuwe Telen opgenomen.

 

___

Whitepaper 'Duurzaam telen met zonnepanelen'

Duurzaam telen

De agrarische sector is een grootgebruiker als het gaat om stroomverbruik. Het aanschaffen van zonnepanelen is daardoor een interessante investering. Hiermee kun je energiekosten besparen en bijdragen aan klimaatdoelstellingen. In dit whitepaper ontdek je de mogelijkheden en lees je ervaringen van andere telers. 


Download

Video

  • Bekijk de video om te zien hoe de DryGair units kwekerij Jac. Oudijk helpen om een gelijkmatig klimaat te creëren. 


Oplossingen voor Het Nieuwe Telen

Het Nieuwe Telen is erop gericht om met behulp van nieuwe inzichten en gedragsverandering zoveel mogelijk vooruitgang te kunnen boeken. Bepaalde oplossingen kunnen verschillende factoren binnen Het Nieuwe Telen wel ondersteunen. Zoals ventilatoren, ontvochtigingssystemen en schermoplossingen.Meer informatie over Het Nieuwe Telen

Heb je vragen over Het Nieuwe Telen, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Eef Zwinkels, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Specialist Eef ZwinkelsOver Eef Zwinkels

Eef Zwinkels is productspecialist voor de DryGair. Hij is geboren en getogen tussen de tomaten en al sinds 1982 werkzaam in de tuinbouwsector. Hij begrijpt telers dan ook als geen ander. “Bezig zijn met het op de markt brengen van nieuwe technieken en ontwikkelingen binnen de tuinbouw; dat is waar mijn passie ligt. Gelukkig komt die passie binnen Royal Brinkman goed tot zijn recht.”


Do not delete this link