Shop    Kennisbank    Technische projecten    Wat is Het Nieuwe Telen?

kennisbank-gewasbescherming/voorkomen-bestrijden-algen-in-bassin

Wat is Het Nieuwe Telen?

Wat is Het Nieuwe Telen? Het Nieuwe Telen is een teeltmethode waarbij nieuwe inzichten op het gebied van kasklimaat en een verandering in het gedrag van de teler leiden tot een optimaal teeltresultaat in een (semi) gesloten kas, met als neveneffect het besparen van energie. Door te sturen op onder andere temperatuur, vocht, CO2-dosering, licht en scherming, ontstaan nieuwe teelstrategieën waarbij het gebruik van energie wordt beperkt en het natuurlijke licht beter wordt benut. In dit artikel vertelt onze specialist meer over Het Nieuwe Telen.

Uitgangspunten van Het Nieuwe Telen

Het functioneren van de plant vormt bij Het Nieuwe Telen het uitgangspunt van de teeltstrategie. Hierbij spelen vier factoren een rol:
  • Klimaatgelijkheid: wanneer het klimaat in de kas zo veel mogelijk gelijk is, is er bij een hogere RV minder risico op condensatie in het gewas en daarmee op teeltproblemen zoals het ontstaan van ziektes.
  • Luchtbeweging: luchtbeweging stimuleert de verdamping van het gewas, wat weer de opname van mineralen stimuleert.
  • Isolatie: warmte-uitstraling van het gewas richting het koude kasdek zorgt ervoor dat de temperatuur in de bovenste gewasdelen daalt. Dit kan zorgen voor condensatie, maar ook voor onvoldoende verdamping van het gewas met gebreksverschijnselen als gevolg. Daarom is het belangrijk om het gewas zo goed mogelijk te isoleren, om warmte-uitstraling te beperken.
  • Ontvochtiging: een te vochtig klimaat leidt tot teeltproblemen. Daarom is het belangrijk om dit onder controle houden door te ontvochtigen. Dat kan door de aanvoer te verminderen en door de afvoer te verhogen.

Basisprincipes van Het Nieuwe Telen

De basisprincipes van Het Nieuwe Telen vind je in het handboek van LTO Glaskracht Nederland. Hierin valt onder andere te lezen wat de effecten van het nieuwe telen zijn op planten, welke processen er plaatsvinden in de kas en welke interactie er plaatsvindt tussen het gewas en de kas. Ook wordt er ingegaan op specifieke situaties en het toekomstperspectief en is er een stappenplan voor Het Nieuwe Telen opgenomen.

Oplossingen voor Het Nieuwe Telen

Het Nieuwe Telen is erop gericht om met behulp van nieuwe inzichten en gedragsverandering zo veel mogelijk vooruitgang te kunnen boeken, maar bepaalde oplossingen kunnen verschillende factoren binnen Het Nieuwe Telen wel ondersteunen. Denk hierbij aan ventilatoren, ontvochtigingssystemen en schermoplossingen.


Eef Zwinkels
Vragen over Het Nieuwe Telen

Heb je vragen over Het Nieuwe Telen, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Eef Zwinkels, of stel je vraag via onderstaand formulier.


Contactformulier
Wanneer je je vraag stelt via onderstaand formulier, nemen wij zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Gerelateerde artikelen
- Hoe creëer je luchtbeweging in de kas?
- Hoe voorkom je te veel vocht in de kas?
- Hoe creëer je klimaatgelijkheid in de kas?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten