Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten   Hoe voorkom je een te hoge luchtvochtigheid in de kas?

kennisbank-gewasbescherming/voorkomen-bestrijden-algen-in-bassi

Hoe voorkom je een te hoge luchtvochtigheid in de kas?

Luchtvochtigheid in de kas
Geschreven door Eef Zwinkels | Laatste update: 17-09-2020

Een hoge luchtvochtigheid in de kas kan leiden tot verschillende teeltproblemen, zoals gebreksverschijnselen en het ontstaan van allerlei ziektes in het gewas. Daarom is het belangrijk om de luchtvochtigheid onder controle te houden door te ontvochtigen. De kas ontvochtigen kan door de vochtaanvoer te verkleinen of de vochtafvoer te vergroten. In dit artikel legt onze specialist uit hoe je een te hoge luchtvochtigheid in de kas voorkomt en tegengaat.


Luchtvochtigheid in de kas bepalen

Om te bepalen of er teveel vocht in de kas is, moet je eerst de luchtvochtigheid in de kas meten. Dit kun je het beste doen door te kijken naar de absolute luchtvochtigheid. Dit geeft de hoeveelheid vocht aan die de kaslucht bevat, uitgedrukt in het aantal gram per m³ lucht (g/m3), of het aantal gram per kilogram lucht (g/kg). Weet je wat de luchtvochtigheid in de kas is, dan kun je bepalen of dit teveel is. Als dat het geval is hoe je wilt gaan ontvochtigen.

Video

  • Bekijk de video om te zien hoe de DryGair unit kwekerij Jac. Oudijk verder helpt. 


Vochtaanvoer in de kas verkleinen

Hoe meer een gewas verdampt, hoe hoger de vochtaanvoer en dus hoe hoger de luchtvochtigheid in de kas. Verdamping is uiteraard belangrijk voor de opname van mineralen, maar een te grote verdamping zorgt dus voor teveel vocht in de kas. Om de vochtaanvoer te verkleinen, kun je ervoor kiezen om de minimum buis lager te zetten of zelfs helemaal uit te zetten. Hierdoor neemt de verdamping en daarmee de vochttoevoer af. Let bij deze methode wel goed op dat de verdamping niet onder het minimum zakt. Te weinig vocht is, net als teveel vocht, ook nadelig! Bij een te lage verdamping zal een inmobiel element als calcium niet voldoende goed door de plant kunnen bewegen. 

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle

Vochtafvoer in de kas vergroten

Door de vochtafvoer in de kas te vergroten, voorkom je ook een te hoge luchtvochtigheid. Wanneer je een schermdoek hebt, dan voert dit een deel van het vocht af, waarna overtollig vocht tegen het koude kasdek condenseert. In veel gevallen zorgt dit echter niet voor voldoende vochtafvoer. Je kunt twee dingen doen:
  • Kleine schermkier creëren
    Door een kleine schermkier te creëren, kan deze afvoer vergroot worden. Het nadeel hiervan is wel dat er een plaatselijke koudeval optreedt en door trek klimaatverschillen kunnen optreden. 
  • Luchtonvochtiger gebruiken
    Een andere manier om de luchtvochtigheid te verlagen, is door gebruik te maken van een luchtontvochtiger. Deze installatie zuigt de vochtige kaslucht aan, waarna de lucht wordt gedroogd. Het principe werkt door condensatie: de waterdamp in de lucht slaat neer op de koude panelen van de unit. De droge, iets warme lucht wordt dan de kas weer ingeblazen. Het voordeel hiervan is dat er geen energie wordt verspeeld: de gebruikte elektrische energie en de vrijgekomen warmte komen beide terug in de kas. Het water dat wordt opgevangen kan worden hergebruikt in de teelt. Hierdoor sluit deze installatie goed aan op de inzichten van Het Nieuwe Telen.

Principe Drygair


 

___

Jac Oudijk, Moerkapelle
DryGair units zijn een duurzame oplossing voor luchtontvochtiging vanwege de energiebesparing en het hergebruik van water.

“De DryGair units behandelen de kaslucht tijdens de teelt, zonder dat daarbij buitenlucht nodig is. Alle energie blijft in de kas; we verliezen geen warmte. Deze efficiënte manier van luchtontvochtiging zorgt voor een energiebesparing van 40% op ons gasverbruik.” 







Vragen over de luchtvochtigheid in de kas

Heb je vragen over de luchtvochtigheid in de kas, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Eef Zwinkels via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.






Specialist Eef ZwinkelsOver Eef Zwinkels

Eef Zwinkels is productspecialist voor de DryGair. Hij is geboren en getogen tussen de tomaten en al sinds 1982 werkzaam in de tuinbouwsector. Hij begrijpt telers dan ook als geen ander. “Bezig zijn met het op de markt brengen van nieuwe technieken en ontwikkelingen binnen de tuinbouw; dat is waar mijn passie ligt. Gelukkig komt die passie binnen Royal Brinkman goed tot zijn recht.”






Do not delete this link