Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Wat is het verschil tussen een biocide en een gewasbeschermingsmiddel?

Wat is het verschil tussen een biocide en een gewasbeschermingsmiddel?

Wat is het verschil tussen een biocide en een gewasbeschermingsmiddel?
Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 15-3-2021

Biociden en gewasbeschermingsmiddelen worden beiden ingezet om ongewenste organismen – oftewel ziektes en plagen – te bestrijden. Toch is een biocide en een gewasbeschermingsmiddel niet precies hetzelfde soort product: er bestaat een verschil in werking en in toepassing. Maar wat is dan precies het verschil tussen deze twee soorten producten? Onze specialist geeft in dit artikel uitleg.


Bestrijdingsmiddelen

Gewasbeschermingsmiddelen zijn middelen waarmee ongewenste organismen en/of virussen bestreden kunnen worden. Ieder middel bevat één of meerdere werkzame stoffen die dodelijk zijn voor één of meerdere schadelijke organismen.


Wat zijn gewasbeschermingsmiddelen?

Gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet ter bestrijding van allerlei soorten plantpathogene ziektes, plagen, bacteriën en andere ziekteverwekkers in land- en tuinbouwgewassen. Er zijn verschillende soorten gewasbeschermingsmiddelen: acariciden, fungiciden, herbiciden, insecticiden, mollusciciden, nematiciden, rodenticiden en algiciden. Op het wettelijk gebruiksvoorschrift staat vermeld in welke gewas(groep) en tegen welke (soorten) plagen je het middel mag inzetten.


Wat zijn biociden?

Ook een biocide is een product dat schadelijke organismen aanpakt, maar een biocide mag breder en in meerdere sectoren toegepast worden, maar niet op land- en tuinbouwgewassen tegen plantpathogene organismen. Biociden zijn in principe dus alle middelen die niet tot de categorie gewasbeschermingsmiddelen horen. 

De regels die gelden omtrent de toepassing van biociden, zijn opgenomen in de Biocidenverordening. Biociden worden onderverdeeld in vier productgroepen: desinfectiemiddelen, conserveermiddelen, plaagbestrijdingsmiddelen en andere biociden. Het verschil tussen gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Het verschil tussen gewasbeschermingsmiddelen en biociden is dus dat gewasbeschermingsmiddelen, zoals eerder genoemd, zijn ontwikkeld voor het bestrijden van plantpathogene ziektes en plagen in de land- en tuinbouw. Biociden mogen in meerdere sectoren ingezet worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan desinfectie in ziekenhuizen, drinkwaterzuivering en conservering van bouwmaterialen. 


Toelating

Je mag een gewasbeschermingsmiddel of biocide alleen toepassen in de tuinbouw wanneer het middel is toegelaten door het Ctgb. Het gebruik van niet-toegelaten middelen is verboden.

Gerelateerde producten
Vragen over gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Heb je vragen over het verschil tussen gewasbeschermingsmiddelen en biociden, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Leonie van Rooijen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector. Voordat zij in 2018 bij Royal Brinkman kwam werken, heeft zij ervaring opgedaan bij verschillende bedrijven in de tuinbouwsector als specialist gewasbescherming. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. “Ik vind openheid en eerlijke communicatie met de klant zeer belangrijk.”

Do not delete this link