Hoe ontsmet je silo- of bassinwater?

SilobassinIn een silo of bassin wordt regenwater opgevangen en opgeslagen, wat vervolgens als irrigatiewater wordt toegediend aan het gewas. Daarom is het van belang dat het silo- of bassinwater de juiste pH heeft en dat het geen ziekteverwekkers bevat. Dit kan je bereiken door de silo of het bassin te reinigen. In dit artikel legt onze specialist uit hoe je dit aanpakt. 


pH-waarde meten

Meet eerst de pH-waarde van de silo of het bassin. Een verhoogde pH (>7) kan veroorzaakt worden door de aanwezigheid van algen. Hoe meer algengroei, hoe verder de pH-waarde zal oplopen. Indien de pH-waarde extreem hoog is, kan je de algengroei afremmen door het water eerst aan te zuren tot ongeveer pH 6. Lees hier hoe je algengroei in een silo of bassin kan voorkomen. 

Ontsmettingsmiddel toevoegen

Voeg vervolgens Huwa-San toe aan het silo- of bassinwater. Dit is een ontsmettingsmiddel op basis van waterstofperoxide, wat makkelijk afbreekt en geen restproduct achterlaat in het water (wat bij chloor wel het geval is). Houd een dosering van 150-200 ml product/m³ water. Het ontsmettingsmiddel verspreidt zich vervolgens vanzelf over de watervoorraad door een actieve aantrekking. Om het proces te versnellen, helpt het om bij erg grote waterbassins te mengen of te doseren op diverse plekken.

Probeer een lange contacttijd te realiseren. Voer de toepassing bijvoorbeeld aan het einde van de dag uit en gebruik het water 's nachts niet. Door het water 12 tot 24 uur niet te gebruiken, zorg je voor een effectieve desinfectie van het water. 

Wanneer het vuil naar boven drijft, probeer dit dan zoveel mogelijk te verwijderen voor het meeste effect.


Testen voor gebruik

Wanneer je het water na het ontsmetten wilt gebruiken voor irrigatie, test dan eerst met een peroxide teststrip de pH-waarde, zodat je zeker weet dat het water veilig toegediend kan worden aan het gewas. 


 

___

Whitepaper: 'Silo & bassin onderhoud'

Silo en bassin


Roest, vervuiling, lekkages of zelfs instorting: onderhoud aan silo's en bassins is heel belangrijk. Doe je dit niet, dan kan dit niet alleen voor schade, maar ook voor onveilige situaties zorgen. Dit whitepaper geeft je onder andere 10 onderhoudstips, een quickscan en tips hoe je algengroei en knaagdierschade voorkomt.

Download


Irrigatiesysteem controleren op vervuiling

Houd er rekening mee dat er biofilm en andere vervuiling kan loskomen in het irrigatiesysteem bij gebruik van producten op basis van waterstofperoxide. Controleer het irrigatiesysteem na het ontsmetten van het silo- of bassinwater daarom regelmatig op vervuiling en spui! Controleer het systeem zeker ook vóórdat je begint te doseren en blijf dat consequent doen, aan het begin mogelijk zelfs dagelijks.

Jan-Willem en JasperVragen over het ontsmetten van het silo- of bassinwater
Heb je vragen over het ontsmetten van het silo- of bassinwater, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.