Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasbescherming & desinfectie    Ziektes & plagen   Hoe kun je wortelduizendpoot bestrijden?

Hoe kun je wortelduizendpoot bestrijden?

Wortelduizendpoot
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 24-11-2020

De wortelduizendpoot, ook wel Scutigerella immaculata, is een organisme dat zichzelf voedt met onder andere dode en levende plantenresten. Het insect kan schade veroorzaken in zowel groente- als sierteelt. Hoe wel het signaleren van de wortelduizendpoot niet makkelijk is, het bestrijden van de plaag is niet onmogelijk.Wortelduizendpoot signaleren

De wortelduizendpoot is crèmewit van kleur, 6 tot 10 mm lang, heeft een smal lichaam. Jonge larven hebben slechts zes paar poten en in ieder stadia komen er een paar poten bij. Een volwassen wortelduizendpoot heeft, in tegenstelling tot wat zijn naam suggereert, in totaal twaalf paar poten.

De wortelduizendpoot bevindt zich voornamelijk in de eerste 50 cm van de bodem. Bij ongunstige omstandigheden kunnen ze zich terugtrekken tot wel 150 cm diep. Ze zijn niet in staat om zelf gangen te graven en leven daarom in de bestaande gangen en scheuren in de grond. 


Levenscyclus van de wortelduizendpoot

De levenswijze van het insect ziet er als volgt uit. Na het eistadium doorloopt de wortelduizendpoot in totaal zes nimfenstadia. Jonge larven hebben slechts zes paar poten en in ieder stadia komt er een paar poten bij. Een volwassen wortelduizendpoot heeft in totaal 12 paar poten. De duur van de ontwikkeling van larve naar volwassen insect is afhankelijk van de temperatuur. Wel is duidelijk dat deze ontwikkeling het snelst gaat bij temperaturen tussen de 21⁰C en 27⁰C. De wortelduizendpoot kan gesignaleerd worden door de bovenste laag van de grond te spoelen in een emmer water (dan komen vanzelf wel bovendrijven) of eventueel te zeven (maaswijdte 1mm).


Schadebeeld

De wortelduizendpoot voedt zich voornamelijk met schimmels, gisten en afgestorven plantenresten. Maar voor de voortplanting moeten ze levend plantmateriaal eten. Ze vreten dan de jonge wortels van planten aan. Doordat de wortels worden aangetast, vermindert de groei van de plant en daardoor de opbrengst van het gewas. Het maakt de plant ook gevoeliger voor schimmels en bacteriën die de plant verder verzwakken. 


Wortelduizendpoot bestrijden

Omdat de wortelduizendpoot zich diep in de grond kan terugtrekken is deze moeilijk te bestrijden. Bij vollegrondteelten is het belangrijk om de bodem tijdens de teeltwisseling te stomenZorg er wel voor dat de stoom snel en voldoende diep de grond in kan dringen anders vlucht de wortelduizendpoot snel weg. Op die manier dood je de wortelduizendpoten die eventueel aanwezig zijn in de bodem op een effectieve manier af. Daarnaast kan het helpen om de grond zo droog mogelijk te houden en vochtige plekken te voorkomen.

In fijne, humusarme zandgronden komen wortelduizendpoten niet voor. Indien mogelijk en noodzakelijk bij grondbewerking de bovenlaag fijn te maken. Hiermee verwijder je gangen en scheuren in de grond en verstoor je het (ideale) leefklimaat voor wortelduizendpoot. 

Gerelateerde producten


Meer informatie over wortelduizendpoot

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van wortelduizendpoot, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vind hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”

Bron foto: Wikimedia Commons

Do not delete this link