Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming & desinfectie  Chemische gewasbescherming  Uitvloeier gebruiken

Wanneer gebruik je een uitvloeier?

Wanneer gebruik je een uitvloeier
Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 01-11-2019

Gewasbeschermingsmiddelen worden vaak in combinatie met hulpstoffen gebruikt om de effectiviteit van het middel te beïnvloeden. Eén van die hulpstoffen zijn uitvloeiers. Een uitvloeier verlaagt de oppervlaktespanning van een druppel water, waardoor het oppervlakte beter wordt bevochtigd. Op die manier kan de spuitvloeistof, met name onder droge omstandigheden, zich goed over het blad verdelen. In dit artikel geeft onze specialist tips over het gebruik.


Uitvloeier toepassen

Een uitvloeier wordt gebruikt als gewasbeschermingsmiddelen onvoldoende werken. Daarom wordt bij een aantal gewasbeschermingsmiddelen het gebruik ervan sterk aangeraden. Uitvloeiers kunnen op verschillende manieren toegepast worden:
  • Naast de betere verdeling van de spuitvloeistof zorgt het er voor dat het gewas sneller droogt. Hierdoor is er een kleinere kans op intreding van schimmels. 
  • Sommige uitvloeiers worden toegevoegd aan de voedingsoplossing van teelten op kunstmatige substraten (komkommers en paprika’s) om verspreiding van virussen te voorkomen. 
  • Uitvloeiers kunnen ook gebruikt worden in combinatie met fungiciden. Hier zorgen ze ervoor dat het middel sneller opdroogt en er niet te veel werkzame stof in de plant of het weefsel terecht komt. 
  • Sommige kunnen gebruikt worden als houdbaarheidsmiddel in snijbloemen. 

Let op: gebruik nooit een uitvloeier in combinatie met middelen die snel verdampen. De werking van het middel vermindert dan, omdat de uitvloeier ervoor zorgt dat het middel nog sneller verdampt. 

Uitvloeier gewasbescherming soorten

Een uitvloeier wordt op verschillende manieren worden toegepast. Uitvloeiers behoren tot een groep van
hulpstoffen die worden gebruikt in combinatie met gewasbeschermingsmiddelen. Naast de toepassing zijn er verschillende soorten beschikbaar, namelijk chemische, natuurlijke en superuitvloeiers. Wij lichten het verschil toe.

Natuurlijke uitvloeiers

Naast chemische uitvloeiers kun je ook een natuurlijke gebruiken. Een natuurlijke uitvloeier bestaat uit de natuurlijke extracten van de agaveachtige plant Yucca Schidigera. Een natuurlijke uitvloeier, zoals Saponin, is volledig biologisch afbreekbaar. Bovendien kan het gebruikt worden in combinatie met (koud) water en gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast is een natuurlijke uitvloeier ook veilig voor het gewas.


Superuitvloeiers

Een superuitvloeier is een speciaal type die zorgt voor een goede blad-/gewasbevochtiging en een betere opname van stoffen. Superuitvloeiers worden toegepast in een aantal situaties:
  • Extreme indringing in de structuur van het gewas;
  • Extreme indringing in de onderste lagen van het gewas;
  • Betere indringing van bodemherbiciden onder droge omstandigheden;
  • Snelle droging van gewassen na beregening in kassen.
Er zijn verschillende superuitvloeiers, zoals Hi-WettZipper, Silwet Gold en Agral Gold. Bovendien kunnen superuitvloeiers ook een hechter bevatten. Een hechter zorgt ervoor dat het gewasbeschermingsmiddel langer in werking blijft en de werkzame stof beter blijft plakken aan het blad. 

Let op: superuitvloeiers kunnen ophopen op het gewas. In combinatie met een ionische uitvloeier wordt ophoping voorkomen.  


Neveneffecten van uitvloeiers

Net als chemische gewasbeschermingsmiddelen kunnen uitvloeiers een neveneffecten hebben op de biologische bestrijding. Lees daarom altijd eerst goed het etiket voordat je een (super)uitvloeier toepast.Uitvloeier gewasbescherming: vragen over het gebruik?

Heb je vragen over het gebruik van (super)uitvloeiers, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Leonie van Rooijen, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen is productspecialist gewasbescherming. Met 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector adviseert zij over geïntegreerde gewasbescherming en over de mogelijkheden van het inzetten van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met haar brede kennis en ervaring is zij in staat om persoonlijk advies te geven. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. Advies op maat waar je mee aan de slag kunt.


Do not delete this link