Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Hoe beperk je de concentratie van natrium in drainwater?

Natrium

Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 18-11-2020

De belangrijkste reden om in substraatteelten drainwater te lozen, is vaak een overschot aan natrium in het water. Een overschot aan natrium zorgt in veel gewassen namelijk voor groeiremming. Vaak worden meststoffen gezien als de grootste bron van natriuminbreng, terwijl er naast meststoffen nog vele andere  natriumbronnen aanwezig zijn. Daarom zetten wij deze natriumbronnen op een rij en geven we tips om de hoeveelheid natrium in drainwater te beperken. 


Uitgangswater

Het lijkt voor de hand liggend, maar om een teveel aan natrium te voorkomen, is het heel belangrijk dat je gebruik maakt van natriumarm uitgangswater. Grondwater, slootwater en leidingwater bevatten over het algemeen een groter percentage natrium dan osmosewater en regenwater (al geldt voor regenwater wel: hoe dichter je bij de kust zit, hoe meer natrium er in het regenwater zit).


Ook kan je ervoor kiezen om een de Poseidon te plaatsen. Dit is een BZG-gecertificeerde installatie die natrium uit het water filtert. Hierdoor kan je wel gebruik maken van grondwater, slootwater en leidingwater, zonder dat er een teveel aan natrium ontstaat.  Organische substraten

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link