Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasverzorging    Hoe kan je de hoeveelheid natrium in drainwater beperken?

Hoe kan je de hoeveelheid natrium in drainwater beperken?

Hoe kan je de hoeveelheid natrium beperken?De belangrijkste reden om in substraatteelten drainwater te lozen, is vaak een overschot aan natrium in het water. Een overschot aan natrium zorgt in veel gewassen namelijk voor groeiremming. Vaak worden meststoffen gezien als de grootste bron van natriuminbreng, terwijl er naast meststoffen nog vele andere  natriumbronnen aanwezig zijn. Daarom zetten wij deze natriumbronnen op een rij en geven we tips om de hoeveelheid natrium in drainwater te beperken. 

Uitgangswater

Het lijkt voor de hand liggend, maar om een teveel aan natrium te voorkomen, is het heel belangrijk dat je gebruik maakt van natriumarm uitgangswater. Grondwater, slootwater en leidingwater bevatten over het algemeen een groter percentage natrium dan osmosewater en regenwater (al geldt voor regenwater wel: hoe dichter je bij de kust zit, hoe meer natrium er in het regenwater zit).

Ook kan je ervoor kiezen om een de Poseidon te plaatsen. Dit is een BZG-gecertificeerde installatie die natrium uit het water filtert. Hierdoor kan je wel gebruik maken van grondwater, slootwater en leidingwater, zonder dat er een teveel aan natrium ontstaat.  

Organische substraten

Organische substraten – en met name organische substraten die kokos bevatten – kunnen een flinke hoeveelheid natrium bevatten. Als je een kokos substraat gebruikt dat niet goed afgespoeld en gebufferd is, dan zal dit substraat een te hoge hoeveelheid natrium bevatten. Neem dit punt dus mee bij het kiezen van een substraat en laat je adviseren door een gecertificeerd RHP substraatleverancier

Desinfectiemiddelen op basis van chloor

Veel desinfectiemiddelen op basis van chloor bevatten natrium (chloor is immers een onderdeel van natriumchloride, oftewel zout). Wil je de hoeveelheid natrium beperken, dan is het daarom aan te raden om desinfectiemiddelen te gebruiken die geen chloor bevatten. Een goed desinfectiemiddel dat geen chloor bevat, is Huwa-San

Plantversterkende middelen

Plantversterkende middelen worden in plaats van gewasbeschermingsmiddelen en/of meststoffen ingezet om het afweermechanisme te versterken en zo de plantweerbaarheid te vergroten. Deze middelen bestaan echter uit natuurlijke grondstoffen en bevatten daardoor dus natrium. 

Meststoffen keuze

Eerder werd genoemd dat meststoffen lang niet altijd de grootste veroorzakers van een teveel aan natrium zijn, maar uiteraard spelen ze wel een rol. Dit geldt vooral voor organische meststoffen. Deze zijn volledig opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Het voordeel hiervan is dat ze duurzaam en milieuvriendelijk zijn, maar anderzijds bevatten ze hierdoor ook natrium. 

Je kan de natriuminbreng van meststoffen beperken door de juiste keuze in meststoffen te maken. Door een keuze te maken voor een schoner merk, kan je de inbreng van natrium verlagen. Een voorbeeld hiervan is een vrij simpele aanpassing in het recept, namelijk het omzetten van de ijzergift van een DTPA 3% (basis natrium) naar een DTPA 6% (basis ammonium). IJzerchelaat DTPA 6% is namelijk volledig natriumarm, terwijl DTPA 3% zeer rijk aan natrium is (7x de hoeveelheid natrium aan ijzer). Daarnaast bevatten alle kalimeststoffen in meer of mindere mate enig natrium en verschilt de inbreng per merk. Door een keuze te maken voor schonere merken, kan de inbreng verder worden verlaagd. Onze specialisten kunnen je hierover adviseren. 

Een andere manier om de natriuminbreng vanuit meststoffen te verlagen, is het voedingsrecept samen te stellen met meststoffen die van nature geen natrium bevatten. Voor recepten waarin altijd standaard ammonium wordt berekend, kan het interessant zijn om mono ammoniumfosfaat (MAP) te gebruiken. Vanuit MAP kan een deel van de fosfaatgift worden ingevuld. MAP, dat natriumvrij is, vervangt hierbij deels monokaliumfosfaat (MKP) (wat wel natrium bevat). 

De kalisalpeter gift zal hierbij wel iets moeten verhoogd, maar bij de keuze voor een schoon merk zal de natriuminbreng omlaag gaan. In sommige gevallen zal de kostprijs van een bakvulling door deze aanpassing ook kunnen dalen. In dat geval sla je twee vliegen in een klap.

Bewustwording

Met dit artikel willen we je bewust maken van de mogelijke natriumbronnen bij jou op het bedrijf. Dit betekent niet dat wij organische substraten, meststoffen, plantversterkende middelen of desinfectiemiddelen op basis van chloor afraden!
Peter en Jaap
Meer informatie over natrium beperken
Wil je meer informatie over het beperken van de hoeveelheid natrium op jouw bedrijf, of wil je een advies op maat? Stel dan je vraag aan onze meststoffenspecialisten via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Gerelateerde artikelen
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link