Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasverzorging  Voedingsschema  Wat is het verschil tussen organische en minerale meststoffen?

Wat is het verschil tussen organische en minerale meststoffen?

Wat is het verschil tussen organische en minerale meststoffen?
Geschreven door Han van der Kooij | Laatste update: 14-08-2019

Planten hebben, net als mensen, voedingsstoffen nodig om zich te kunnen ontwikkelen. De juiste hoeveelheid is hierbij van groot belang voor het creëren van een optimale NPK verhouding. NPK staat voor de verhouding van stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) in een meststof. Dit zijn elementen die de plant altijd nodig heeft als stabiele basis. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen organische en minerale meststoffen, ook wel kunstmest genoemd.


Organische meststoffen

Organische meststoffen bestaan uit natuurlijke grondstoffen waaronder bacteriën, schimmels, insecten wormen en andere organismen. Deze natuurlijke grondstoffen stimuleren het bodemleven. Nadat je organische meststoffen toevoegt aan de bodem, worden deze door het bodemleven op zo’n manier omgezet, dat de plant het op kan nemen als voeding. De plant reguleert vervolgens zelf wanneer, in welke hoeveelheid én in welke volgorde het de voedingsstoffen tot zich neemt. Deze twee factoren samen zorgen er indirect voor dat de plant beter bestand is tegen plagen, virussen en ziektes. Los van de voordelen die in een ander artikel worden beschreven, kleeft er voor sommige telers een klein nadeel aan de organische meststoffen; ze kunnen stinken. Dit omdat ze gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen, van plantaardige en dierlijke oorsprong.

Het tegenovergestelde van organische meststoffen, zijn minerale meststoffen. Maar wat zijn dit soort anorganische meststoffen precies? 

Voorbeelden van organische meststoffen

Minerale meststoffen 

Minerale meststoffen, beter bekend als anorganische meststoffen of kunstmest, bestaan niet volledig uit natuurlijke grondstoffen. Dit omdat kunstmeststoffen na een industrieel proces tot stand komen. Wel zijn alle elementen die in de meststoffen voorkomen, elementen die ook in de natuur te vinden zijn. Het voordeel van kunstmeststoffen is dat ze zo gemaakt zijn, dat de voedingsstoffen direct op kunnen worden genomen door de plant en dus geen omzetting nodig hebben zoals organische meststoffen. Ook zijn ze heel makkelijk op te lossen en aan de plant mee te geven.

Verder kan je het voedingsrecept zelf samenstellen, waardoor je dit kan afstemmen op de behoeftes van de plant. In tegenstelling tot bij het gebruik van organische meststoffen, waar de plant zelf één of meerdere elementen ‘kiest’ om op te nemen, wordt er met anorganische meststoffen gerichter bemest. 
Alle benodigde elementen worden berekend in het meststoffenschema en met het gebruik van kunstmest kunnen al die behoeftes heel precies worden opgevuld. Een ‘keuze’ van de plant is dan niet nodig. 

Een nadeel van minerale of anorganische meststoffen is dat het niet bijdraagt aan het bodemleven. Ook bevatten minerale meststoffen in verhouding meer zouten dan organische meststoffen. Indien kunstmeststof niet op de juiste manier wordt toegediend en er zich zout gaat ophopen rond de wortels van de plant, kan er wortelschade ontstaan. Dit is dus iets belangrijks om op te letten als er gebruik wordt gemaakt van minerale meststoffen. 

Voorbeelden van minerale meststoffen

Welke meststoffen zijn nu beter voor de plant?

Wat voor jouw gewas de beste keuze is, is afhankelijk van verschillende factoren. Factoren zoals het substraat waarop je teelt, de voedingsbehoefte en gevoeligheid van het gewas en de manier waarop je meststoffen wil toedienen. We raden aan om je altijd goed te laten adviseren bij de keuze voor een meststof. Meer informatie over organische en minerale meststoffen
Heb je vragen over het gebruik van organische of anorganische meststoffen, of wil je graag een advies op maat? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met gewasverzorgingsspecialist Han van der Kooij, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Han van der KooijOver Han van der Kooij

Han van der Kooij, productspecialist meststoffen bij Royal Brinkman, begrijpt de klant als geen ander. Na zelf ruim 26 jaar teler te zijn geweest, weet hij wat er allemaal bij komt kijken en waar telers tegenaanlopen. Zijn eigen kennis ervaringen omzetten in een stuk advies waar een telers iets aan heeft, is iets wat hij zo leuk vindt aan zijn werk. “Als ik zie dat dit goede resultaten oplevert, dan ben ik tevreden.”


Do not delete this link