Organische meststoffen | Voordelen en aandachtspunten

Geschreven door Maarten Casteleijn | Laatste update: 12-06-2023
Organische meststoffen kunnen een rol spelen wanneer je als teler duurzamer en milieuvriendelijker wilt telen. Daarnaast hebben ze een aantal voordelen ten opzichte van chemische meststoffen. In dit artikel zetten onze specialisten alle voordelen en aandachtspunten met betrekking tot organische meststoffen voor je op een rij benoemd.
Wat zijn organische meststoffen?
Organische meststoffen zijn meststoffen die volledig zijn opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. De voedingselementen in organische meststoffen, waaronder stikstof, fosfor en kalium, komen vrij wanneer bodemorganismen zoals nuttige bacteriën en schimmels de mestkorrels afbreken. Deze micro-organismen die in de bodem te vinden zijn noemen we ook het bodemleven.Bekijk in de onderstaande video wat organische meststoffen zijn.Voordelen van organische meststoffen
Organische meststoffen hebben meerdere voordelen voor het gewas:- Ze zorgen voor een luchtige bodemstructuur;
- Door het gebruik van organische meststoffen wordt de bodem gezonder en vruchtbaarder;
- Organische meststoffen zijn gedurende een langere periode beschikbaar voor het gewas dan chemische meststoffen;
- Organische meststoffen bevatten - in tegenstelling tot chemische meststoffen - geen natrium (zouten).
Luchtige bodemstructuur
Een groot voordeel van het gebruik van organische meststoffen is dat ze de structuur van de bodem verbeteren. Het gebruik van organische meststoffen zorgt namelijk voor een verhoging van de microbiologische activiteit in de grond. Organische stoffen worden afgebroken door het bodemleven in humuszuren en aminozuren. Tijdens dit proces is er zuurstof nodig en daarom wordt lucht aangetrokken, waardoor de bodemstructuur verandert en de grond luchtiger wordt. Door deze combinatie ontstaat een rijke, gezonde en vruchtbare bodem met voldoende biodiversiteit en een goede structuur, waar de plant voldoende voeding en vocht uit kan halen. Dit zorgt voor een gezond gewas met een hoge weerstand tegen abiotische plantenstress. > Benieuwd hoe wormen kunnen bijdragen aan een betere bodemstructuur?Langer beschikbaar
Een ander voordeel is dat de voedingselementen (stikstof, fosfor en kalium) in organische meststoffen, ook wel organische mest, geleidelijker vrijkomen. Dit komt doordat deze bij organische meststoffen, zoals eerder genoemd, pas vrijkomen wanneer bacteriën en schimmels de mestkorrels afbreken. Hierdoor komen de voedingsstoffen gedurende een langere periode beschikbaar voor het gewas. Dit trage vrijkomen zorgt ervoor dat er geen risico bestaat op uitspoeling of verbranding van de wortels, wat bij een overdaad aan chemische meststoffen wel het geval is.
Verschil tussen organische en biologische meststoffen
Er bestaat vaak verwarring tussen de termen "organisch" en "biologisch", maar ze betekenen niet hetzelfde. Organische meststoffen zijn meststoffen die samengesteld zijn uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Het belangrijke punt om op te merken is dat niet alle organische meststoffen biologisch zijn, omdat ze bijvoorbeeld afkomstig kunnen zijn van gangbare veehouderijen.Kenmerken van biologische meststoffen:
- Ze zijn toegestaan in de biologische teelt.
- Ze bestaan uit plantaardig en dierlijk materiaal dat afkomstig is van biologische veehouderijbedrijven of van natuurlijke oorsprong is.
- Biologische meststoffen worden langzaam en geleidelijk afgebroken door organismen in de bodem. Dit betekent dat de voedingsstoffen langzaam vrijkomen en tot wel 100 dagen na bemesting nog voeding kunnen leveren.
- Door de trage opname van voedingsstoffen is er geen risico op uitspoeling of het verbranden van wortels.
- Biologische meststoffen zijn milieuvriendelijk en veilig voor het gewas.
> Benieuwd naar het verschil tussen chemische en organische meststoffen?