Shop
Kennisbank
Gewasverzorging
Vloeibare mestsoffen
Wat voor voordelen biedt het TMS systeem?
Wat voor voordelen biedt het TMS systeem?

Geschreven door: Jaap Lubbersen | Laatste update: 13-12-2019
Voor elke teler is het gemak bij het gebruiken van meststoffen van belang. Vloeibare meststoffen bieden een aantal voordelen t.o.v. vaste meststoffen, waaronder een systeem waarmee het niveau in de bulkvaten wordt gemeten. Maar wat houdt dit systeem dan precies in en welke voordelen biedt het? Onze productspecialist meststoffen legt het in dit artikel uit.
Wat is AVB?
Voordat het TMS systeem ontwikkeld was, heeft Royal Brinkman eerst op andere manier vloeistoffen in de opslagvaten gemeten.
De vloeistoffen in opslagtanks konden altijd al zorgvuldig gemonitord worden met verschillende meetmethoden: visueel, peilstok, contragewichten of schaalverdeling. Al deze methodes hebben met elkaar gemeen dat er iemand fysiek aanwezig moet zijn om de meting te doen.
Royal Brinkman heeft in de jaren 80 een meetsysteem ontworpen met borrelbuizen, waarmee het niveau kon worden bepaald door de tegendruk te meten. Dit heette het AVB systeem (Automatisch Voorraad Beheer).
Inmiddels is dit systeem al wat verouderd en is Royal Brinkman bezig geweest met mogelijkheden tot innoveren. Ook op het gebied van dit AVB systeem.
Wat is TMS?
Het TMS systeem staat voor Tank Management System. Het is een telemetriesysteem, ontwikkeld door Yara, wat gemakkelijk de voorraden van vloeibare meststoffen op afstand uitleest en zichtbaar maakt op een webpagina.
Dankzij het TMS systeem heeft Yara de voorraden altijd inzichtelijk. In samenwerking met vervoerder Staalduinen Logistic en toeleverancier Royal Brinkman biedt het systeem een hoop voordelen voor de klant. Het risico dat je zonder vloeibare meststoffen komt te zitten, is hierdoor een stuk kleiner.

Hoe werkt het?
Heel handig, het ontzorgt worden, maar hoe werkt het nou precies?
Het TMS systeem bevat sensoren, die op basis van druk het vloeistofniveau in de meststoffentanks meet. Deze druksensoren liggen op de bodem van het bulkvat en meten de inhoud van het vat op basis van de druk. Hoe voller het vat is des te groter de druk of het gewicht op de sensor, wat een bepaalde waarde opgeeft. Deze waarde wordt omgezet in een vatstand welke terug te vinden is op de ‘TMS Web Portal’ van Yara.
De data die door de sensoren wordt verzameld, wordt omgezet naar liters en wordt op de 'TMS Web Portal' van Yara verzameld. Zodra een bepaalde minimum grens bereikt is, wordt er door een controller een bestelling geplaatst.
Samenwerking
Royal Brinkman werkt al decennia lang met Yara Vlaardingen B.V. samen op het gebied van vloeibare meststoffen. Deze vloeibare meststoffen worden door de door Yara aangestelde transporteur Staalduinen Logistic door heel Nederland geleverd.
Wat zijn de voordelen?
Het telemetriesysteem kan op de tuin worden geïnstalleerd voor het automatisch managen van de voorraden van de vloeibare meststoffen. Dit heeft de volgende voordelen: - Continue optimale voorraad meststoffen
Tijdsbesparing doordat de tuinder/teler is geen tijd meer kwijt aan het monitoren van de voorraad en hoeft het zelf niet meer te bestellen.
- Prijsvoordeel
De gunstige transportstaffels bieden vaak een prijsvoordeel. Ook wordt er bij het kiezen voor het TMS systeem wordt een voordelig abonnement afgesloten, waarbij de kosten van het systeem er gemakkelijk uit worden gehaald.
- Geschikt voor alle vaste bulkvaten
Het systeem is geschikt voor alle tuinen met vaste bulkvaten en heeft alleen een stroomaansluiting nodig. De afstanden tussen de IDA-box en de vaten mag maximaal 50 meter zijn.
- Geschikt voor alle opslagtanks
Zolang de opslagtanks op een vaste plaats staan, zijn alle soorten (Kiwa goedgekeurde) opslagtanks mogelijk. Het is niet mogelijk om gebruik te maken van telemetrie op IBC’s of verpakkingsvormen die gewisseld kunnen worden.
Privacy
Natuurlijk wordt er bij het gebruik van het telemetriesysteem ook rekening gehouden met de privacy. De verzamelde gegevens rondom de meststoffenvoorraden worden drie jaar door Yara bewaard. Dit maakt het terugzoeken van eventuele bijzonderheden makkelijk. Na die periode worden de gegevens vernietigd.
Meer informatie over het TMS systeem
Heb je vragen over de werking van het TMS systeem of wil je advies op maat? Neem dan contact op met gewasverzorgingsspecialist Jaap Lubbersen. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Over Han van der Kooij Han van der Kooij, productspecialist meststoffen bij Royal Brinkman, begrijpt de klant als geen ander. Na zelf ruim 26 jaar teler te zijn geweest, weet hij wat er allemaal bij komt kijken en waar telers tegenaanlopen. Zijn eigen kennis ervaringen omzetten in een stuk advies waar een telers iets aan heeft, is iets wat hij zo leuk vindt aan zijn werk. “Als ik zie dat dit goede resultaten oplevert, dan ben ik tevreden.”
|
}
Over Jaap Lubbersen Jaap Lubbersen is intern productspecialist Gewasverzorging bij Royal Brinkman en heeft al ruim 13 jaar ervaring in de Glastuinbouw. “Als intern productspecialist houd ik me dagelijks bezig met allerlei vraagstukken van telers. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om in samenwerking met een teler op zoek te gaan naar het juiste antwoord op zijn vraagstuk, of het nou gaat over een gezond en vitale teelt, wetgeving of veiligheid.”
|