Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Spuittechniek   Spuitpistool kiezen | Waar moet je op letten?


Spuitpistool kiezen | Waar moet je op letten?

Spuitpistool kiezen
Geschreven door: Frank Schoenmakers | Laatste update: 29-07-2019


Verschillende werkzaamheden vragen om een ander soort spuitpistool. Zo bestaan er spuitpistolen voor gewasbescherming, voor schuimdesinfectie, om te broezen en in combinatie met een hogedrukreiniger. Maar per toepassing bestaan er ook weer verschillende spuitpistolen. In dit artikel helpen we je bij de keuze voor het juiste spuitpistool. 


Spuitpistool voor gewasbescherming

De meest gebruikte soorten spuitpistolen voor gewasbescherming zijn het Ripa spuitpistool en het Alumax spuitpistool. In beide gevallen kun je gebruik maken van verschillende soorten nozzles, die zorgen voor een andere afgifte en een ander spuitbeeld. 


Het belangrijkste verschil tussen het Ripa en het Alumax spuitpistool is de kwaliteit. De werking is in principe hetzelfde, maar het Ripa spuitpistool is van een zwaardere kwaliteit en zal daarom een langere levensduur hebben. 


Hand spuitpistool

Een andere mogelijkheid is spuiten met een ROFA ULV-spuitsysteem die je gemakkelijk met 1 hand gebruikt. Dit spuitpistool is gebaseerd op Ultra Low Volume techniek. Hierdoor is er slechts een kleine hoeveelheid vloeistof nodig. De ventilator zorgt voor een optimale verdeling in het gewas van minuscuul kleine en gelijkmatige druppeltjes.


Spuitpistool voor schuimdesinfectie

Het schuimend toepassen van een reinigings- of desinfectiemiddel zorgt voor een langere inwerktijd en dus een beter effect. Om een product in schuimvorm aan te brengen, kan je gebruik maken van een spuitpistool voor schuimdesinfectie, ook wel een schuimlans genoemd. Spuitpistool voor broezen

Wanneer je een spuitpistool zoekt om te broezen, kan je kiezen uit drie opties: een kaal spuitpistool, een spuitpistool met een kraan op de broesstok en een een spuitpistool met snelafsluiter. 


Kaal spuitpistool
Een kaal spuitpistool kan je aansluiten op een waterslang en heeft geen kraan of snelafsluiter. Hierdoor kan je het water alleen afsluiten bij het originele waterpunt. Deze optie is verkrijgbaar in 40 cm, 60 cm, 90 cm en 120 cm.


Spuitpistool met kraan op de broesstok
Een spuitpistool met kraan op de broesstok kan je op ieder moment eenvoudig afsluiten. Ben je halverwege de kas en wil je stoppen met broezen, dan kan je de kraan dichtdraaien en komt er geen water meer uit het apparaat. Deze variant is verkrijgbaar in 40 cm, 60 cm, 90 cm en 120 cm.


Spuitpistool met snelafsluiter
Als alternatief voor een spuitpistool met kraan op de broesstok, kan je kiezen voor een spuitpistool met snelafsluiter. Hierbij kan je op ieder gewenst moment stoppen met broezen door te stoppen met het inknijpen van het handvat. Dit is bijvoorbeeld handig voor het nalopen van droge plekken in het gewas. Een spuitpistool met snelafsluiter is verkrijgbaar in 60 cm en 90 cm.

Let op: een snelafsluiter is veel kwetsbaarder dan een spuitpistool met een kraan en is daardoor dus niet geschikt voor continu gebruik. 

Spuitpistolen

Spuitlans voor hogedrukreiniging

Met behulp van een hogedrukreiniger kan je eenvoudig hardnekkig vuil verwijderen. Omdat het water bij hogedrukreiniging onder zeer hoge druk wordt gestuwd, heb je hier een speciaal spuitpistool voor nodig dat bestand is tegen deze hoge druk. Op dit spuitpistool kan je verschillende soorten spuitlansen bevestigen. 


Verschillende lengtes

De spuitlansen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Wil je een grotere reikwijdte hebben, of wil je ook plekken op grotere hoogte kunnen bereiken? Dan kan je het beste kiezen voor een lange lans. Is dit niet nodig, dan is een korte lans voldoende. Ook kan je kiezen voor een telescooplans. Deze is uitschuifbaar en kan daardoor voor beide toepassingen gebruikt worden.


Kniklans
Voor het reinigen van moeilijk bereikbare plekken kan je gebruik maken van een kniklans. Deze kan je op verschillende standen instellen.


Nozzles en opzetstukken
Voor reiniging met een hogedrukreiniger heb je niet alleen een spuitpistool nodig, maar ook een nozzle. Er bestaan verschillende soorten nozzles en andere opzetstukken, ieder geschikt voor een andere toepassing. Lees hier hoe je de juiste nozzle of een ander geschikt opzetstuk kiest. 
Vragen over het juiste spuitpistool kiezen

Heb je vragen over het kiezen van het juiste spuitpistool, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Frank SchoenmakersOver Frank Schoenmakers

Frank Schoenmakers heeft, met ruim 30 jaar op de teller als productspecialist mechanisatie, heel wat ervaring opgedaan binnen de tuinbouwbranche. De afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in spuittechnieken. Hoe hij daar zelf over denkt? “Het leuke aan mijn functie is dat ik met mijn kennis telers kan helpen om hun teelt te verbeteren. De waardering die je daarvoor terug krijgt, is heel waardevol.”


Do not delete this link