Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Overige antwoorden  Persoonlijke beschermingsmiddelen   De juiste gehoorbescherming


Hoe kies je de juiste gehoorbescherming?

gehoorbescherming
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 12-03-2018

Gehoorbescherming heeft als doel om harde geluiden in de directe omgeving terug te brengen naar een veilig niveau en zo gehoorschade te voorkomen. Harde geluiden kunnen namelijk onherstelbare gehoorschade in de vorm van doofheid veroorzaken. Er bestaan verschillende soorten gehoorbescherming. Wij helpen je de juiste gehoorbeschermers te kiezen.


Wetgeving gehoorbescherming

Het dragen van gehoorbescherming is niet alleen aan te raden om gehoorschade te voorkomen; werkgevers zijn ook wettelijk verplicht om hun werknemers gehoorbescherming ter beschikking te stellen. De volgende afspraken zijn wettelijk vastgelegd:
  • Bij geluid > 80 dB(A): er moet gehoorbescherming beschikbaar zijn.
  • Bij geluid > 85 dB(A): het dragen van gehoorbescherming is verplicht.
  • Bij geluid > 87 dB(A): de maximum blootstellingsgrens.
Zorg daarnaast dat je alleen gehoorbescherming aanbiedt/draagt die voorzien is van een CE-markering. Een CE-markering geeft aan dat de gehoorbescherming voldoet aan de geldende regels binnen Europa, opgesteld door de RVO.


Keuze gehoorbeschermers

De meeste tuinbouwmachines produceren geluid van 80 dB(A) of hoger. Het gebruik van gehoorbeschermers is dan dus verstandig en bij geluiden van 85 dB(A) of meer zelf verplicht. Om de juiste bescherming te kunnen kiezen, zijn de volgende factoren van belang:
  • Meet met een decibelmeter hoe hard het geluid is op de werkplek, zodat je kan berekenen hoeveel dB(A) de gehoorbeschermer moet dempen;
  • Bepaal de SNR-waarde (Simplified Noise Reduction). Deze waarde geeft aan met hoeveel decibel een gehoorbeschermer het geluid dempt;
  • Maak een keuze voor welke duur je de gehoorbescherming wilt dragen én of de gehoorbeschermers dus makkelijk op en af kunnen;
  • Controleer altijd eerst of de gemaakte keuze ook bevalt door de persoon die de gehoorbeschermers uiteindelijk zal dragen. 
Let op: naarmate er slijtage aan een machine of apparaat optreedt, zal hij in de meeste gevallen meer geluid gaan produceren. Zorg daarom ook voor tijdig onderhoud van machines en installaties.


Soorten gehoorbescherming

Er zijn drie soorten gehoorbeschermers:
  • Oordoppen: deze zijn geschikt voor eenmalig gebruik en worden bijvoorbeeld gebruikt bij werkzaamheden die van korte duur zijn. Ook worden ze vaak verstrekt aan bezoekers.
  • Gehoorbeugels: dit zijn in principe ook oordoppen, maar dan bevestigd aan een beugel. Dit is handig als je de oordoppen niet de hele dag door gebruikt; dan kan je ze aan de beugel rond je nek laten hangen en ze in- en uitdoen op de momenten dat dit nodig is.
  • Gehoorkappen: deze worden aanbevolen bij continu gebruik. Gehoorkappen bieden een grotere mate van bescherming en gaan veel langer mee dan oordoppen. Ze zijn ook beschikbaar met helmbevestiging.


Gehoorbescherming

Bekijk alle

Onderhoud gehoorbeschermers

Goed onderhoud van gehoorbeschermers zorgt voor een langere levensduur. Oordoppen zijn bedoeld voor eenmalig gebruik* en hebben daardoor geen onderhoud nodig, maar gehoorkappen moeten wel regelmatig gereinigd worden. Houd hiervoor de instructies van de leverancier aan. Ook is het belangrijk dat je de kussentjes van de gehoorkappen regelmatig controleert op verharding en scheuren. Wanneer de kussentjes namelijk beschadigd zijn, bieden ze niet langer optimale bescherming.

* Tenzij je gebruik maakt van herbruikbare oordoppen. 


Vragen over het kiezen van de juiste gehoorbscherming 

Heb je vragen over het kiezen van de juiste gehoorbescherming, of andere beschermingsmiddelen.  Neem dan contact op met productspecialist Service artikelen Martin Meuldijk, via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie- op werkdagen binnen 24 uur. 


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link