Shop
Kennisbank
Mechanisatie
Machines, installaties & pompen
De juiste dompelpomp kiezen
Hoe kies je de juiste dompelpomp?

Geschreven door Michael Visser | Laatste update: 06-02-2019
Een dompelpomp is een pomp die je gebruikt om water weg te pompen, bijvoorbeeld voor het leegpompen van regenwatertanks, het verpompen van drainagewater of het wegpompen van regenwater bij wateroverlast. In de tuinbouw worden deze pompen veel gebruikt. Maar hoe kies je de juiste dompelpomp? In dit artikel geeft onze specialist uitleg.
Welke soorten dompelpompen zijn er?
Er zijn verschillende soorten dompelpompen. De meest voorkomende in de tuinbouw zijn de schoonwater-, vuilwater-, vuilwater met vaste delen- (Vortex), hogedruk- en vlakzuigende dompelpomp.
- Schoonwater dompelpomp: deze wordt gebruikt om schoon water weg te pompen, zoals schoon lekwater. Deze pomp laat altijd een klein laagje water achter, vaak van zo’n twee tot vier centimeter.
- Vuilwater dompelpomp: een vuilwater dompelpomp wordt gebruik om vuil water weg te pompen, zoals water met zand of algen. De pomp is geschikt voor kleine, compacte vuildeeltjes van 25 tot 35 millimeter. Een vuilwater dompelpomp laat een laagje water van vier tot acht centimeter achter.
- Vaste delen dompelpomp (Vortex dompelpomp): deze wordt gebruikt om water weg te pompen dat grove vuildeeltjes bevat die groter zijn dan 35 millimeter (groter dan een zandkorrel). Welk formaat vuildeeltjes een vaste delen dompelpomp aan kan, verschilt per type. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf.
- Hogedruk dompelpomp: dit type heeft meer kracht dan een standaard dompelpomp. Hierdoor is de pomp ook te gebruiken als beregeningspomp of als vijverpomp in een silo of bassin.
- Vlakzuigende dompelpomp: deze is in principe hetzelfde als de schoonwater dompelpomp, alleen kan deze pomp het water tot een nog lager niveau wegpompen, tot een laagje van ongeveer drie millimeter (dweildroog). Dit komt doordat de inlaat dichterbij de grond staat. Hierdoor is de pomp geschikt voor situaties waarbij het water volledig weggepompt moet worden, of bij een heel laag waterniveau.
Let op: bepaalde stoffen mogen nooit worden verpompt. Denk hierbij aan:
- Bijtende, licht ontvlambare of explosieve stoffen (zoals gewasbeschermingsmiddelen of benzine)
- Vet en olie
- Zout water (dit mag alleen verpompt worden met een speciale zoutwater dompelpomp)
Dompelpomp met vlotter
De hierboven genoemde soorten dompelpompen kunnen worden uitgevoerd met of zonder vlotter. Een vlotter zorgt ervoor dat de dompelpomp automatisch geactiveerd wordt als deze in het water staat. Ook kan je met een balvlotter het waterpeil instellen, zodat de pomp automatisch stopt wanneer het gewenste waterpeil is bereikt. Het voordeel hiervan is dat de dompelpomp zo nooit kan drooglopen, mits de vlotter vrij kan bewegen. Is dit het geval, dan kan je de dompelpomp altijd aan laten staan.
Er zijn modellen met externe vlotters (balvlotters). Deze zijn betrouwbaar, maar hebben vrij veel ruimte nodig. Er zijn ook modellen met ingebouwde vlotters (staafvlotters). Het voordeel van een model met een ingebouwde vlotter is dat deze minder ruimte nodig heeft. Daarom worden deze bijvoorbeeld veel gebruikt in condensputten. Het nadeel van een ingebouwde vlotter is dat deze gevoelig is voor vervuiling en niet instelbaar is.
Dompelpomp zonder vlotter
Een dompelpomp zonder vlotter kan je niet instellen op een bepaald waterpeil; deze schakelt in op het moment dat je de stekker erin steekt en schakelt weer uit als je de stekker eruit haalt. Bij het gebruik van deze pomp moet je dus toezicht houden, zodat de pomp niet droogloopt. Een dompelpomp met bovenuitlaat koelt zichzelf namelijk met het water dat wordt weggepompt, doordat dit water langs de motor stroomt. Is al het water weggepompt en blijft de pomp draaien, dan kan deze zichzelf niet koelen en loopt hij dus droog. Zorg dat je dit voorkomt, want drooglopen zorgt voor schade en in het ergste geval zelfs voor verbranding. Dit voorkom je dus door de pomp te monitoren zolang deze aanstaat, of door toepassing van een externe vlotter(-constructie).