Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Water   Hoe kies je de juiste druppelaar? 

Hoe kies je de juiste druppelaar?

Druppelaar kiezen
Geschreven door Ben Peters | Laatste update: 23-09-2019 

Een druppelaar is een element of capillairslangetje waarmee het voedingswater bij de plant gedoseerd wordt. Er zijn grofweg drie soorten druppelaars: 
capillairen, labyrintdruppelaars, drukgecompenseerde en zelfsluitende druppelaars. De keuze voor een druppelaar hangt af van je teelt, de bedlengte, het aantal druppelaars per meter en de gewenste waterafgifte. Ook spelen uitgangswater en de toegestane afgifteverschillen tussen druppelaars een grote rol. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten druppelaars.


Capillair

capillairenDe capillair druppelaar is in principe een PE-slangetje met een nauwe, lange opening. De capillair is voor afgifte afhankelijk van de lengte van het slangetje, de diameter van de opening en de druk. De afgifte van capillairen is sterk afhankelijk van druk (door drukverhoging kan de capaciteit worden vergroot). Daarom zijn leidingen met grote diameters nodig en er moet over het algemeen tweezijdig gevoed worden. Een hoger drainpercentage helpt om de verschillen in afgifte op te vangen. Ook is het van belang om de slangetjes niet te lang te maken, want dit leidt ook tot een afgifteverschil.

Bij de capillair is veelvuldig reinigen van belang, doordat het water in het slangetje nagenoeg stilstaat en vuil dus eenvoudig aan de wanden kan hechten. Deze vervuiling kan zorgen voor een afname van de afgifte van wel 20 tot 50%.


Labyrint druppelaar

Labyrint druppelaarsEen labyrint druppelaar heeft een brede doorgang met vertandingen. Deze vertandingen zorgen voor wervelingen in het water die zowel de druk verlagen als het water in beweging houden. Dit zorgt voor een meer gelijkmatige afgifte doordat de invloed van de druk op de afgifte beperkt is, maar ook doordat er minder sprake is van verstopping van de druppelaar. Royal Brinkman biedt drie soorten labyrint druppelaars aan: de CapiNet, Cobra stekers en Woodpecker druppelaars.
  • CapiNet: deze druppelslang heeft een ingegoten labyrint, waardoor de afgifte veel gelijkmatiger is dan de standaard capillair. De lengte van de slang is 60 tot 80 cm. De lengte heeft geen invloed op de afgifte.

  • Cobra steker: dit is een labyrintdruppelaar met filter en steker in één. De druppelaar is minder verstoppinggevoelig dan de capillair. Door druk op de cobra te variëren, kan de afgifte aangepast worden aan de individuele waterbehoefte. De Cobra is beschikbaar in een rechte, haakse, mini en Low Flow uitvoering.

  • Woodpecker druppelaar: bij deze druppelaar is er een gelijkblijvende druk, waardoor de afgifte uniform is. Door de druk te variëren, kan de waterafgifte aangepast worden aan de waterbehoefte. De druppelaar beschikt over een inlaatfilter en een gepatenteerd labyrint, die zorgen voor een bescherming tegen verstoppingen. Deze druppelaar is uitstekend geschikt voor korte bedlengtes en/of iets langere druppelbeurten.
Bekijk alle

Drukcompenserende en afsluitende druppelaar

Drukcompenserende en afsluitende druppelaarsEen drukgecompenseerde druppelaar, Kameleon, heeft grote doorgangen. De afgifte blijft gelijk tussen 1,0 en 3,5 bar. Mogelijke drukverschillen in het systeem worden dus opgevangen door de druppelaar. Hierdoor is de druppelaar geschikt voor lange padlengtes met eenzijdig voeden. De sluitingsdruk is ideaal bij korte gietbeurten.

Ook heeft deze druppelaar een maximale turbelentie en een groot inlaatfilter, wat ervoor zorgt dat er geen verstoppingen ontstaan. Het vuil dat toch door de druppelaar dringt, hoopt zich op achterin de slang. Bij het spuien wordt dit vuil direct afgevoerd, zonder dat het de helft van de druppelaars passeert (dit is bij tweezijdig voeden wel het geval).

Het zelfsluitende systeem zorgt er verder voor dat de slang altijd vol blijft. Hierdoor is het mogelijk om korte druppelbeurten te geven, zodat de teelt eenvoudig gestuurd kan worden. Daarnaast kunnen drukcompenserende druppelaars uitgevoerd worden met dunnere leidingen, zodat gewasbeschermingsmiddelen geconcentreerder toegediend kunnen worden.Kameleon High druppelaar

Een speciale uitvoering van deze druppelaar is de Kameleon High. Dankzij de zeer hoge openingsdruk blijft deze druppelaar volledig gesloten tijdens het doorspoelen. Hierdoor is het mogelijk om warm of dood water voor een gietbeurt te vervangen voor koel en vers water. Uiteindelijk leidt dit tot de gewenste voedingsoplossing.Meer informatie over de verschillende soorten druppelaars
Heb je vragen over de keuze van druppelaars, druppelsystemen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Ben PetersOver Ben Peters

Ben Peters, verkoper en productspecialist van technische projecten bij Royal Brinkman, heeft al 40 jaar aan ervaring. Hij is gespecialiseerd in elektro en computer installaties, maar weet ook veel af van watertechniek. “In deze functie blijven er altijd uitdagingen, techniek staat letterlijk nooit stil en er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen. Het leuke aan techniek is dat je samen met een team de projecten oppakt en dus nooit alleen werkt. Ook is samen met de klant tot de juiste installatie en resultaten komen de moeite waard.”


Do not delete this link