Hoe reinig je verstopte druppelaars?

Hoe reinig je verstopte druppelaars?Druppelaars zijn erg gevoelig voor vervuiling. Vervuiling in de druppelaars veroorzaakt waterafgifteverschillen, wat een negatief effect heeft op de kwaliteit van het gewas. Daarom is het belangrijk dat je verstopte druppelaars zo snel mogelijk reinigt om productieverlies te voorkomen. In dit artikel legt onze specialist uit hoe je verstopte druppelaars kan reinigen.  

Flow

Een compleet verstopte druppelaar valt niet meer te ontstoppen. Bekijk daarom eerst of er nog sprake is van flow. Zolang er flow is, kan het reinigingsproduct door de druppelaar heen gespoten worden en kan de druppelaar dus gereinigd worden. Is er sprake van flow, controleer dan de mate van vervuiling om te bepalen hoe je de druppelaars het beste kan reinigen. 

Controleren op vervuiling

Je kan druppelaars controleren op vervuiling door de filters te checken. Ook kan je een eindkap van een semileiding of druppelslang open maken ter controle. Houd er dan een maatbeker of zeefje onder. Het eventuele vuil wordt hier dan in opgevangen, zodat je kan zien in hoeverre er sprake is van vervuiling. 

Verstopte druppelaars reinigen

Zodra je de mate van vervuiling hebt bepaald, kan je de verstopte druppelaars gaan reinigen:
  • Zijn de druppelaars licht vervuild, maak dan gebruik van het product Huwa-San om het vuil te verwijderen. Houd hiervoor 30 – 40 milliliter per m³ aan. Spui ook regelmatig. 
  • Zijn de druppelaars redelijk vervuild, gebruik dan een lagere dosering van 20 – 30 milliliter Huwa-San per m³. Controleer dagelijks op loskomende vervuiling en spui ook dagelijks. 
  • Zijn de druppelaars ernstig vervuild, dan is de kans op verstoppingen groot. Raadpleeg in dit geval een specialist en stel in overleg een plan van aanpak op. 

Verstopping voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat je het druppelsysteem regelmatig reinigt. Op die manier verwijder je (het grootste deel van) de vervuiling en voorkom jeverstoppingen. Je kan het druppelsysteem zowel tijdens de teelt als na de teelt reinigen. Verder is het belangrijk om tussendoor regelmatig te spuien om loskomend vuil te verwijderen. 


Jan Willem Keijzer
Vragen over verstopte druppelaars reinigen

Heb je vragen over het reinigen van verstopte druppelaars, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Jan Willem Keijzer, of stel je vraag via onderstaand formulier. 
 

Contactformulier
Wanneer je je vraag stelt via onderstaand formulier, nemen wij zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen
- Welke soorten druppelaars zijn er?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten