Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Water  Hoe reinig je verstopte druppelaars?

Hoe reinig je verstopte druppelaars?

Druppelaars reinigen
Geschreven door Jasper Verhoeven | Laatste update: 05-04-2019 

Druppelaars zijn erg gevoelig voor vervuiling. Vervuiling in de druppelaars veroorzaakt waterafgifteverschillen, wat een negatief effect heeft op de kwaliteit van het gewas. Daarom is het belangrijk dat je verstopte druppelaars zo snel mogelijk reinigt om productieverlies te voorkomen. In dit artikel legt onze specialist uit hoe je verstopte druppelaars kan reinigen.  


Flow

Een compleet verstopte druppelaar valt niet meer te ontstoppen. Bekijk daarom eerst of er nog sprake is van flow. Zolang er flow is, kan het reinigingsproduct door de druppelaar heen gespoten worden en kan de druppelaar dus gereinigd worden. Is er sprake van flow, controleer dan de mate van vervuiling om te bepalen hoe je de druppelaars het beste kan reinigen. 


Controleren op vervuiling

Je kan druppelaars controleren op vervuiling door de filters te checken. Ook kan je een eindkap van een semileiding of druppelslang open maken ter controle. Houd er dan een maatbeker of zeefje onder. Het eventuele vuil wordt hier dan in opgevangen, zodat je kan zien in hoeverre er sprake is van vervuiling. 


Verstopte druppelaars reinigen tijdens de teelt

Zodra je de mate van vervuiling hebt bepaald, kan je de verstopte druppelaars gaan reinigen. Doe je dit tijdens de teelt, dan kan je gebruik maken van Huwa-San. Dit product bevat namelijk geen schadelijke stoffen en kan daarom tijdens de teelt gebruikt worden. Ga in dit geval als volgt te werk:
 • Zijn de druppelaars licht vervuild, houd dan 30 – 40 milliliter Huwa-San per m³ aan. Spuit ook regelmatig. 
 • Zijn de druppelaars redelijk vervuild, gebruik dan een lagere dosering van 20 – 30 milliliter Huwa-San per m³. Controleer dagelijks op loskomende vervuiling en spui ook dagelijks. 
 • Zijn de druppelaars ernstig vervuild, dan is de kans op verstoppingen groot. Raadpleeg in dit geval een specialist en stel in overleg een plan van aanpak op. 


Verstopte druppelaars reinigen tijdens de teeltwisseling

Voor het reinigen van verstopte druppelaars tijdens de teeltwisseling, kan je ook het reinigingsadvies van leverancier Netafim opvolgen:
 • Bij meststofneerslag: gebruik een concentratie van 2 à 3 liter salpeterzuur (38% oplossing) per 100 liter water, gedurende maximaal 12 uur. De te bereiken pH is afhankelijk van het uitgangswater, maar mag niet later zijn dan pH 2). 

 • Bij organische verontreiniging: maak gebruik van Huwa-San. Vraag de leverancier van het middel om de benodigde concentraties, want peroxidemiddelen kunnen namelijk uit verschillende bestanddelen bestaan.

 • Afzuigen is alleen effectief voor het reinigen van druppelaars zonder afsluitende werking. 

 • Drukverhogen is alleen effectief voor het reinigen van druppelaars zonder membraan.


Houd hierbij wel rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Spoel voor, tussen en na de behandelingen het systeem goed door met schoon water.

 • Begin met de hoofdleiding, dan de verdeelleiding en tenslotte de druppelslangen.

 • Zorg dat de vaste pH- en EC-meters niet met de reinigingsmiddelen in contact komen.

 • Zorg ervoor dat de (geconcentreerde) schoonmaakmiddelen niet in contact komen met het gewas.

 • Let er op dat de reinigingsmiddelen uit de druppelaars worden verwijderd door na enkele uren steeds weer korte druppelbeurtjes met schoon water te geven.

 • Verontreinigingen door zand, roest en/of (PVC)slijpsel, zijn niet uit druppelaars te verwijderen. Vervangen van de vervuilde druppelaars is de enige optie.

 • Neem bij twijfel contact op met Netafim voor het juiste advies. 

Benodigde producten

Overzicht reinigingsmiddel per Netafim druppelaar

In onderstaand overzicht zie je welk reinigingsmiddel je kan gebruiken per type Netafim druppelaar.

DruppelaarZuurPeroxideAfzuigenDrukverhogen
Kameleon (high)++--
CNL++--
Waterspin++--
Woodpecker+++x
Cobra+++x
Capinet+++x
Capillair+++x
+: goed mogelijk   -: niet mogelijk   +/-: mogelijk afhankelijk van type  x: beperkt risico


Verstopping voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat je het druppelsysteem regelmatig reinigt. Op die manier verwijder je (het grootste deel van) de vervuiling en voorkom jeverstoppingen. Je kan het druppelsysteem zowel tijdens de teelt als na de teelt reinigen. Verder is het belangrijk om tussendoor regelmatig te spuien om loskomend vuil te verwijderen.

 

___

Lugt Lisianthus, Monster
De verbetering van het werken met Huwa-San TR-50 is groot bij Van der Lugt Lisianthus; het watergeefsysteem is nog brandschoon.

“In de teelt van Lisianthus is een goede waterkwaliteit erg belangrijk. Lisianthus wordt in de volle kasgrond geteeld en is gevoelig voor schimmels, waaronder Fusarium. Ziektekiemen kunnen zich gemakkelijk via het water verspreiden over de hele kwekerij. Daarom wilden we op de nieuwe kwekerij dat het nieuwe, schone watersysteem ook schoon zou blijven.”


Meer informatie over verstopte druppelaars reinigen

Heb je vragen over het reinigen van verstopte druppelaars, of wil je graag een advies op maat? Neem contact op met desinfectiespecialist Jasper van der Hoven via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Jasper Verhoeven Over Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”


Do not delete this link