Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Watertechniek    Hoe reinig je het druppelsysteem? 

Druppelsysteem reinigen; stappenplan

Druppelsysteem reinigen
Geschreven door Jasper Verhoeven | Laatste update: 26-08-2020

Tijdens een controle van het druppelsysteem kan blijken dat er sprake is van vervuiling. Vervuiling heeft een negatieve invloed op de waterafgifte en daarmee dus op het gewas. Daarom dien je het druppelsysteem in geval van vervuiling te reinigen. Dit kun je zowel na de teelt als tijdens de teelt doen. Hiervoor gelden verschillende werkwijzen. In dit artikel geven onze specialisten hier uitleg over.

Oorzaken van een verstopt druppelsysteem

Wanneer een druppelsysteem niet goed werkt of te weinig water geeft kan dat een teken zijn van vervuilde leidingen. Leidingen kunnen in het ergste geval verstopt raken, waardoor er geen water meer doorheen loopt. Neergeslagen elementen kunnen een oorzaak zijn van een verstopte leiding. Deze elementen zijn niet meer beschikbaar voor planten waardoor ze neerslaan. Dit laat een witgrijze aanslag achter in het systeem. Wanneer je een vervuiling in het druppelsysteem signaleert, is het raadzaam deze tijdig schoon te maken. Doe je dit niet, dan is de kans dat het systeem verstopt raakt en het gewas slap gaat hangen of zelfs afsterft. 

Druppelsysteem reinigen tijdens de teelt

Het reinigen van het druppelsysteem tijdens de teelt kan zoals eerder genoemd niet met behulp van Huwa-San en salpeterzuur, omdat dit het gewas beschadigt. Wat je wel kan doen, is reinigen met drukverhoging, het vuil afzuigen of milde reinigingsmiddelen gebruiken.

Reinigen met drukverhoging

Door een druk op de druppelaars te zetten die ruim hoger is dan de werkdruk, verhoogt de watersnelheid in de druppelaar. Hierdoor wordt het vuil naar buiten geperst. Bij deze methode dien je de druppelslangen eerst gedurende een paar minuten door te spoelen. Hierdoor verdwijnt het losse vuil uit de druppelslangen, waarna de spuikraan afgesloten of de eindkapjes dichtgedraaid mogen worden. De werkelijke drukverhoging neemt vervolgens een paar minuten per kraan in beslag.

In de zomer kun je drukverhoging het beste 1 keer per 2 weken toepassen. In de winter is dit 1 keer per 4 weken. Let op: bij drukcompenserende druppelaars werkt deze reinigingsmethode niet. 


Huwa-San en Antibloc Mineral inzetten

Verstopping kan ontstaan door bacteriën, maar ook door anorganische zouten. Door een combinatie van de reinigingsmiddelen Huwa-San en Antibloc Mineral in te zetten, wordt de vervuiling verholpen. Deze middelen zijn speciaal ontwikkeld voor reiniging tijdens de teelt. Ze hebben geen negatieve effecten op het gewas en zijn biologisch afbreekbaar. Het gebruik van deze middelen verkleint ook de noodzaak voor het reinigen van het druppelsysteem tijdens de teeltwisseling.

Benodigdhedem

Druppelsysteem reinigen na de teelt

De meest efficiënte manier van het reinigen van het druppelsysteem, is door de leidingen te reinigen met Huwa-San (tegen organische vervuiling) en salpeterzuur (tegen minerale vervuiling). Tijdens het reinigen met Huwa-San en salpeterzuur worden pH’s behaald die schadelijk zijn voor het gewas, waardoor het wordt afgeraden om tijdens de teelt met deze middelen te reinigen. Deze manier van druppelsysteem reinigen pas je dus alleen toe na de teelt, tijdens de teeltwisseling. 

Werkvolgorde druppelsysteem reinigen

Bij het reinigen van het druppelsysteem met Huwa-San en salpeterzuur kun je het beste de werkvolgorde hanteren zoals deze hieronder beschreven wordt:

Voorbereiding

 1. Let bij het gebruik van reinigingsmiddelen altijd op je eigen veiligheid en gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.
 2. Controleer vooraf de bestendigheid van het watersysteem tegen genoemde middelen/inwerktijden bij jouw leverancier/fabrikant.
 3. Verwijder de eindkappen en spoel de druppelleidingen goed door voor verwijdering van grof vuil. Kijk uit met drukverhoging, zodat losgeraakt vuil de capillairen niet verstopt.
 4. Isoleer de pH- en EC-probes, zodat ze niet in contact komen met de reinigingsproducten.

Vol zetten druppelleidingen

 1. Vul het gehele watersysteem, afhankelijk van de vervuiling, met een 0,2%, 0,5% of 0,7% oplossing Huwa-San.
  • Laat de reinigingsproducten het zandfilter bereiken om ook deze schoon te maken.
  • Door een peroxidestrips kan gecontroleerd worden of het Huwa-San het einde van het systeem heeft bereikt.
 2. Na 6 uur inwerken kun je de reinigingsvloeistof 1 minuut druppelen en daarna het druppelsysteem opnieuw vol zetten met een “verse” oplossing van Huwa-San.
  Leg de druppelaars naast de mat om aantasting van het substraat te voorkomen.
 3. Na 24 uur dien je het druppelsysteem goed door te spoelen met “schoon water” en daarna de druppelaars met schoon water door te spoelen.
  Let op: Huwa-San mag nooit in contact komen met salpeterzuur.
 4. Vul het druppelsysteem met een oplossing van salpeterzuur 38% in een dosering van 3 liter salpeterzuur 38% per 100 liter water.
  Door een pH-meting (pH<2) kan gecontroleerd worden of het salpeterzuur het einde van het systeem heeft bereikt.
 5. Na 6 uur inwerken kun je de reinigingsvloeistof 1 minuut druppelen en daarna het systeem opnieuw vol zetten met een “verse” oplossing van salpeterzuur (3 liter salpeterzuur 38% per 100 liter water).
  Leg de druppelaars naast de mat om aantasting van het substraat te voorkomen.
 6. Na 24 uur dien je het druppelsysteem goed door te spoelen met “schoon water” en daarna de druppelaars met schoon water door te spoelen.Meer informatie over druppelsysteem reinigen?

Heb je vragen over het reinigen van het druppelsysteem, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met desinfectiespecialist Jasper Verhoeven via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Jasper Verhoeven Over Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”


Do not delete this link