Hoe reinig je sproeiers?

Beregening als irrigatiesysteem Afhankelijk van de waterkwaliteit en de gebruikte meststoffen kan er neerslag van zouten (vooral calciumverbindingen) op en in de sproeiers van een beregeningssysteem ontstaan. Grotere vervuiling belemmert de werking van de sproeiers. De uniformiteit en de watergift lopen hierdoor terug. Als je vervuiling constateert, kan je de sproeiers daarom het beste zo snel mogelijk schoonmaken.

Reinigen in zuurcombinaties

Kunststof sproeiers kan je reinigen in zuurcombinaties. Zorg dat de schoon te maken delen goed met het zuur in aanraking komen. Deze behandeling is niet schadelijk voor sproeiers of terugslagkleppen, mits je de juiste (toegestane) concentratie gebruikt:

Let er bij het aanmaken van de verdunning op dat je de juiste omrekening gebruikt. De hierboven genoemde concentraties zijn puur in water. Bij handelsoplossingen wordt er uitgegaan van een bepaald percentage werkzame stof en moet de concentratie zuur worden verrekend. Gebruik niet meer dan 25% van het vloeistofvolume voor sproeiers om te voorkomen dat de concentratie van het zuur te veel wordt beïnvloed door de op te lossen zouten.

Schoonspoelen en monteren

Spoel de sproeiers na behandeling goed af met schoon water. Monteer de sproeiers vervolgens met klemverbindingen, door tijdens het op elkaar drukken één deel een kwartslag te draaien.

Extra sproeiers

Voor het werkgemak kan je ervoor kiezen om voor één kraanvak extra sproeiers aan te schaffen. Bij het weghalen van de te reinigen sproeiers kunnen de schoongemaakte sproeiers dan worden opgehangen, zodat je maar één keer langs de sproeiers hoeft te gaan.


Beregening als irrigatiesysteem
Vragen over sproeiers reinigen

Heb je vragen over het reinigen van sproeiers, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Ben Peters, of stel je vraag via onderstaand formulier.


Contactformulier
Wanneer je je vraag stelt via onderstaand formulier, nemen wij zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen