Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Technische projecten  Water  Sproeiers reinigen


Hoe reinig je sproeiers?

sproeiers
Geschreven door Jasper Verhoeven |  Laatste update: 24-02-2019
 
Afhankelijk van de waterkwaliteit en de gebruikte meststoffen kan er neerslag van zouten (vooral calciumverbindingen) op en in de sproeiers van een beregeningssysteem ontstaan. Grotere vervuiling belemmert de werking van de sproeiers. De uniformiteit en de watergift lopen hierdoor terug. Als je vervuiling constateert, kan je de sproeiers daarom het beste zo snel mogelijk schoonmaken.


Reinigen in zuurcombinaties

Kunststof sproeiers kan je reinigen in zuurcombinaties. Zorg dat de schoon te maken delen goed met het zuur in aanraking komen. Deze behandeling is niet schadelijk voor sproeiers of terugslagkleppen, mits je de juiste (toegestane) concentratie gebruikt:

Let er bij het aanmaken van de verdunning op dat je de juiste omrekening gebruikt. De hierboven genoemde concentraties zijn puur in water. Bij handelsoplossingen wordt er uitgegaan van een bepaald percentage werkzame stof en moet de concentratie zuur worden verrekend. Gebruik niet meer dan 25% van het vloeistofvolume voor sproeiers om te voorkomen dat de concentratie van het zuur te veel wordt beïnvloed door de op te lossen zouten. 

Benodigdheden

Sproeiers reinigen met Huwa-San

Elke situatie is uniek, voor advies op maat kunt u contact opnemen met een van onze desinfectiespecialisten. Dosering kan per situatie verschillen, maar een veel gebruikte continue dosering is 40cc Huwa-San per 1000 liter. Er kunnen ook situaties zijn waarin een hogere dosering aanbevolen wordt, dit op basis van contacttijd en de aanwezig problemen. Met peroxide test strips kan eenvoudig de hoeveelheid peroxide gemeten worden. > Lees verder


Schoonspoelen en monteren

Spoel de sproeiers na behandeling goed af met schoon water. Monteer de sproeiers vervolgens met klemverbindingen, door tijdens het op elkaar drukken één deel een kwartslag te draaien.


Extra sproeiers

Voor het werkgemak kan je ervoor kiezen om voor één kraanvak extra sproeiers aan te schaffen. Bij het weghalen van de te reinigen sproeiers kunnen de schoongemaakte sproeiers dan worden opgehangen, zodat je maar één keer langs de sproeiers hoeft te gaan.
Vragen over sproeiers reinigen

Heb je vragen over het reinigen van sproeiers, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze desinfectiespecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jasper Verhoeven Over Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”


Do not delete this link