Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Hoe gebruik je een druppelslang?

Hoe gebruik je een druppelslang?

Hoe gebruik je een druppelslang?
Geschreven door Ben Peters | Laatste update: 14-04-2019

Irrigatie door middel van een druppelsysteem stelt je als teler in staat een maximale opbrengst en kwaliteit te realiseren met een minimaal gebruik van water en meststoffen. Het is hierbij wel belangrijk dat je op de juiste manier omgaat met de druppelslang. Daarom hebben wij een gebruiksadvies voor de druppelslang opgesteld.


Ontvangst van de druppelslang

  • Op iedere pallet druppelslang zit een sticker met gebruiksinstructies. Lees deze aandachtig en volg de instructies op.
  • Controleer de kwaliteit van de druppelslang direct bij ontvangst. Constateer je afwijkingen, vermeld dit dan direct op de afleverbon.
  • De druppelslang moet uit de zon (binnen) opgeslagen worden om te voorkomen dat schade door te hoge temperaturen optreedt.
  • Na ontvangst moet de druppelslang binnen 3 weken worden uitgerold, dit om te voorkomen dat er onnodige lekkages of vervorming optreden.
  • Voorkom gooien of ruwe behandeling van de slang. Dit kan voor beschadiging zorgen.
  • Op de slang bevindt zich een productiesticker. Laat de sticker op de slang zitten; deze geeft informatie over de productie. Bij eventuele klachten kunnen deze productiegegevens nodig zijn.


Druppelslang uitrollen

  • Voor het uitrollen moet de druppelbevloeiingsslang minimaal 24 uur op de juiste temperatuur zijn: minimaal 15 °C en maximaal 25 °C.
  • Het wordt sterk aangeraden om het uitrollen vanaf een verticale haspel op een buisrailwagen te doen.
  • Let erop dat polyethyleen rek en krimp vertoont. Houdt voor de veiligheid 1-2% extra lengte aan als druppelslangen tijdens warm weer vastgemaakt worden (uitzetting polyethyleen is 0,02%: 2 cm per graad Celsius temperatuurverschil per 100 meter).
  • Druppelslangen zijn voorzien van minimaal 0,5 m extra blindslang (zonder druppelaars) vóór en na de druppelaars.
  • Begin bij het insteken van de stekers in het midden van de slang en werk naar twee zijden. Hierdoor hoef je minimaal bij te steken.
  • Extra druppelaars kunnen eenvoudig bijgeplaatst worden met een handpons. Bij Cobra druppelaars kan het gat opgeruimd worden met de bijgeleverde messing ruimer.


In gebruik nemen van de druppelslang

  • Polyethyleen is bestendig tegen een veelvoud van chemicaliën, zoals bijv. zuur, chloor en meststoffen, maar het is niet bestand tegen zeepachtige producten. Houd hier dus rekening mee.
  • Gebruik bij het monteren van koppelingen alleen water als glijmiddel. Let erop dat de PE goed door de rubberring in de koppeling gedrukt wordt.
  • Spoel na het monteren de druppelslangen goed door om eventueel vuil in de slang te verwijderen.
  • PE buis heeft een ‘geheugen’, waardoor het de vorm wil behouden waarin deze langdurig is verbleven. Ook de combinatie temperatuur en tijd is hierop van invloed. Normaal gesproken trekken knikjes en krommingen in de druppelslang na enkele weken weg. Geknikte microtubes zijn bijna nooit reden voor beperking van afgifte. Door de slang te verwarmen, kunnen knikken eenvoudig verwijderd worden.
  • Ook kleine lekkages rond het ponsgat trekken normaal gesproken weer dicht. Als Cobra-druppelaars tijdens opslag te warm geworden zijn, kan insnoering van de microtube optreden. Door de microtube enkele mm’s dieper in de slang te drukken, ontstaat er weer een goede afdichting.

Video: Irrigatiemogelijkheden van Revaho

Druppelaars verwijderen

  • Mochten druppelaars vervangen moeten worden, snij of knip ze dan af net boven de hoofdslang en trek ze niet uit de slang, maar duw het restant van de druppelaar in het gaatje.
  • Dicht het gat af met een dummy.

Gerelateerde producten

 

___

Lugt Lisianthus, Monster
De verbetering van het werken met Huwa-San TR-50 is groot bij Van der Lugt Lisianthus; het watergeefsysteem is nog brandschoon.

“In de teelt van Lisianthus is een goede waterkwaliteit erg belangrijk. Lisianthus wordt in de volle kasgrond geteeld en is gevoelig voor schimmels, waaronder Fusarium. Ziektekiemen kunnen zich gemakkelijk via het water verspreiden over de hele kwekerij. Daarom wilden we op de nieuwe kwekerij dat het nieuwe, schone watersysteem ook schoon zou blijven.”







Meer informatie over druppelslangen
Heb je vragen over het gebruik van druppelslangen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Ben Peters via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.




Ben PetersOver Ben Peters

Ben Peters, verkoper en productspecialist van technische projecten bij Royal Brinkman, heeft al 40 jaar aan ervaring. Hij is gespecialiseerd in elektro en computer installaties, maar weet ook veel af van watertechniek. “In deze functie blijven er altijd uitdagingen, techniek staat letterlijk nooit stil en er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen. Het leuke aan techniek is dat je samen met een team de projecten oppakt en dus nooit alleen werkt. Ook is samen met de klant tot de juiste installatie en resultaten komen de moeite waard.”






Do not delete this link