Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Water     De hoeveelheid zuurstof in water verhogen?

Hoe kan je de hoeveelheid zuurstof in water verhogen?


Geschreven door René Mondt | Laatste update: 24-03-2019
 
Waterkwaliteit is een van de belangrijkste pijlers voor de teelt en is van grote invloed op de gezondheid van planten. De hoeveelheid opgelost zuurstof in het water speelt een grote rol in de waterkwaliteit. In dit artikel legt onze specialist uit hoe je de hoeveelheid zuurstof in het irrigatiewater kan verhogen. 


Wat doet verhoogde zuurstof met de teelt?

Zuurstof is een essentieel element voor planten. Dit element is nodig voor:

  • het onderhouden van voldoende beschikbare zuurstof in het irrigatiewater
  • de ondersteuning van de plantontwikkeling
  • het verminderen van stress
  • het voorkomen van indirecte ziektes
  • het creëren van een gezond wortelmilieu
Door het zuurstofniveau in de wortelzone te verhogen, verbeter je de opname van voedingsstoffen. Daarnaast heeft het een positief effect op de wortelgroei en de ondersteuning van gezonde vegetatieve en generatieve groei. De gehele combinatie zorgt ervoor dat een plant bestand tegen omgevingsstress en het risico op productie verlies wordt verminderd. De hoeveelheid zuurstof in water verhogen is dus een belangrijk aandachtspunt voor telers. 


Bekijk de afbeelding hieronder voor de afmetingen van nanobubbles.

Nanobubbles


Hoeveelheid zuurstof in water verhogen met nanobubbles

Een manier om de hoeveelheid zuurstof in water te verhogen, is door gebruik te maken van nanobubbles. Nanobubbles zijn extreem kleine gasbellen met verschillende unieke eigenschappen. Ze gedragen zich dan ook anders dan ‘normale’ bubbels. Zo blijven ze – door de extreem kleine grootte – zweven in het water. Het water blijft dankzij deze gasbellen langere tijd verzadigd. Voordelen van nanobubbles
Het grootste voordeel van nanobubbles is dat het zuurstofniveau in gietwater wordt verhoogt. In ‘normaal’ gietwater zit maximaal 8 mg/l zuurstof. Met de Moleaer nanobubbles generator kan dit verhoogt worden tot wel 45 mg/l. Hierdoor heeft de ondernemer meer flexibiliteit om het optimale opgeloste zuurstofniveau te handhaven. 

Tevens een voordeel is dat een hoog opgelost zuurstofniveau ook in warme periodes wordt aangehouden. Verder heeft het verhoogde zuurstofgehalte geen invloed op de redox spanning, waardoor voedingsstoffen in oplossing blijven en er geen plantenwortels beschadigen.

Nanobubble generator

Is de nanobubbles technologie geschikt voor mijn teelt?

De nanobubbles technologie is in veel verschillende teelten toepasbaar. Wel is het van belang waar de nanobubbles in het watersysteem geïnstalleerd wordt. Zo moet zwaar turbulent water worden voorkomen en dient het temperatuurverschil in het watersysteem niet te groot te zijn. Meer informatie over het verhogen van de hoeveelheid zuurstof in water met nanobubbles

Naast de afgeronde pilots door Moleaer voert Royal Brinkman op dit moment nog een lang lopend onderzoeken uit om de juiste parameters en teeltomstandigheden voor het gebruik van de nanobubbles te optimaliseren. Wil je meer weten over het verhogen van de hoeveelheid zuurstof in water met behulp van nanobubbles? Stel dan je vraag via onderstaand formulier. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Rene MondtOver René Mondt

René Mondt, productspecialist meetapparatuur en techniek, is geboren tussen de kassen en al ruim 10 jaar werkzaam in de tuinbouwsector met ervaring in het technische gedeelte van de teelt zelf. Hij begrijpt de klant en de teelt dan ook als geen ander. “Mijn motto is om de klanten te helpen en ondersteunen zoals je het zelf ook zou willen: een snel en op maat gemaakt advies”.


Do not delete this link