Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Goede productfoto's; wij geven je 5 tips


Geschreven door de Royal Brinkman Studio | Laatste update 13-11-2018

De digitale verkoop van bloemen en planten neemt steeds verder toe. Hierdoor wordt een goede productfoto maken steeds meer van belang: een klant wil immers weten wat hij koopt. Royal FloraHolland stelt kwekers zelfs verplicht om een representatieve foto aan te leveren. Maar kwalitatief goede productfoto maken, hoe doe je dat? In dit artikel geeft Kees Helderman van onze partner KH Fotosupport 5 tips voor het maken van een goede productfoto.

1. Goede camera

Maak gebruik van een camera waarmee je foto’s kan maken in een groot formaat en van goede kwaliteit. Je kan kiezen voor een spiegelreflexcamera, maar vaak voldoet een compactcamera ook. Het allerbelangrijkst is dat je een camera gebruikt waarmee het mogelijk is om handmatig een witbalans te maken. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de kwaliteit van de foto’s constant is en dat de kleuren van bloemen en planten zo goed mogelijk worden vastgelegd. Op de camera moeten hiervoor eenmalig het diafragma, de sluitertijd, de iso en de witbalans juist worden ingesteld; daarna hoef je hier niet meer naar te kijken.


2. Effen achtergrond

Plaats het te fotograferen product voor een effen, rustige achtergrond, zodat de aandacht niet van het product wordt afgeleid. Gebruik hiervoor het liefst een witte achtergrond. Door het product uit te lichten, blijft de achtergrond onderbelicht en wordt deze op de foto gebroken wit of lichtgrijs (dit is afhankelijk van de afstand van achtergrond en de verlichting).

Video


3. Juiste belichting

Een productfoto maken doe je het beste met goed licht. Zorg daarom voor goede belichting met de juiste kleurweergave. Onderbelichting laat kleuren donkerder lijken en overbelichting maakt kleuren juist lichter, wat een vertekend beeld geeft. Via Google kan je de optimale instellingen voor je camera eenvoudig terugvinden. Een camera moet eenmalig op het gebruikte licht worden ingeregeld; daarna hoef je hier niet meer naar te kijken.


4. Fotostudio voor planten en bloemen

Om het fotograferen zo eenvoudig mogelijk te maken en de kwaliteit te verhogen, kun je een fotostudio plaatsen. Op deze manier kan je het fotograferen automatiseren doordat je gebruik maakt van een vaste cameraopstelling, wat bijdraagt aan een kwalitatief goede product foto van planten of bloemen. Ook kan je met behulp van een balancer uit de hand fotograferen. Dit is handig wanneer je werkt met producten van verschillende groottes. Het camera standpunt wisselt dan te veel om een vast standpunt te gebruiken.


5. Nabewerking

Het is belangrijk dat een foto niet hoeft worden bewerkt. De camera-instellingen moeten zodanig staan ingesteld dat dit niet nodig is. De meeste telers werken met een standaard monitor. Deze monitors zijn uitstekend geschikt voor het dagelijkse werk, maar niet voor het bewerken van foto's. Dit komt door de RGB-waarden van een monitor en door het omgevingslicht. Een foto ziet er hierdoor op verschillende computers vaak anders uit, terwijl het fotobestand hetzelfde is. Zorg dus voor goede camera-instellingen, zodat nabewerking niet nodig is.

Naast de nabewerking kan je op de foto's - met behulp van de juiste software - standaard het bedrijfslogo tonen. Dit zorgt voor herkenbaarheid op het klokfront en richting klanten. Zo kun je verschillende sjablonen maken met het logo en een voorbeeldfoto van een product. Na het maken van de product foto kun je eenvoudig het juiste sjabloon kiezen en koppel je deze eenvoudig aan alle bestaande EAB (Elektronische Aanvoer Brief) pakketten.Belangrijk: de exacte fotovoorschriften voor de veiling

Ook vanuit de veiling zijn er verplichte voorschriften opgesteld voor het maken van foto's, waar kwekers zich aan moeten voldoen. Kwekers die geen representatieve foto's aanleveren, zullen achteraan worden geveild. Bekijk hier de verplichte fotovoorschriften voor bloemen en de fotovoorschriften voor planten.


Vragen over het maken van een goede productfoto?

Heb je vragen over een goede productfoto maken, of wil je een advies op maat? Stel dan je vraag aan de studio van Royal Brinkman via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie- op werkdagen binnen 24 uur.  

Studio Royal Brinkman Over de Studio

Grafisch vormgeefsters Joyce van den Berg en Marja Scheffers vormen samen de Royal Brinkman Studio. Ze ontwerpen met passie nieuwe concepten voor o.a. hoezen, etiketten, potten, logo’s en huisstijlen. Samen hebben ze een dosis aan ervaring; Marja werkt al sinds 1984 bij Royal Brinkman en Joyce sinds 2002. Ze vormen samen dan ook een ijzersterk en creatief team, waar je met gerust hart je ideeën voor een ontwerp kunt achterlaten. “Doordat we beide andere ideeën of inzichten hebben, vullen we elkaar heel goed aan. Zo komen we ook steeds tot vernieuwende verpakkingsconcepten.”


Do not delete this link