Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke natuurlijke vijanden zijn er?    Macrocheles robustulus als natuurlijke vijand

Macrocheles robustulus als natuurlijke vijand

Macrocheles robustulus
                                                 Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 04-01-2020


Macrocheles robustulus is een middelgrote bodemroofmijt die leeft in de toplaag van de potgrond. Deze roofmijt is een natuurlijke vijand van onder andere de potworm (Lyprauta) tripspoppen en de eieren, larven en poppen van de varenrouwmug. Daarom kun je hem goed inzetten als biologische bestrijder.


Wat is Macrocheles robustulus?

De Macrocheles robustulus is een zeer actieve, lichtbruine roofmijt (1mm). Deze natuurlijke vijanden kunnen tot wel acht prooien per dag eten. De Macrocheles kun je het hele jaar door inzetten als natuurlijke vijand. Bekijk hoe de Macrocheles robustulus zich beweegt en hoe hij eruitziet in de onderstaande video.Levenscyclus van de Macrocheles robustulus

De totale ontwikkeling van ei tot adult duurt tussen de 10 en 13 dagen bij 25 ºC. De vrouwelijke adults leggen ongeveer 70-90 eieren in de grond. Deze roofmijt leeft in de toplaag van de grond en bevindt zich niet op de planten. De Macrocheles Robustulus voedt zicht met de tripspoppen die op de grond vallen. 


In onderstaande video zie je hoe de Macrocheles robustulus eruitziet.


Welke plagen kun je bestrijden met Macrocheles robustulus?

Hoe zet je Macrocheles robustulus in?
Bij de inzet van Macrocheles robustulus als natuurlijke vijand moet je op de volgende punten letten: 

  • Strooi het materiaal op de grond, pot of substraat. Strooi bij voorkeur het materiaal niet over plantdelen;
  • Zorg ervoor dat de bodem vochtig genoeg;
  • De mate van inzet is altijd afhankelijk van de plaagdruk in het gewas, informeer daarom bij de productspecialist voor de juiste dosering.


De beste omstandigheden voor Macrocheles robustulus

Deze roofmijt kan milde winters overleven, maar wordt wel inactief bij een bodemtemperatuur lager dan 10 ºC. De beste temperatuur voor de Macrocheles robustulus om in te leven is boven de 15°C. Hij bevindt zich graag in een vochtige bodem met een losse structuur.Hoe kun je Macrocheles robustulus opslaan?

Macrocheles robustulus is een levend product en moet zo snel mogelijk ingezet worden. Indien opslag nodig is, dient het product donker en horizontaal bewaard te worden bij een temperatuur van 12 - 18 ºC. Het materiaal kan uitdrogen, waardoor het aan te raden is het product in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid te plaatsen.Meer informatie over Macrocheles robustulus 

Heb je vragen over het gebruik van Macrocheles robustulus, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link