Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Wat zijn de neveneffecten van chemische gewasbeschermingsmiddelen?

Wat zijn de neveneffecten van chemische gewasbeschermingsmiddelen?

Wat zijn de neveneffecten van chemische gewasbeschermingsmiddelen?
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 21-10-2016

Telers maken steeds meer gebruik van natuurlijke vijanden ter bestrijding van plagen in hun gewas. Dit speelt in op de steeds verder toenemende behoefte van de consument aan biologisch geteelde producten en daarnaast verkleint het de kans op resistentievorming tegen bepaalde gewasbeschermingsmiddelen. Soms is het gebruik van een chemisch gewasbeschermingsmiddel echter toch nodig ter correctie. Veel telers kiezen daarom voor geïntegreerde gewasbescherming, waarbij een combinatie gemaakt wordt van biologische gewasbescherming en chemische gewasbescherming. Maar niet ieder chemisch gewasbeschermingsmiddel kan gecombineerd worden met iedere natuurlijke vijand. Deze middelen kunnen namelijk neveneffecten hebben op de biologische bestrijding.

Niet-selectieve en selectieve middelen

Er zijn vele verschillende soorten chemische gewasbeschermingsmiddelen. Sommigen daarvan zijn niet-selectieve allesdoders; andere middelen werken wel selectief. De niet-selectieve middelen doden niet alleen de te bestrijden plaag, maar doden ook de natuurlijke vijanden die aanwezig zijn in het gewas. Selectieve middelen doden daarentegen alleen de plaag en zijn niet schadelijk voor de natuurlijke vijanden in het gewas. Dien je ondanks de inzet van biologie toch gebruik te maken van chemische gewasbescherming, houd dan dus rekening met de volgende punten om neveneffecten te voorkomen:
  • Selectieve pesticiden hebben weinig of geen negatief effect op natuurlijke bestrijders en hommels. Kies indien mogelijk dus voor een selectieve pesticide.
  • Is het gebruik van selectieve pesticiden niet mogelijk, kies dan voor een selectieve toepassing (bijvoorbeeld aangieten of meedruppelen) en een gewasbeschermingsmiddel met een korte nawerking. Onze gewasbeschermingsspecialisten kunnen je hierover adviseren.
  • Hommels kan je – in tegenstelling tot natuurlijke vijanden – tijdelijk uit het gewas halen wanneer je gebruik gaat maken van chemische gewasbescherming. Plaats de hommelkasten hierbij in een ruimte van 18 – 20 graden Celsius voor maximaal 2 – 3 dagen (bij een langere periode ontstaat een stuifmeeltekort, wat een negatieve invloed heeft op de hommelkolonie).
  • Ga voor het gebruik van chemische gewasbescherming ook na hoe lang een middel schadelijk is voor de biologie binnen het gewas. Veel middelen kunnen na de toepassing nog een (lange) tijd negatieve effecten hebben op natuurlijke vijanden en/of hommels. Hoe lang een middel schadelijk is, staat vermeld op het etiket. Staat er niets op het etiket, dan is de nawerking onbekend.

Mogelijke neveneffecten

De inzet van chemische middelen kunnen schadelijk zijn voor natuurlijke vijanden. Zo bestaat de kans dat je de biologische bestrijders direct dood, of dat de eitjes of poppen niet uitkomen, waardoor de natuurlijke vijanden geen effect meer hebben. Daarnaast dien je ook rekening te houden met indirecte neveneffecten zoals een verminderde eileg. De regel voor de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen geldt dan ook: een verhoogde of herhaalde toepassing van chemie kan leiden tot grotere neveneffecten.

Inzicht in neveneffecten van chemische gewasbeschermingsmiddelen

Het is dus belangrijk dat je inzicht hebt in de neveneffecten van een chemisch gewasbeschermingsmiddel voordat je dit toepast in je gewas. Maar hoe weet je met wat voor soort middel je te maken hebt en wat de eventuele neveneffecten van dit middel zijn? Deze informatie is terug te vinden op het etiket van het chemische gewasbeschermingsmiddel, maar je kan deze informatie ook eenvoudig terugvinden via de Agrobío Effecten app. De app biedt je de mogelijkheid om te zoeken op werkzame stof, handelsnaam, teelt of producttype, waarna je de neveneffecten van het middel te zien krijgt.
Agrobío Effecten app downloaden

Vragen over neveneffecten chemische gewasbeschermingsmiddelen

Heb je vragen over de effecten van chemische gewasbeschermingsmiddelen, of wilt je een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link