Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop      Kennisbank      Gewasbescherming & desinfectie      Welke plagen zijn er?      Groene kortstaartluis

Hoe kun je groene kortstaartluis bestrijden?

Groene kortstaartluis
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 10-09-2020

De groene kortstaartluis Brachycaudus helichrysi komt met name voor in prunussoorten, maar ook in Asteraceae en Boraginaceae wordt deze luis vaak gespot. De groene kortstaartluis kan al in het vroege voorjaar zorgen voor veel schade. Deze luis is in staat om diverse virussen te verspreiden. Soms kan de deze luis massaal invliegen in kassen en met name in gerbera veel schade veroorzaken in de bloemen. Dit gebeurt meestal begin mei.


Groene kortstaartluis signaleren

De groene kortstaartluis is slecht zichtbaar met het blote oog. De luis heeft namelijk slechts een lengte van 2 mm en heeft ook nog eens een groen tot geelgroene kleur, waardoor hij niet opvalt op het blad. Het beestje heeft een ovaalvormig lichaam, korte antennes en komt zowel gevleugeld als ongevleugeld voor. 


Schadebeeld

De groene kortstaartluis kan grote schade veroorzaken aan bloemen en bladeren van de plant of boom. De luis voedt zich door plantencellen leeg te zuigen, met zuigschade als gevolg. Dit leidt tot opgerolde of misvormde bladeren en het afvallen van bloemen en vruchten. 


Groene kortstaartluis bestrijden

Wanneer de groene kortstaartluis is gesignaleerd in het gewas, dan kun je deze bestrijden met natuurlijke vijanden. Natuurlijke vijanden van de groene kortstaartluis zijn galmug, lieveheersbeestje, zweefvlieg en gaasvlieg


BenodigdhedenMeer informatie over groene kortstaartluis bestrijden

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van de groene kortstaartluis, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze specialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”

Bron foto: Flickr
Do not delete this link