Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop     Kennisbank     Gewasbescherming & desinfectie     Welke plagen zijn er?      Groene perzikluis

Hoe kun je groene perzikluis bestrijden?


Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 02-09-2020

De van oorsprong Aziatische groene perzikluis Myzus persicae heeft inmiddels in de Nederlandse tuinbouw veel waardplanten, zoals komkommer, paprika, aubergine, tomaat en verschillende snijbloemen. De komst van de groene perzikluis heeft tot grote problemen geleid; de bladluizen kunnen drager zijn van meer dan 100 verschillende plantvirussen die veel schade kunnen veroorzaken in het gewas. 


Groene perzikluis signaleren

De groene perzikluis is een middelgrote luis die tussen de 1,2 mm en 2,5 mm wordt. Ze bevinden zich in kolonies op met name de bovenste, jongste bladeren en in de bloemen. De luis komt zowel gevleugeld als ongevleugeld voor, heeft een ovale vorm en de kleur varieert van een grijstint tot donkergroen. De ongevleugelde variant is heldergroen, maar kan ook lichtgroen, grijsgroen of zelfs roze van kleur zijn.

Het achterlijf van de gevleugelde variant kenmerkt zich door een zichtbare donkere vlek. Ook is het voorlijf wat donkerder. De sifonen hebben een donker uiteinde en een normale lengte. De staart van de groene perzikluis is klein. Op het voorhoofd zijn verder duidelijke knobbels te zien. Ook lopen er een aantal dwarsbanden over het lichaam. 

De groene perzikluis beweegt zich graag voort in kolonies. Wanneer deze kolonies te groot worden, zullen er nakomelingen geboren worden met vleugels. Dit maakt het voor hen makkelijker om naar andere planten te verplaatsen. 

Voor het tijdig signaleren van groene perzikluis kunnen signaleringsproducten worden ingezet. 


Levenscyclus

Groene perzikluis kan zich geslachtelijk en ongeslachtelijk voortplanten. Tijdens haar leven brengt een vrouwtje tussen de 50 en 60 nakomelingen voort. Bij ongeslachtelijke voortplanting beginnen de nimfen zich na geboorte direct te voeden met plantensappen. Tijdens de ontwikkelingsfase, die ongeveer 10 tot 12 dagen duurt, doorstaat de groene perzikluis vier groeistadia, waarbij bij iedere overgang een wit vervellingshuidje achter blijft in het gewas. Wanneer de luis zich geslachtelijk voortplant door eitjes te leggen, kunnen de eitjes overwinteren om vervolgens in het voorjaar uit te komen.


Schadebeeld

Bij het vreten aan de bladeren, brengt de groene perzikluis tegelijkertijd toxinen in de plant. Dit veroorzaakt een allergische reactie van de plant, waardoor de plant hangende bladeren krijgt die beginnen te verkleuren. In ernstige gevallen kunnen er zelfs hele bladeren afsterven. 

Ook kan de luis allerlei soorten virussen overdragen. Afhankelijk van het virus en het gewas kan dit leiden tot onder andere ernstig bladkrullen, vervormingen, bladverkleining en necrose.

Tot slot scheidt de groene perzikluis honingdauw af op de plant. Honingdauw bevat veel suikers, waardoor dit een goede voedingsbodem vormt voor schimmels, waaronder roetdauw. Roetdauw bevuilt de plant en verhindert hiermee het fotosyntheseproces. Doordat de plant niet in staat is om dit proces uit kunnen voeren, zal de plant beperkt worden in zijn groei en vruchtvorming.


Groene perzikluis bestrijden en/of voorkomen

Groene perzikluis bestrijden kan via een biologische en chemische manier. Opties voor natuurlijke vijanden zijn: de sluipwesp, lieveheersbeestjes, galmug en gaasvlieg. Effectieve chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn de breed werkende insecticiden zoals Batavia en Closer. Een ander alternatief is Requiem Prime, wat zowel in de groente- als de sierteelt ingezet kan worden. Voor een overzicht van alle toegelaten producten tegen groene perzikluis voor jouw teelt kun je gebruik maken van de Spuitadvieswijzer.

Om de schade van de groene perzikluis in het gewas te verminderen of te voorkomen, wordt verder aangeraden om extra hygiënemaatregelen te nemen. Ook kun je ervoor kiezen om insectengaas in de luchtramen aan te brengen. 

Gerelateerde productenMeer informatie over groene perzikluis bestrijden 

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van groene perzikluis, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze specialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link