Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Meststoffen  Voedingsschema  Plantweerbaarheid vergroten

Hoe vergroot je de plantweerbaarheid?

Hoe vergroot je de plantweerbaarheid?
Geschreven door Maarten Casteleijn | Laatste update: 24-03-2022

Het vergroten van de plantweerbaarheid is steeds belangrijker in de glastuinbouw. In de toekomst wordt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen namelijk steeds verder teruggedrongen. Tegelijkertijd moeten stressfactoren wel bestreden worden om aan de wereldwijd toenemende voedselbehoefte te voldoen. Dit forceert kwekers andere middelen te gebruiken om ziektes en plagen tegen te gaan. Biologische gewasbescherming, maar ook producten die de plantweerbaarheid bevorderen, bieden uitkomst. In dit artikel gaat productspecialist Maarten Casteleijn daar verder op in.

Natuurlijk afweermechanisme van planten

Planten bezitten een natuurlijk afweermechanisme waarmee zij zichzelf in stresssituaties beschermen. Factoren zoals ziektes, plagen en micro-organismen (biotisch), alsmede omgevingsfactoren zoals temperatuur, vocht en licht (abiotisch) kunnen stress veroorzaken. Wanneer de plant stress ervaart, komt het afweermechanisme op gang en maakt de plant stoffen aan die beschermen tegen deze gevaren.

Afweermechanisme versterken

Producten ten behoeve van de plantweerbaarheid versterken het natuurlijke afweermechanisme van de plant, zodat deze sneller en krachtiger reageert op stresssituaties en ziektes. Dit biedt de mogelijkheid om het gebruik van chemie te beperken. Het effect van plantweerbaarheidsproducten is vergelijkbaar met het effect van vitaminepillen bij personen: ze versterken het afweersysteem, waardoor je minder snel ziek wordt en bij ziekte sneller geneest.

Bovengronds en ondergronds

Je kan de plantweerbaarheid zowel bovengronds als ondergronds op verschillende manieren versterken. Bovengronds kan dit door het plantimmuunsysteem te stimuleren, door plantversterkende bladmeststoffen in te zetten en door de plantvitaliteit te verhogen. Het ondergronds versterken van de plantweerbaarheid kan door plantversterkende meststoffen in te zetten, het bodemleven te stimuleren en door opname- en bodemverbeteraars in te zetten. Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden om de plantweerbaarheid te vergroten.
Plantimmuunsysteem stimuleren

Door het plantimmuunsysteem te stimuleren, verdedigen planten zich beter tegen ziekten. Hierdoor vermindert de kans op besmetting en verspreiding binnen het gewas.

Plant-immuunsysteem activerenPlantversterkende bladmeststoffen inzetten

Plantversterkende bladmeststoffen ondersteunen de groei, plantprocessen en de opname en omzetting van mineralen en spoorelementen. Het toepassing van deze producten vervult dan ook altijd de behoefte van de plant.

Plantversterkende bladmeststoffen inzettenPlantvitaliteit verhogen

Dankzij verhogen van de plantvitaliteit het verhogen van de plantvitaliteit verlopen de processen in de plant efficiënter. De cel van een plant kun je vergelijken met een fabriek: hoe efficiënter deze draait, hoe hoger de opbrengst.

Plantvitaliteit verhogenPlantversterkende meststoffen inzetten

Plantversterkende meststoffen ondersteunen de groei, de processen in de plant en de opname en omzetting van mineralen en spoorelementen. Het toepassing van deze producten vervult dan ook altijd de behoefte van de plant.

Plantversterkende meststoffen inzettenBodemleven stimuleren

Een evenwichtig bodemleven verkleint de kans op bodemziekten en plagen. Het bodemleven kan worden gestimuleerd door micro-organismen aan de bodem toe te voegen en zo de aanwezige populatie(s) te stimuleren.

Bodemleven stimulerenOpname- en bodemverbeteraars inzetten

Opnameverbeteraars zorgen voor een toename van elementen in opneembare vorm in de grond en/of het stimuleren van de opname door de plant zelf. Denk hierbij aan een optimale beworteling of verbeterde bodemstructuur. Organische meststoffen zorgen voor bodemverbetering, een betere vruchtbaarheid en het langzaam vrijkomen van de voedingsstoffen..

Opname- en bodemverbeteraars inzettenProducten combineren

Het combineren van verschillende producten ten behoeve van de plantweerbaarheid kan de werking van de producten versterken. Dit is echter niet altijd het geval. Laat je daarom altijd goed adviseren voordat je verschillende producten combineert.

Neveneffecten op natuurlijke vijanden

Sommige producten hebben neveneffecten op de aanwezige natuurlijke vijanden in het gewas. Ook daarom is het van belang om je te laten adviseren over het gebruik van de verschillende plantweerbaarheidsproducten.

PlantweerbaarheidsproductenMeer informatie over het vergroten van de plantweerbaarheid?
Heb je vragen over het vergroten van de plantweerbaarheid of het gebruik van bovenstaande producten? Neem dan contact op met productspecialist Maarten Casteleijn via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur!

Maarten CasteleijnOver Maarten Casteleijn

Maarten Casteleijn is productspecialist plantweerbaarheid bij Royal Brinkman. Naast ervaring in de tuinbouw heeft hij ook ervaring in het lesgeven en het coördineren van onderzoeken in de medische sector. Door zijn werkervaringen te combineren kan hij met verschillende blikken naar een probleem kijken en out of the box denken. Zijn passie is, zoals hij zelf zegt en blijkt uit zijn werkervaring: kennis ontvangen en delen. “Ik heb een brede interesse gericht op innovatie en duurzaamheid. Samen met de teler wil ik door de plantweerbaarheid te verhogen een uiteindelijke nullozing bereiken.”


Do not delete this link