Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Gewasbescherming & desinfectie    Wat zijn biostimulanten?


Wat zijn biostimulanten?

Wat zijn biostimulanten?
Geschreven door Maarten Casteleijn | Laatste update: 21-01-2021

Voor het versterken van gewassen worden steeds vaker biostimulanten gebruikt. Dit zijn producten die effect hebben op met name de groei en de weerstand van planten. Biostimulanten hebben de laatste jaren een sterke groei doorgemaakt. Deze producten zijn meestal van natuurlijke oorsprong, waardoor ze beter passen binnen een geïntegreerd gewasbeschermingssysteem. 


Hoe werken biostimulanten?

Biostimulanten zijn producten die de weerstand van de plant kunnen verhogen. Dit doen ze door het gewas toleranter te maken tegen abiotische stress (denk bijvoorbeeld aan droogte- of warmtestress) en door stoffen om te zetten naar voor de plant makkelijk opneembare voedingsstoffen. Dit zorgt uiteindelijk voor een kwaliteitsverbetering van het gewas. 


Let op: biostimulanten hebben geen direct effect op biotische stress (oftewel ziektes en plagen), maar kunnen wel het planteigen vermogen om weerstand te bieden aan ziekten en plagen verhogen.


Gerelateerde producten

Wat zijn biostimulanten?

Wat zijn biostimulanten? Wanneer gebruik je ze? En hoe kun je ze het beste opslaan? In onderstaande video's geeft Maarten Casteleijn antwoord op deze veelgestelde vragen.De voordelen van biostimulanten

Het gebruik van biostimulanten heeft een aantal voordelen:
  • Versterken het planteigen vermogen om weerstand te bieden aan ziekten en plagen. 
  • Ze zorgen voor een weerbaardere plant;
  • Ze zorgen voor een verbeterde opname van voedingselementen;
  • Ze kunnen een bijdrage leveren aan een sterker wortelmilieu van het gewas, wat een verbeterde opname van nutriënten kan verzorgen;
  • Biostimulanten hebben geen neveneffecten op natuurlijke vijanden en kunnen daarom ingezet worden in een geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie;
  • Biostimulanten hebben een kleine ecologische voetafdruk;
  • Er zijn geen residuen bij het gebruik van biostimulanten, waardoor ze geen invloed hebben op de MRL

Let wel op: biostimulanten zijn geen gewasbeschermingsmiddelen en hebben daardoor geen directe werking tegen ziektes en plagen. Ze werken preventief door het gewas te versterken, maar zullen bij een hoge ziekte- of plaagdruk niet direct de ziekteverwekkers uitschakelen.  Opslag biostimulanten

Bij het gebruik van biostimulanten moet natuurlijk ook worden nagedacht over de opslag van de producten. Bij veel gewasbeschermingsmiddelen heeft men te maken met een chemische stof met een toelatingsnummer, wat ook een speciale manier van opslag vereist. In tegenstelling tot deze chemische producten, hebben biostimulanten geen toelatingsnummer. Dit betekent dat deze middelen ook niet opgeslagen hoeven te worden in de chemiekast. In de praktijk zien we dit nog regelmatig gebeuren, wat naar onze mening zonde is van de beperkte ruimte in een chemiekast.

Het is bij biostimulanten belangrijk om het etiket te raadplegen. Hier staat informatie op over verschillende dingen, waaronder de werking van het product, de aanbevolen dosering, de toepassing en een aantal veiligheidsaspecten. Zo kan er bijvoorbeeld op staan wat de geschikte temperatuur is om het product op te slaan, maar ook wat voor risico's het product kan opleveren in de omgeving. 
Met deze informatie kan niet alleen het maximale uit het product worden gehaald, maar biedt het ook extra zekerheid m.b.t. veiligheid. 

Voor aanvullende informatie over het product kan natuurlijk altijd het SDS worden geraadpleegd.
Vragen over biostimulanten

Heb je vragen over het gebruik van biostimulanten, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Maarten CasteleijnOver Maarten Casteleijn

Maarten Casteleijn is productspecialist plantweerbaarheid bij Royal Brinkman. Naast ervaring in de tuinbouw heeft hij ook ervaring in het lesgeven en het coördineren van onderzoeken in de medische sector. Door zijn werkervaringen te combineren kan hij met verschillende blikken naar een probleem kijken en out of the box denken. Zijn passie is, zoals hij zelf zegt en blijkt uit zijn werkervaring: kennis ontvangen en delen. “Ik heb een brede interesse gericht op innovatie en duurzaamheid. Samen met de teler wil ik door de plantweerbaarheid te verhogen een uiteindelijke nullozing bereiken.”


Do not delete this link