Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Tips voor het inzetten van natuurlijke vijanden

Tips voor het inzetten van natuurlijke vijanden

Tips voor het inzetten van natuurlijke vijanden
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 07-02-2022

Biologische gewasbescherming richt zich op het bestrijden van plagen in een gewas met behulp van natuurlijke vijanden. Deze manier van bestrijden kan heel effectief zijn, mits de natuurlijke vijanden op de juiste manier worden uitgezet. Daarom geeft onze specialist in dit artikel tips voor het uitzetten van natuurlijke vijanden.


Voordelen van biologische gewasbescherming

Het gebruik van biologische gewasbescherming heeft een aantal voordelen ten opzichte van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen:
 • Natuurlijke vijanden leveren geen milieubelasting of –schade op, doordat er geen sprake is van residu van pesticiden.
 • Het te bestrijden organisme kan niet resistent worden tegen de ingezette natuurlijke vijanden.
 • De bestrijders voeden en vermenigvuldigen zich, waardoor de populatie zichzelf in stand houdt.


7 tips voor het gebruik van natuurlijke vijanden

Bij biologische gewasbescherming heb je te maken met een levend product. Het gebruik ervan gaat daardoor anders in zijn werk dan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarom geven wij een aantal tips:
 1. Maak altijd gebruik van materiaal van een erkende producent of distributeur die garant staat voor de kwaliteit, maar controleer voor het uitzetten ook altijd zelf de kwaliteit van het materiaal. Bij Royal Brinkman zijn hiervoor handige kwaliteitscontroleprotocollen beschikbaar. Wanneer je afwijkingen constateert, meld de klacht dan altijd binnen 24 uur zodat er adequaat gereageerd kan worden.
 2. Lees altijd de gebruiksaanwijzing en volg de gebruiksvoorschriften nauwkeurig op. Ook onze productspecialisten kunnen je vanuit hun ervaring over de beste toepassingswijze adviseren om zo het hoogste rendement te behalen.
 3. Probeer het biologisch materiaal zo snel mogelijk in te zetten (binnen 18 uur) voor het hoogste rendement. Opslag gaat altijd ten koste van de kwaliteit.
 4. Indien opslag noodzakelijk is, let dan op de juiste bewaartemperatuur en uiterste gebruiksdatum (indien aanwezig). Deze staat op de verpakking vermeld.
 5. Bespaar kosten voor biologische bestrijders door ze tijdig in te zetten. Hoe eerder je biologische bestrijders inzet na het constateren van een plaag, hoe minder materiaal je nodig hebt.
 6. Verbeter de werking van natuurlijke vijanden door in het gewas omstandigheden te creëren waarin zij goed gedijen. Onze productspecialisten kunnen je hierover adviseren.
 7. Houd er rekening mee dat er bij het oogsten, snoeien, dieven en bladplukken (onbedoeld) ook natuurlijke vijanden worden verwijderd. Onze productspecialisten kunnen je adviseren over het uitzetten van nieuwe bestrijders na uitvoering van deze activiteiten.

 

___

Whitepaper 'Natuurlijke vijanden'

Natuurlijke vijanden


De gevolgen van een plaag zijn onomkeerbaar. Maar wat is de beste manier om een plaag te voorkomen? Natuurlijke vijanden zijn een goed en effectief alternatief van chemische bestrijding. Je zet echter wel levend materiaal in en dat vraagt om een nauwkeurige werkwijze. In dit whitepaper ontdek je hoe je natuurlijke vijanden het beste kunt inzetten en waar je op moet letten als je chemisch corrigeert of gebruikmaakt van geïntegreerde gewasbescherming. 


DownloadOptimale verdeling

Een goede verdeling van natuurlijke vijanden zorgt voor een optimale inzet in het gewas. Hoe uniformer de beestjes worden uitgezet in het gewas, hoe beter de resultaten zijn. Daarnaast is het bij het uitzetten van het product heel belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, zodat het maximale aantal natuurlijke vijanden behouden blijft en zij gezond en wel hun werk kunnen doen. Dit kan met de hand, maar het beste resultaat behaal je met:
 • De Bioverdeler in de chrysantenteelt.
 • De Monorail in combinatie met de Bioverdeler in potplantteelt (door de aanwezigheid van een elektrisch aangedreven wielstel bied dit vooral gemak voor tuinders die geen spuitboom hebben).
 • De Bioslider in komkommerteelt.
 • De UniMite Air voor diverse bloemisterij gewassen waaronder potplanten en roos.

Video

Gerelateerde producten

 

___

SK Roses, De Lier
De verbetering van de biologische bestrijding met Montdorensis en Powerfood met de bioverblazer is groot bij SK Roses.

“Vooral trips kregen we vorig jaar onvoldoende onder controle. Sinds eind 2019 werken we met een biologische aanpak; we verstrooien montdorensis roofmijten met Powerfood voermijten. Met de bioverblazer van Royal Brinkman gaat de tripsbestrijding nu goed; we hebben in 2020 tot week 36 niet chemisch tegen trips gecorrigeerd.”
Meer informatie over natuurlijke vijanden

Heb je vragen over het gebruik van natuurlijke vijanden, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link