Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasverzorging    Meststoffen    Welke kalkmeststof is geschikt voor mijn teelt?


Welke kalkmeststof is geschikt voor mijn teelt? 


Geschreven door Han van der Kooij | Laatste update: 15-01-2020 


Calcium (Ca), oftewel kalk is een belangrijk onderdeel van het bemestingsschema in de glastuinbouw. Het toedienen van kalk gaat vaak niet op een optimale wijze. Het kan beter en hiervoor is het belangrijk om te weten welke typen kalk er precies op de markt zijn. Daarnaast moet het ook duidelijk zijn welke soort in welke situatie het beste geschikt is. In dit artikel legt onze meststoffenspecialist hier meer over uit. 


Waarom kalk? 

Kalkmeststoffen bevatten calcium, wat door planten wordt gebruikt als bouwsteen voor celwanden en celmembranen. Veel kalkmeststoffen worden echter gebruikt voor de verbetering van de bodemstructuur (en uiteindelijk het bodemleven). Kalkmeststoffen zijn een hele goede oplossing bij gronden met een lage pH, wat juist negatief kan worden beïnvloed door stikstof en fosfaat. Bij een te lage pH daalt de opname van stikstof en fosfor. Door kalk te gebruiken, wordt hetzelfde effect bereikt, maar dan zonder negatieve invloeden. 

Maar welk type kalk is dan het meest geschikt? Er zijn veel verschillende soorten kalk beschikbaar, elk met andere eigenschappen. Soorten kalk

De verschillende soorten kalkmeststoffen die verkrijgbaar zijn, zorgen ervoor dat er voor elke teelt en situatie een juiste oplossing is. Zo is bijvoorbeeld de snelheid waarmee een kalkmeststof tot werking komt belangrijk. Dit komt o.a. tot stand door: 
  • Fijnheid
    Meststoffen in poedervorm zullen eerder werken dan meststoffen in korrelvorm, omdat deze meteen kunnen worden opgenomen. Wanneer er kalk wordt gebruikt voor onderhoud van het perceel, wordt de korrelvorm geadviseerd. Voor reparatie bekalking daarentegen, wordt poederkalk aangeraden. 
  • Vochtgehalte
    Een droge meststof heeft een snellere werking dan een vochtige meststof. Een vochtige meststof spoelt makkelijker uit dan een droge meststof.
  • Magnesiumgehalte
    Een lager magnesiumgehalte heeft een snellere werking.  Als er snelle correcties nodig zijn, wordt het dus aangeraden om gebruik te maken van een magnesiumarme kalkmeststof.  
Product
 
Kenmerken
 
Vorm
 
 Verpakking
 Dologran  - Werkt langzamer
 - Bevat MgO
 Vast  Zakken
 Dolokal   - Fijnheid
 - Bevat MgO (15%)
Vast  Grote hoeveelheden
 Magkal  - Fijnheid
 - Bevat MgO (17%)
 
   Grote hoeveelheden
 Vitakal   - Bevat geen MgO    Grote hoeveelheden
 Citrix  - Op basis van gips
 - Geschikt bij hoge pH in de grond
  (gips geen invloed op pH)
   Grote hoeveelhedenNW-waarde

Kalkmeststoffen worden in de landbouw vaak ingezet om verzuring van de bodem tegen te gaan. Om de mate waarin verschillende kalkmeststoffen de bodem neutraliseren, te kunnen vergelijken, wordt er een vaste maat aangehouden: de neutraliserende waarde (NW).

De neutraliserende waarde wordt weergegeven op basis van gewicht en is het aantal ml 0,357 M zoutzuur (HCl), dat door 1 gram kalkmeststof wordt geneutraliseerd. Om erachter te komen hoe veel product er nodig is, zal dus eerst een bodemadvies worden afgegeven waarin een NW waarde wordt opgesteld. Aan de hand van deze waarde kan dan de dosering worden bepaald. 

De keuze voor een geschikte kalkmeststof is ook sterk afhankelijk van de NW-waarde. De te verkrijgen kalkmeststoffen verschillen sterk van NW. Deze waarde is als volgt te berekenen:

(CaCO3-gehalte * 0,56) + (MgCO3-gehalte * 0,67) of (CaO-gehalte * 1) + (MgO-gehalte * 1,4)


Eén NW staat daarbij gelijk aan 1 kg CaO.

Gerelateerde producten

Meer informatie over de juiste kalkmeststoffen 

Heb je vragen over het kiezen van de juiste kalkmeststof of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met gewasverzorgingsspecialist Han van der Kooij via onderstaand formulier. Je otntvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Han van der KooijOver Han van der Kooij

Han van der Kooij, productspecialist meststoffen bij Royal Brinkman, begrijpt de klant als geen ander. Na zelf ruim 26 jaar teler te zijn geweest, weet hij wat er allemaal bij komt kijken en waar telers tegenaanlopen. Zijn eigen kennis ervaringen omzetten in een stuk advies waar een telers iets aan heeft, is iets wat hij zo leuk vindt aan zijn werk. “Als ik zie dat dit goede resultaten oplevert, dan ben ik tevreden.”


Do not delete this link