Tijdens een extreem droge periode, kan worden geschakeld naar het gebruik van een andere waterbron. Hieronder een overzicht van mogelijke waterbronnen.
RegenwaterRegenwater is de meest gebruikte bron van gietwater. Door het water afkomstig uit neerslag opnieuw te gebruiken (recirculeren), zal de teler minder snel last hebben van lange perioden van droogte. Echter, is hiermee het risico op een tekort niet uitgesloten, omdat na een droogteperiode van 5 weken tekorten zullen ontstaan.
Regenwater is een bron van zacht water, wat betekent dat er weinig elementen in het water te vinden zijn. Dit kan ertoe leiden dat het meststoffengift omhoog gaat.
KraanwaterKraanwater kan worden gebruikt voor het watergift van de gewassen. Een risico wat het gebruik van kraanwater met zich meeneemt, is het feit dat er bicarbonaat in het water zit. Deze bicarbonaten zorgen voor een verhoogde pH van het kraanwater, wat altijd moet worden weg gezuurd, voordat het kan worden gebruikt voor watergift.
OppervlaktewaterMet oppervlaktewater wordt voornamelijk water uit sloten, rivieren, meren en kanalen bedoeld. Het gebruik van oppervlaktewater is goed mogelijk als alternatief in tijden van droogte. Er moet alleen rekening worden gehouden met een inconsistente samenstelling van het water en een risico op ziektedeeltjes, schimmels, bacteriën of virussen, die in het water aanwezig zijn. Ook bestaat in tijden van droogte, de kans op een
stijging van het zoutgehalte (EC) in het water, ten gevolge van verdamping.
DrainwaterDrainwater is water wat wordt opgevangen en vervolgens gecirculeerd wordt.
Drainwater kan worden hergebruikt, maar er moet wel worden opgepast met de
natriumconcentratie in het water. Als het warm is, zal dit water namelijk gedeeltelijk verdampen, wat leidt tot geconcentreerder water met een hoger zoutgehalte en een hoger EC. Deze concentratie kan eventueel verlaagd worden met de
Poseidon, die het natrium uit het systeem haalt, maar de rest van de meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen laat zitten. De Poseidon is daarom goed geschikt voor het gebruik in een circulair systeem.
OsmosewaterTijdens het proces van omgekeerde osmose worden de zouten uit het water gehaald.
Met zicht op een mogelijk tekort aan water, zal vanaf 2021 het gebruik van osmosewater aan banden worden gelegd. Hierdoor daalt namelijk het grondwaterpeil.
Het risico waar rekening mee moet worden gehouden bij het gebruik van osmosewater, is dat dit water zo schoon is, dat er geen elementen meer in te vinden zijn. Hierdoor zal het meststoffengift dus omhoog gaan.