Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasverzorging   Wat zijn de effecten van droogte op de bemesting?

Wat zijn de effecten van droogte op de bemesting?

Wat zijn de effecten van droogte op de bemesting?
Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 25-02-2019

In de glastuinbouw is behoefte naar voldoende zoet water van goede kwaliteit. De hoeveelheid regen die in Nederland valt, voldoet aan deze vraag. In kustgebieden, zoals het Westland, waar veel glastuinbouw plaatsvindt, is zoet water ook nodig om verzilting in het grondwater terug te dringen. Door de klimaatverandering staan we voor nieuwe vragen en oplossingen. Wat te doen in het geval van een leeg waterbassin? Er moet worden overgeschakeld naar een andere waterbron. Maar welke? Er zijn vele mogelijkheden; onze specialist licht ze toe in dit artikel.



Klimaatverandering

Tegenwoordig hebben we steeds meer te maken met extremen. Er is een grotere kans op droge voorjaren en droge zomers, terwijl ook nattere winters en hevigere buien voorkomen. Door deze extremen, is het klimaat moeilijker te voorspellen. Zo dus ook de watervoorraad. Zorg daarom altijd tijdig voor verschillende uitwijkscenario’s, als er onverhoopt moet worden overgeschakeld naar een andere waterbron, om watergift van de gewassen te kunnen garanderen.


Klik voor de meest actuele voorspelling op de afbeelding


Welke verschillende waterbronnen zijn er?

Tijdens een extreem droge periode, kan worden geschakeld naar het gebruik van een andere waterbron. Hieronder een overzicht van mogelijke waterbronnen. 

  • Regenwater
    Regenwater is de meest gebruikte bron van gietwater. Door het water afkomstig uit neerslag opnieuw te gebruiken (recirculeren), zal de teler minder snel last hebben van lange perioden van droogte. Echter, is hiermee het risico op een tekort niet uitgesloten, omdat na een droogteperiode van 5 weken tekorten zullen ontstaan.

    Regenwater is een bron van zacht water, wat betekent dat er weinig elementen in het water te vinden zijn. Dit kan ertoe leiden dat het meststoffengift omhoog gaat. 

  • Kraanwater
    Kraanwater kan worden gebruikt voor het watergift van de gewassen. Een risico wat het gebruik van kraanwater met zich meeneemt, is het feit dat er bicarbonaat in het water zit. Deze bicarbonaten zorgen voor een verhoogde pH van het kraanwater, wat altijd moet worden weg gezuurd, voordat het kan worden gebruikt voor watergift. 

  • Oppervlaktewater
    Met oppervlaktewater wordt voornamelijk water uit sloten, rivieren, meren en kanalen bedoeld. Het gebruik van oppervlaktewater is goed mogelijk als alternatief in tijden van droogte. Er moet alleen rekening worden gehouden met een inconsistente samenstelling van het water en een risico op ziektedeeltjes, schimmels, bacteriën of virussen, die in het water aanwezig zijn. Ook bestaat in tijden van droogte, de kans op een stijging van het zoutgehalte (EC) in het water, ten gevolge van verdamping. 

  • Drainwater
    Drainwater is water wat wordt opgevangen en vervolgens gecirculeerd wordt.
    Drainwater kan worden hergebruikt, maar er moet wel worden opgepast met de natriumconcentratie in het water. Als het warm is, zal dit water namelijk gedeeltelijk verdampen, wat leidt tot geconcentreerder water met een hoger zoutgehalte en een hoger EC. Deze concentratie kan eventueel verlaagd worden met de Poseidon, die het natrium uit het systeem haalt, maar de rest van de meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen laat zitten. De Poseidon is daarom goed geschikt voor het gebruik in een circulair systeem.

  • Osmosewater
    Tijdens het proces van omgekeerde osmose worden de zouten uit het water gehaald.
    Met zicht op een mogelijk tekort aan water, zal vanaf 2021 het gebruik van osmosewater aan banden worden gelegd. Hierdoor daalt namelijk het grondwaterpeil.
    Het risico waar rekening mee moet worden gehouden bij het gebruik van osmosewater, is dat dit water zo schoon is, dat er geen elementen meer in te vinden zijn. Hierdoor zal het meststoffengift dus omhoog gaan.  


Welke waterbron kan ik het beste kiezen?

Als er door warmte en droogte een ander soort water moet worden gebruikt, moeten hier ook de bemestingsschema’s op worden aangepast. Het zou logisch zijn om de bron te kiezen, waarvan het meeste water beschikbaar is. Maar er moet ook rekening worden gehouden met de bovengenoemde nadelen of risico’s, die de verschillende bronnen hebben. Omdat elke waterbron oorspronkelijk een andere pH waarde en eigenschappen heeft, moet voor alle verschillende bronnen en apart uitwijkschema worden gemaakt. Het is belangrijk dat de teler voor elk scenario, tijdig een uitwijkschema klaar heeft liggen zodat er snel kan worden geschakeld. 

Gerelateerde producten



Anticiperen op droge periodes

Droogte is niet te voorkomen, maar wel te voorspellen. Daarom heeft de Rijkswaterstaat de ‘Droogtemonitor’ ontwikkeld. Hier kan de verwachte neerslag in de gaten worden gehouden en kan indien nodig, gekozen worden voor een andere waterbron en het passende uitwijkschema. 





Vragen over droogte en bemesting of over uitwijkschema's?

Heb je vragen over droogte of uitwijkschema's? Of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jaap Lubbersen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.





Jaap Lubbersen Over Jaap Lubbersen

Jaap Lubbersen is intern productspecialist Gewasverzorging bij Royal Brinkman en heeft al ruim 13 jaar ervaring in de Glastuinbouw. “Als intern productspecialist houd ik me dagelijks bezig met allerlei vraagstukken van telers. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om in samenwerking met een teler op zoek te gaan naar het juiste antwoord op zijn vraagstuk, of het nou gaat over een gezond en vitale teelt, wetgeving of veiligheid.”






Do not delete this link