Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Gewasverzorging    Hoe voorkom je een tekort aan sporenelementen?

Hoe voorkom je een tekort aan sporenelementen?

Hoe voorkom je een tekort aan sporenelementen?
Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 08-05-2019

Een gewas heeft – naast de hoofdelementen die worden toegediend via meststoffen – behoefte aan verschillende sporenelementen, ook wel micronutriënten genoemd. Dit zijn de kleinste elementen die in de voeding van een plant aanwezig moeten zijn voor een optimale groei. Er zijn acht verschillende sporenelementen: molybdeen, nikkel, koper, zink, mangaan, borium, ijzer en chloor. Sporenelementen spelen onder andere een belangrijke rol bij de stofwisseling van planten. Echter zorgen verschillende factoren – waaronder de zuurgraad – ervoor dat sporenelementen in veel gevallen niet goed opgenomen kunnen worden door een plant en er een tekort ontstaat. Onze specialisten geven hier in dit artikel meer informatie over en geven tips om een tekort aan sporenelementen in je gewas te voorkomen.

Hoge pH

Boven een pH van 6,5 neemt de opneembaarheid van de sporenelementen fors af. Door de hoge pH worden bepaalde elementen vastgelegd in het substraat, of oxideren ze naar een vorm die niet meer opneembaar is voor de plant. Ook kan het gebruik van rood ijzer bij een hogere pH een antagonistische werking hebben op mangaan, wat betekent dat mangaan minder wordt opgenomen door de plant, omdat het door ijzer wordt verdrongen. Hierdoor ontstaat een tekort aan sporenelementen.

Gebreksverschijnselen

Een tekort aan sporenelementen door een hoge pH in het wortelmilieu kan gebreksverschijnselen veroorzaken. Deze zijn niet altijd zichtbaar, maar kunnen wel de groei remmen. In bepaalde fases tijdens de groei kan de pH van het wortelmilieu oplopen. Dit komt omdat de wortels tijdens deze fases bicarbonaat afgeven, wat pH-verhogend werkt. Vooral in deze fases is het belangrijk om alert te zijn op gebreksverschijnselen.

Sporenelementen in chelaatvorm tegen tekort aan sporenelementen

Om te zorgen dat de sporenelementen niet vast worden gelegd of oxideren in het substraat, kunnen de sporenelementen in chelaatvorm worden gedoseerd. Chelaten zijn organische verbindingen die de sporenelementen aan zich binden en in oplossing houden, zodat de sporenelementen wel opgenomen kunnen worden door de plant. Met het gebruik van sporenelementen in chelaatvorm kan je dus een tekort aan sporenelementen voorkomen. Deze chelaten zijn makkelijk in gebruik en kunnen eenvoudig opgelost worden in de A-bak. Hierbij moet de pH tussen de 3 en 5,5 liggen (een hogere of lagere pH zorgt ervoor dat de chelaten afgebroken worden
).Vragen over sporenelementen

Heb je vragen over het voorkomen van een tekort aan sporenelementen of over het gebruik van sporenelementen in chelaatvorm? Neem dan contact op met onze meststoffenspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Jaap Lubbersen Over Jaap Lubbersen

Jaap Lubbersen is intern productspecialist Gewasverzorging bij Royal Brinkman en heeft al ruim 13 jaar ervaring in de Glastuinbouw. “Als intern productspecialist houd ik me dagelijks bezig met allerlei vraagstukken van telers. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om in samenwerking met een teler op zoek te gaan naar het juiste antwoord op zijn vraagstuk, of het nou gaat over een gezond en vitale teelt, wetgeving of veiligheid.”


Do not delete this link