Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
 • Shop 
 • Ervaringen 
 • Trips
 •  
 • Ervaring Kwekerij Bestpeppers

  Bestpeppers


  “Snelle opbouw van Orius met Power Food Plus”


  - Bertus van Dijk - paprikakwekerij Bestpeppers, Est -

  Orius roofwantsen zijn uitstekende tripsbestrijders. Ze worden daarom op grote schaal ingezet in de paprikateelt. Een punt van verbetering is de populatieopbouw in het vroege voorjaar. Met het nieuwe Power Food Plus, dat speciaal voor Orius is ontwikkeld door Royal Brinkman en het Spaanse bedrijf Agrobío, kost dat veel minder moeite. Dat concluderen Bertus van Dijk van Bestpeppers en teler Kees van Tuyl. Zij hebben de tripsbestrijding nu beter op orde dan in voorgaande jaren.
  • Paprikakwekerij Bestpeppers van de familie Van den Berg uit Est omvat bijna 11 ha paprika’s, verdeeld over twee locaties. Bertus van Dijk coördineert er de gewasbescherming. Eén van de uitdagingen in zijn vak is de tripsbeheersing. Naast de roofmijt Transeius montdorensis is de roofwants Orius een zeer effectieve biologische bestrijder van het gevreesde plaaginsect.

   “Orius vult de roofmijt goed aan, maar het valt niet altijd mee om de populatieopbouw in het vroege voorjaar goed van de grond te krijgen.”, zegt hij. “Vrijwel iedere paprikateler zal dat herkennen. Je kunt dat ondersteunen door de roofwantsen bij te voeren. Daar zijn verschillende producten voor op de markt, maar die werken niet altijd naar behoren. Wanneer de populatieopbouw van Orius moeizaam verloopt, moet je regelmatig nieuwe exemplaren blijven uitzetten en dat kan flink in de papieren lopen. Ik wilde daarom graag de proef op de som nemen toen specialist gewasbescherming Carolien van den Biggelaar van Royal Brinkman voorstelde om hun nieuwe product Power Food Plus eens te proberen.”


   "We namen de proef op de som"

   -Bertus van Dijk, Bestpeppers

  • Links Carolien van den Biggelaar specialist gewasbescherming Royal Brinkman, rechts Bertus van Dijk, Bestpeppers.

  Ontwikkeld voor Orius

  Power Food Plus is ontwikkeld door Agrobío, producent van biologische bestrijders. De samenstelling van het speciaal voor Orius ontwikkelde bijvoerproduct is uniek en dat geldt ook voor de werkzaamheid. “Orius is er dol op”, aldus de gewasbeschermingsspecialiste. “In vergelijking met andere producten komen de activiteit en de voorplanting van de roofwantsen sneller op gang en verspreiden ze zich ook sneller door de kas waarin ze zijn uitgezet. Daardoor leveren ze ook eerder een significante bijdrage aan de tripsbestrijding en kun je de problemen langer of zelfs helemaal voorblijven. Wat bovendien opvalt, is dat de roofmijt Transeius montdorensis zich ook veel sterker ontwikkeld op dit voer, waardoor ook een extra bijdrage in de trips, spint en wittevlieg bestrijding wordt gerealiseerd.”  Eén tuin wel bijvoeren, één tuin niet

  Van Dijk zet op beide tuinen standaard Orius in. Dit jaar gebeurde dat op 17 en 24 februari en op 3 maart, telkens met 0,5 roofwants per m2. In eerste instantie voerde hij bij met Ephestia, dat in zijn ogen niet ideaal was. Nadat Carolien hem op Power Food Plus had gewezen, wilde hij het effect daarvan op één locatie beproeven. “Het verschil kwam al snel aan het licht”, zegt hij. “Op 10 maart voerde ik voor het eerst bij met dit nieuwe product. Omdat de tripspopulatie al was opgelopen, zette ik op 23 maart nog 1 extra Orius uit per m2 en voerde ik voor de tweede keer bij. Toevallig was de tripsdruk op die tuin ook het hoogste. Desondanks was hier toch het snelste het gewenste evenwicht gerealiseerd. Ik kan dat alleen maar toeschrijven aan het bijvoeren. Orius reageert prima op Power Food Plus.”

  Populatieopbouw van roofwantsen tegen trips kost veel minder moeite
  -Carolien van den Biggelaar, Royal Brinkman


  • Nimfen binnen twee weken

   Teler Kees van Tuyl uit Zaltbommel heeft een vergelijkbare ervaring. Op de paprika- en frambooskwekerij die hij met broer Geert-Jan runt, zette hij op 3 hectare paprika's vanaf week 5 zes weken op rij 2 Orius per m2 uit en voerde hij consequent bij met Power Food Plus. “In het verleden sloeg Orius altijd heel moeizaam aan. Ondanks de grote aantallen die wij om die reden uitzetten, kreeg trips meestal toch na enige tijd de overhand. Het is een terugkerend probleem dat veel schade kan veroorzaken. Je moet er bovenop blijven zitten.”


   “Bijvoeren had bij Van Tuyl zelden tot betere resultaten geleid, dus hij had er geen bezwaar tegen om het nieuwe product te gebruiken waarover zijn adviseur zo enthousiast was. Kreeg Carolien gelijk? “Power Food Plus maakt een groot verschil”, zegt Jan Bel, verantwoordelijk voor de gewasbescherming bij Van Tuyl. “Al na twee weken zagen we nimfen lopen en dat waren er een week later nog veel meer. Trips is hier altijd een serieus probleem geweest. Het is nog steeds aanwezig in het gewas, maar voor het eerst spreken wij niet van een tripsprobleem. Het is nu juli en we hebben de plaag goed in de hand.”   "Al na twee weken zagen we nimfen lopen"

   -Jan Bel, paprikakwekerij Van Tuyl

  • Jan Bel, verantwoordelijk voor de gewasbescherming bij paprikakwekerij Van Tuyl in Zaltbommel.

  Volgend jaar weer

  Van de Berg en Van Tuyl zijn overtuigd van de toegevoegde waarde van Power Food Plus. Beide geven aan volgende jaar dezelfde strategie te willen uitvoeren. Op de vraag aan Van Tuyl of hij dan minder Orius wil uitzetten dan de 12 per m2 die hij gewend is, zegt hij: “Waarschijnlijk niet. Ik geef toe dat het heel wat kost. Dat geldt ook voor het bijvoeren, maar het resultaat dat we nu zien, weegt daar ruimschoots tegenop. Bovendien heb ik het idee dat een robuuste Orius populatie minder kwetsbaar is wanneer we toch een keer chemisch moeten corrigeren. Wij nemen liever het zekere voor het onzekere. Volgend jaar worden het dus opnieuw flink wat roofwantsen in combinatie met bijvoeren.”


  Bestpeppers


  Do not delete this link