Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasverzorging  Plantweerbaarheid   Wat zijn ‘missing elements’?

Wat zijn 'missing elements?'

                   Geschreven door: Maarten Casteleijn | Laatste update 4-12-2020


In plantenvoeding wordt wel eens gesproken over de zogenoemde ‘missing elements’. Op het gebied van meststoffen, zijn er vele elementen die een voedende waarde voor planten hebben. Deze elementen zijn opgedeeld in hoofd- en sporenelementen. Maar los daarvan zijn er ook nog elementen die niet onder deze categorieën vallen.


Wat zijn ‘missing elements’?

In eerste instantie werd gedacht dat planten alleen water nodig hadden om goed te kunnen groeien. Toen kwam het belang van hoofdelementen naar voren en later ook de functie van sporenelementen. Ook de missing elements hebben een functie, waar onze productspecialist meer inzicht in wil geven. 

De ‘missing elements’ kunnen worden omschreven als de elementen waarvan de voedende waarde niet algemeen bekend is. Omdat ze ook nog eens in lage hoeveelheden voorkomen in de plant, worden ze niet vernoemd als ‘meststof’ in het meststoffenbesluit. Toch kunnen deze elementen bijdragen aan bijvoorbeeld een betere plantweerbaarheid. Daarom worden een aantal van deze elementen gezien als biostimulanten.

Bekijk de video hieronder voor meer informatie over de toepassing van biostimulanten:Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt, dat er steeds een beperkende factor ontstaat wanneer een plant optimaal gevoed wordt. Het element/de factor waarvan slechts een gelimiteerde hoeveelheid beschikbaar is, bepaalt de snelheid van het groeiproces. Dit heeft te maken met tekorten van een bepaald voedingselement. Zo kan er bijvoorbeeld een tekort ontstaan aan een element, omdat het niet goed opneembaar is voor de plant. Ook kunnen elementen elkaar tegenwerken.  


Lees hier welke elementen elkaar verdringen of tegenwerken, om tekorten te voorkomen. 


Welke elementen vallen er onder de ‘missing elements’?

Volgens de meststoffenwet zijn er momenteel twaalf elementen essentieel voor een plant. Maar wanneer er analyses bij een plant in de natuur worden uitgevoerd, kun je ook ruim 60 verschillende elementen terugvinden. 
Maar er zijn wel degelijk een aantal ‘missing elements’ die een positief effect op de plant hebben. Voorbeelden van ‘missing elements’: 

 • Selenium
  Selenium is in de plant betrokken bij de fotosynthese. Met name het ultraviolette deel van het licht kan de plant beter benutten wanneer hij dit element aangeboden krijgt. Selenium kan licht omzetten in energie en daarmee dus de fotosynthese ondersteunen.

 • Silicium
  Silicium is steeds meer onder de aandacht. Het bijzondere van silicium is, dat de plant dit element zelf inbouwt in de celwanden wanneer deze silicium toegediend krijgt. Daarnaast zorgt het voor een verbeterde opname van calcium in de plant. Dit zorgt er wel voor dat de concentratie aan kalium in de plant in de gaten moet worden gehouden. Uiteindelijk lijkt silicium dus vooral een positief effect te hebben op een hardere plant, die een weerbaardere groei doormaakt.

 • Zeewier/algen
  Ook van het gebruik van zeewier en algen worden steeds meer voordelen ingezien. Zeewier bevat, doordat het in de zee groeit, veel verschillende elementen. Daarnaast bevatten wieren van nature stoffen om zich te weren tegen droogte. Het omringende zoute water wil het vocht uit de plant onttrekken en kan dat vervolgens vasthouden door stoffen als Mannitol. Zeewier bevat ook (glycine) betaïne. Ook deze stof zorgt ervoor dat de plant beter zijn vocht vast kan houden. Wanneer deze stoffen door een land plant worden opgenomen, zal deze hiervan profiteren, hij wordt beter bestand tegen droogte stress.


Het gebruik van ‘missing elements’

Bij het gebruik van een van de ‘missing elements’ die hierboven benoemd zijn, moet je rekening houden met een aantal aandachtspunten.
 • Combineer organische producten nooit met harde ontsmettingsmiddelen zoals chloor en waterstofperoxide. 
 • Bij het gebruik van bepaalde ‘missing elements’ in combinatie met chemische middelen, wordt geadviseerd om contact op te nemen met een specialist
Chemische middelen kunnen ervoor zorgen dat de werking van ‘missing elements’ afneemt en tegelijk kunnen deze elementen de werking van chemische middelen beïnvloeden. 
Daarentegen, kunnen beiden elkaar ook versterken. Zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van Algan, wat een verbeterde contactwerking tot gevolg heeft. Vragen over 'missing elements'?

Heb je vragen over 'missing elements'? Neem dan contact op met specialist Maarten Casteleijn door onderstaand formulier in te vullen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op- op werkdagen zelfs binnen 24 uur.  

Maarten CasteleijnOver Maarten Casteleijn

Maarten Casteleijn is productspecialist plantweerbaarheid bij Royal Brinkman. Naast ervaring in de tuinbouw heeft hij ook ervaring in het lesgeven en het coördineren van onderzoeken in de medische sector. Door zijn werkervaringen te combineren kan hij met verschillende blikken naar een probleem kijken en out of the box denken. Zijn passie is, zoals hij zelf zegt en blijkt uit zijn werkervaring: kennis ontvangen en delen. “Ik heb een brede interesse gericht op innovatie en duurzaamheid. Samen met de teler wil ik door de plantweerbaarheid te verhogen een uiteindelijke nullozing bereiken.”
Do not delete this link