Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank    Gewasverzorging   Algemeen  Checklist | Meststoffenruimte 


Checklist | Voldoet jouw meststoffenopslag aan de eisen?

Mestbakken checklist

Geschreven door: Jaap Lubbersen | Laatste update: 20-07-2021


Meststoffen mag je niet zomaar opslaan. De meststoffen opslag, of meststoffenruimte genoemd, moet aan diverse eisen voldoen. Iedere tuinder moet zich hieraan houden. Deze checklist helpt je om te kijken of jouw meststoffenruimte aan de gestelde eisen voldoet.Luchtkwaliteit, klimaat en licht

 • Ventileer de meststoffenruimte door middel van een afzuiginstallatie, om mogelijke vrijgekomen schadelijke dampen te verdunnen met frisse lucht.
 • De luchtvochtigheid mag niet te hoog te zijn, zodat meststoffen niet hard worden
 • De temperatuur in de meststoffenruimte dient tussen de 10 en 30 graden te zijn, om kristallisatie en neerslag te voorkomen. Kristallisatie van meststoffen kan plaatsvinden onder de 7 graden, waar neerslag van meststoffen kan optreden boven de 30 graden. Beide processen hebben een negatief effect op de werkzaamheid van de meststoffen. 
 • Het is voor de kwaliteit van de producten in de meststoffenruimte van belang dat er geen direct zonlicht binnenkomt. Het UV licht breekt namelijk onder andere chelaten af en kan daarmee zorgen voor een verminderde werking. Gebruik voor zonwering bijvoorbeeld de schermmiddelen Q-Black of Temperzon T74.

Verpakkingen meststoffen/bulkvaten

 • De houdbaarheid van bulkverpakkingen van corrosieve producten (denk aan salpeterzuur) is maximaal vijftien jaar, mits er nieuwe cans, vaten of IBC’s voor gebruikt zijn. Maar hoe weet je of de verpakking nieuw is? Dit is te zien aan een certificaat op de can, het vat of de IBC. Daar staat een productiedatum op. 

Mestbakken certificaat

 • In een gecertificeerd bulkvat zijn drie platen te vinden. Om de vijf jaar wordt de staat van een van de platen bekeken om te beoordelen hoe de staat van het vat is. 
 • IBC’s/multiboxen waarin corrosieve stoffen worden bewaard moeten elke 2,5 jaar worden gekeurd, om te kijken of opslag nog veilig kan. Dit gaat volgens de ADR regels. Als een IBC niet gekeurd is, mag het alleen gebruikt worden als opslag voor niet-corrosieve stoffen. 
 • UV licht heeft invloed op weekmakers van vaten, waardoor een verpakking makkelijker kan scheuren of barsten.


Lekbakken


VloerMeststoffeninstallatie/units

 • Reinig mestbakken grondig bij teeltwisseling, om verstoppingen te voorkomen. Vooral in de sierteelt bestaat de kans op een dikkere laag resten op de bodem van de bak.
 • Sluit de A- en B-bak altijd af, om ijzerafbraak te voorkomen.
 • Onderhoud de meststoffeninstallatie zoals aangegeven in de PGS 31 wetgeving (periodieke keuringen).


Veiligheid

 • De meststoffenruimte is voorzien van een wasbak met kraan, persoonsdouche en een oogdouche. Spoel zowel de kraan als de oog- en persoonsdouche regelmatig door om bacteriegroei , zoals Legionella, te voorkomen.
 • Zorg voor een duidelijke aanduiding van de meststoffenruimte, door middel van een bordje ‘Opslag meststoffen’
 • Maak gebruik van persoonlijke beschermingsmaterialen (PBM) bij werkzaamheden in de meststoffenruimte. In de veiligheidsbladen van de meststoffen, is te vinden welke beschermingsmaatregelen bij welke meststof moeten worden genomen. Deze veiligheidsbladen zijn te vinden op de productpagina of in ‘Mijn Veiligheidsbladen’.
Meer informatie over de checklist van de meststoffenruimte?

Heb je vragen over de checklist van de meststoffenruimte, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze meststoffenspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Jaap Lubbersen Over Jaap Lubbersen

Jaap Lubbersen is intern productspecialist Gewasverzorging bij Royal Brinkman en heeft al ruim 13 jaar ervaring in de Glastuinbouw. “Als intern productspecialist houd ik me dagelijks bezig met allerlei vraagstukken van telers. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om in samenwerking met een teler op zoek te gaan naar het juiste antwoord op zijn vraagstuk, of het nou gaat over een gezond en vitale teelt, wetgeving of veiligheid.”


Do not delete this link